31 Березня 2018
Новини

Цілюща сила освяченої верби

Цілюща сила освяченої верби

Неділя за тиждень перед Великоднем називається «Вербною», «Шутковою» або «Квітною».

Згідно з біблійною легендою, Спаситель в’їжджав до Єрусалиму на ослику, а люди встеляли перед ним дорогу власним одягом та пальмовим листям. Прототипом пальми в Україні є верба, яку вшановували ще здавна, оскільки вона також перша сповіщає про прихід весни. А ще, Вербну неділю наділяли сильною позитивною енергетикою, яка могла допомогти втілити в дійсність потаємні думки і бажання.

Для здоров’я

Кілька невеликих бруньок освяченої верби потрібно проковтнути відразу в церкві. Старі люди кажуть, якщо так зробити, горло не болітиме цілий рік. Особливо це стосується дітей. Коли захворіли рідні чи близькі, або худоба, треба до відвару з цілющими травами  додати освячену вербу.  Також освячені гілочки допоможуть при безсонні, треба під подушку покласти освячену гілочку.

На заміжжя

Незаміжніх дівчат легенько б’ють вербою по голові чи плечах, аби вони знайшли собі гарну пару.

Читайте також: Вхід Господній в Єрусалим

Для врожаю

Повертаючись із церкви із освяченою вербо, господарі до хати не заходили, а відразу ж садили на городі по кілька гілок або - якщо було близько - то в полі. Вони сподівалися таким чином на добрий врожай. Решту гілок, що залишилася, несли до хати і ставили на покуті під святими образами.

 

У будинку

Освячена гілочка верби здатна втихомирити бурю і загасити пожежу. Є повір'я, що свячена верба охороняє будинок від зла й нечистої сили. Якщо у Вербну неділю посадити кімнатну рослину, то вважалося, що вона приверне в дім достаток і багатство. При цьому необхідно саджати з товстим листям. Найкраще підійдуть «грошове» або «доларове» дерево.

Читайте ще: Світле Христове Воскресіння

На обійсті

Вперше худобу на пасовисько виганяють освяченою вербою, щоби до тварин не чіплялася різна нечисть чи не вбило громом. 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна
В тему