19 Січня 2018
Новини

Що думають лучани про Водохреще? (фото)

Що думають лучани про Водохреще? (фото)

Із кожним роком стає все більше людей, які долучаються до духовності, згадують давні обряди та вшановують українські традиції. 

Одним із найбільших свят, що їх вшановують християни є Хрещення Господнє, що в народі має назву Йордан або Водохреще. 

Як ми уже повідомляли, велике освячення води у Луцьку цьогоріч розпочалося о 7.30 із літургії в нижній церкві. О 9-й годині відбулося освячення води на соборному майдані. Площа перед храмом була вщент заповнена людьми, що все прибували й прибували, аби узяти святої води й помолитися.

Через годину відбулася ще одна літургія вже у верхньому храмі, яку очолив митрополит Луцький і Волинський Михаїл.

Наші кореспонденти запитали людей, що спонукає їх приходити до церкви і ось якими були відповіді:

– Я вважаю, що традиції потрібно шанувати. Молимося, аби небо було в нас чисте і війна закінчилась, щоб все в нас було добре, і в нас, і в молоді, в усіх...

– Святкуємо хрещення Ісуса Христа. В чоловіка день народження ще й. Постійно святкуємо, йдемо купатися на Водохреща й дітей долучаємо...

– Сьогодні велике свято. Ми всією родиною щороку шануємо його, ходимо святити воду...

Опісля  освячення відбулася хресна хода від кафедрального собору Святої Трійці до берега Стиру. Вже традиційно в річці було зроблено ополонки,воду в яких освятили священнослужителі.

З кожним роком охочих скупатися в освяченій воді стає дедалі більше. Адже вважається, що в цей день вода матиме особливі цілющі властивості, а занурення в ополонку на Йордан подарує запас здоров’я та бадьорості на весь рік.

Лучани з радістю діляться емоціями:

– Для нас це не лише день коли ми відзначаємо Хрещення Ісуса Христа, це вже своєрідний ритуал, який ми повторюємо декілька років поспіль, як одна із сімейних традицій, що об’єднує нашу родину...

– Оздоровлення чекаємо, якогось покращення. Святкуємо, як усі християни, зранку в церкву, посвятили воду, все, а тепер в ополонку занурились. Вчора повечеряли, все, як годиться.

На березі були присутні медики й рятувальники, аби стежити  за безпекою під час занурення. Також усі охочі могли підійти погрітися до вогнища, а згодом скуштувати смачної каші.

Ольга Гарилюк

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, Волинь, Фото
В тему