27 Лютого 2018
Новини

Через материнство жінки починають прискорено старіти?

Через материнство жінки починають прискорено старіти?

Дослідники з Університету Джорджа Мейсона (США) з’ясували, що народження дитини пов’язане з прискореним старінням жінки на 11 років. Про це повідомляє sciencealert.com.

Вчені використовували дані, отримані в 1999 – 2002 роках у ході довготривалого дослідження NHANES (National Health and Nutrition Examination Survey), яке присвячене виявленню факторів ризику різних захворювань. Були проаналізовані зразки ДНК, узяті майже у двох тисяч жінок репродуктивного віку. При цьому увага приділялася стану тіломір – кінцевих ділянок хромосом, що відповідають за захист генів від пошкоджень під час поділу клітини.

Виявилося, що у матерів спостерігається сильне вкорочення тіломір, що вказує на прискорення клітинного старіння. Учасниці дослідження, які виносили хоча б одну дитину, мали кінцеві ділянки хромосом у середньому на 4,2 відсотка коротші в порівнянні з тіломірами жінок того ж віку. Це означає, що у перших відсутні близько 116 пар основ, що еквівалентно старінню більш ніж на 10 років.

Читайте також: Меню, яке подарує вічну молодість

Фахівці відзначили, що скорочення тіломір, що спостерігається в цьому випадку, сильніше, ніж те, що раніше спостерігалося у тих, хто палить і страждає від ожиріння. При цьому зменшення захисних ділянок ДНК прямим чином залежало від числа дітей. У той же час не можна судити про причинно-наслідковий взаємозв’язок материнства і прискореного старіння, оскільки на тіломіри можуть впливати невраховані чинники.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Світ
В тему

Останні матеріали