1 Лютого 2018
Новини

Голландець понад годину просидів у льоду

Голландець понад годину просидів у льоду

Прізвисько 57-річного голландця Віма Хофа – Крижаний чоловік. Йому належить понад 20 рекордів із виживання в умовах низьких температур.

Він бігав марафони босоніж по снігу, занурювався в крижані озера і дерся на Кіліманджаро в одних шортах. Хоф розробив власний метод, який дозволяє йому контролювати процес дихання, температуру свого тіла і частоту пульсу, і вчить цьому методу інших.

Феномен Віма Хофа дуже докладно вивчений в лабораторних умовах. У 2007 році його обстежили в лабораторії Інституту медичних досліджень Файнштейна в США. Хоф просидів у ванні з льодом 72 хвилини, підключений до моніторів. Частота його серцевих скорочень впала до 35 ударів за хвилину. Він дихав дуже рідко, один раз за 2 – 3 хвилини. Температура тіла спочатку впала на декілька градусів, а потім знову піднялася.

Пізніше вже в лабораторії Університету Неймегена в Голландії Хофу ввели нешкідливий токсин, на який 99 відсотків людей реагують підвищенням температури і симптомами застуди. У Хофа лише злегка боліла голова. Його кров, взята з вени, ще шість днів зберігала стійкість до токсину. (Пізніше цей досвід вдалося повторити на 12 добровольцях, навчених методу Хофа).

Сам Вім Хоф пояснює все це так: еволюція дала людині всі можливості для виживання в суворих умовах. За часів заледеніння наші предки перетинали величезні засніжені рівнини, але ж у них не було пуховиків і рукавиць. Людське тіло вміє адаптуватися і виживати, у нього є для цього величезні резерви. Але ми живемо в опалювальних приміщеннях, носимо теплий одяг, їмо рафіновану їжу. Ми розірвали біологічний зв’язок з власним тілом і зі світом навколо.

Хоф вважає, що, відтворивши суворі умови, ми відновлюємо цей зв’язок, включаємо свої механізми виживання і здатні вилікуватися від більшості своїх хвороб.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Світ
В тему