5 Лютого 2018
Новини

У зоні відчуження ЧАЕС живе ціле поселення

У зоні відчуження ЧАЕС живе ціле поселення

Люди не побоялися повернутися в покинуті будинки в зоні відчуження і, незважаючи на складності, на долю не нарікають.

Дивне враження справляє село Обіходи у зоні ЧАЕС в його нинішньому стані. Чверть століття тому тут проживали більше ніж 2 тисячі осіб, тепер – трохи більше від 70-ти. Нинішні його мешканці – в основному ті, які переселилися після аварії на ЧАЕС в інші області, а потім повернулися в рідні хати – чорт з нею, з радіацією, вдома все одно краще. Плюс ті, які вже народилися тут. Життєрадісні жителі села кажуть: «Влітку займаємося господарством, а взимку – дітей робимо». І навіть процвітають в цій справі: є сім'ї, де 5 і навіть 9 дітей. Мобільного зв'язку тут немає, магазину немає, амбулаторії – теж. Рейсові автобуси не заїжджають. Обіходи стали островом посеред лісу. Оскільки дітей у школу в сусіднє село Сарновичі возити нема на чому, їх навчають дистанційно – через Інтернет. На все село лише один автомобіль – жигуль-вісімка у сільського голови. Живуть селяни на соціальну допомогу і пенсії, а також тим, що дають присадибне господарство і ліс. Мають по кілька корів, коней, свиней, по кілька десятків курей та іншої свійської птиці та виглядають цілком щасливими. Найцікавіше те, що жодного алкаша або просто п'яного там не побачиш.

– Нас переселили в Сумську область, – розповіла місцева жителька Тамара Скуратовська, мати дев'ятьох дітей. – Але ми стали там хворіти. Там лісу немає... А одна дочка серйозно покалічилася, і ніяк не могли ми її поставити на ноги – п'ять операцій перенесла, бідолаха! На літо звозили її сюди, на нашу батьківщину, і їй відразу стало краще! Я сказала про це харківському професорові, який оперував дочку. А він каже: «Повертайтеся в свій Чорнобиль, і дочка ваша одужає, та ще й онуків вам народить». Ми повернулися і не шкодуємо.

Зараз Обіходи – найкраще місце для зйомок фільмів-катастроф про загибель цивілізації. Тут можна не просто побачити, а відчути, як ліс поглинає знелюднені сільські садиби.

Єдина проблема місцевих – нашестя вовків, які нападають на собак і з’їдають їх. У лісі практично не стало традиційного видобутку вовків – диких свиней, яких знищила епідемія африканської чуми. На людей вони поки не нападали.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна
В тему