2 Квітня 2018
Новини

Що треба встигнути зробити в останній тиждень посту

Що треба встигнути зробити в останній тиждень посту

З понеділка, 2 квітня, після Вербної неділі починається Страсний тиждень, який вважається найсуворішим тижнем Великого Посту, він триватиме до 7 квітня. Православним вірянам перші три дні Страсного тижня рекомендується утримуватися від прийому приготовленої їжі і тільки в четвер 5 квітня, можна на вечерю приготувати страви з олією, так говорить календар Великого посту Києво-Печерської лаври – пише vesti-ukr.com.

6 квітня, у Страсну п'ятницю, слід повністю відмовитися від їжі - це день повного голодування, а в Страсну суботу - незважаючи на те, що на неї випадає один з дванадцяти свят - Благовіщення, забороняється приготована їжа, але в обід можна дозволити собі келих червоного вина.

Великий понеділок

У понеділок Страсного тижня, церквою допускається приймати в їжу ввечері неприготована їжу без масла і вина. Дозволені продукти: сирі овочі і фрукти, сухофрукти, мед і горіхи. Згідно прикметам, вранці в понеділок можна дізнатися, яким видасться літо. Якщо вранці небо ясне і безхмарне - літо буде теплим і врожайним. Похмуре - літо холодне і дощове.

Щоб зберегти і примножити достаток, в Страсний понеділок люди вмиваються срібною або золотою водою. Для цього на ніч покладіть у воду прикрасу, а вранці, разом з першими променями сонця вмийтеся нею.

Читайте також: Страстний тиждень: що треба знати християнам

Великий вівторок

Цей день не менше строгий, ніж понеділок, і у вівторок також дозволяється приймати тільки сиру їжу і то тільки ввечері. Також триває заборона на масло і вино.

Згідно повіряти якщо в Страсний вівторок буде йти сніг або дощ, то літо виявиться грибним.

В цей день рекомендується підготувати наряд, в якому ви будете зустрічати Великдень - випрати його і випрасувати, адже далі у господинь не залишиться просто на це часу.

Велика середа

Страсна Середа - ще один строгий день тижня, коли можна їсти тільки неприготована продукти.

В цей день рекомендується зробити генеральне прибирання - помити вікна і випрати штори, адже на наступний день буде Чистий четвер. Увечері в Страсну Середу за традицією ставлять опару на великодні паски.

Великий четвер

Четвер Страсного тижня в народі називається «чистим» і за традицією до сходу сонця, в цьому році до 6:26 ранку вся родина повинна викупатися, щоб весь рік всі були здоровими.

У цей день згідно православним канонам згадується Таємна Вечеря Христа. На вечірньому богослужінні відбувається освітлення вогню, з яким віруючі йдуть додому (несуть страсну свічку), і на одвірку вхідних дверей, ставлять кіптявою хрестик, захищаючи себе і своє житло від нечистої сили. Цю свічку потім гасять, і запалюють перед іконою в разі хвороби когось із домочадців.

У Страсний Четвер потрібно спалити вербу, яку висвітлювали на Вербну неділю, а попіл розвіяти за вітром або викинути в проточну воду, наприклад, в річку. В цей день також прийнято пекти паски до Великодня.

Велика п'ятниця

Це - найсуворіший день останнього тижня Великого посту. Протягом усього дня заборонено що-небудь їсти, а воду можна пити тільки при сильній спразі і тільки після виносу плащаниці, приблизно після 12 години дня.

У цей день заборонено робити будь-які роботи по дому, все приготування до Великодня повинні були закінчиться ще напередодні - в Чистий четвер.

Велика субота

У цьому році на Страсну Суботу випаде велике церковне свято - Благовіщення Пресвятої Богородиці, тому церквою допускається послаблення в їжі. В обід можна дозволити собі келих червоного вина.

У Страсну суботу або як її ще називають «тиху», фарбують яйця - традиційно це червоний колір, колір воскресіння і життя. Саме червоні яйця потрібно класти у великодній кошик і нести до церкви на освітлення. У цей день не можна веселитися, співати і голосно розмовляти - все повинні готуватися до всеношної службі.

За народними прикметами, якщо на Благовіщення будуть заморозки - літо буде врожайним, а якщо в цей день піде дощ - літо очікуйте жарким.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна
В тему