6 Лютого 2018
Новини

У січні на третину зросла ціна на капусту та буряк

У січні на третину зросла ціна на капусту та буряк

Аналіз наведених цін базується на моніторингу оптових ринків «Столичний» у Києві та «Броніше» у Варшаві. Про це повідомив директор Асоціації постачальників торгових мереж Олексій Дорошенко, на своїй сторінці у facebook.com.

Як зазначено в повідомленні, найбільше за січень на «Столичному» ринку зросла в ціні білокачанна капуста і буряк – на 33%. Морква додала 25%, а картопля з цибулею – на 14%. Тобто тільки за перший місяць 2018 року овочі борщового набору подорожчали від 14% до 33%. Для порівняння ті ж овочі в січні минулого року показали наступне зростання за даними Держстату: картопля – 16%, морква – 9%, капуста та буряк – 8%, а цибуля – 4%.

«Таким чином ми бачимо, що 2018 року ціни на овочевий кошик зросли стрімкіше, ніж минулого. Звісно офіційна статистика дасть більш помірні цифри», - зазначив Дорошенко.
Що до перцю, то в Україні ціни практично не змінились, тоді як у Польщі незначно «просіли» – на 1,1грн. або 2%. У Києві солодкий перець коштує 75 грн за кілограм, а у Варшаві – 59 грн.

«Тобто в західного сусіда перець подешевшав на 1,1грн., або 2%. Цей продукт є доступнішим на 27% знов нашим сусідам», - йдеться в повідомленні.
Помідори за місяць подешевшав в обох країнах.

«Середня українська ціна – 40грн., а польська – 36грн. за кілограм. І тут ми переплачуємо 11% порівняно з Польщею», - пише Дорошенко.

Єдине, що з набору знайшлося дешевше в Україні, так це гриби печериці. За місяць середня ціна на ринку «Столичний» не змінилась і становить 35грн. за кілограм. У Польщі вони додали в ціні майже 13 грн., або 31% і коштують 54грн.

«Сумно за українців, тому що навіть на вищі ціни рівень наших доходів менше за поляків у 4 рази. Різниця в купівельній спроможності між нашими країнами продовжує зростати», - зазначив Дорошенко.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна
В тему