22 Січня 2018
Новини

22 січня - День Соборності України!

22 січня - День Соборності України!

Сьогоднішня подія – величне і особливе свято для всіх українців!

День соборності України – державне свято, що відзначається 22 січня. Встановлене на честь дня проголошення в 1919 році Акта возз’єднання Української Народної Республіки (УНР) і Західно-Української Народної Республіки (ЗУНР) в єдину Українську державу. У січні 1918 року була створена Українська Народна Республіка (УНР), а на територіях, що входили до складу Австро-Угорської імперії, – утворена Західноукраїнська Народна Республіка (ЗУНР). У грудні 1918 року лідери двох держав у Фастові підписали передоб’єднувальний договір. 22 січня 1919 року ця угода, що ввійшла в історію як Акт «Злуки» (Велика Злука) – акт об’єднання українських земель, була оприлюднена в Києві на Софійській площі.

Це державне свято символізує єдність українських земель. І хоча державі тоді не вдалося зберегти єдність і незалежність, Акт «Злуки» став реальним утіленням вікової мрії українців про свою суверенну державу. Єдиною Україна тоді пробула недовго: важкий економічний і військовий стан, взаємна недовіра політиків призвели до катастрофи. Вже через кілька місяців після проголошення Возз’єднання більшовики зайняли Київ, Східну Галичину окупували поляки, а Закарпаття – Чехословаччина. І хоча Акт «Злуки» 1919 року виявився декларативним, ідея соборності продовжувала жити. На початку 1990-х років, у період руху за відродження незалежної України, вона отримала новий розвиток. Так, у 1990 році цього дня мільйони жителів України вишикувалися в живий ланцюг від Києва до Львова, відзначаючи День соборності. Відтоді щороку, 22 січня, на вулицях Києва та інших міст можна побачити живі ланцюги, що символізують об’єднання країни. Так люди відзначають це свято, до того ж проходять й інші урочисті заходи.

Українська Центральна Рада прийняла Четвертий універсал

Це державно-політичний акт, грамота-прокламація, які видавала Українська Центральна Рада для широкого українського загалу. Всього УЦР було видано 4 універсали, які визначали етапи формування української державності – від автономії до повної самостійності.

Четвертий Універсал був виданий 22 січня 1918 року (за новим стилем) і декларував незалежність України. УНР проголошувалася «самостійною, ні від кого не залежною, вільною суверенною державою українського народу».

Релігійні свята

Тиждень 34-й після П’ятидесятниці (читання Апостола і Євангелія 33-го тижня)

Мученика Полієвкта. Пророка Самея. Святителя Петра, єпископа Севастії Вірменської. Преподобного Євстратія, чудотворця. Святителя Филипа, митрополита Московського і всієї Руси, чудотворця.

Посту немає.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна
В тему