3 Січня 2018
Новини

3 січня: яке сьогодні свято

3 січня: яке сьогодні свято

Свято цього дня доволі незвичне, а проте стосується кожного. А історія свята вас точно здивує!

День народження соломинки для коктейлів

Соломинка – це пристосування у вигляді трубочки, призначене для втягування будь-яких напоїв у рот. Спочатку соломинка для пиття коктейлів виготовлялася з соломи, а точніше, із пустотілих стебел злакових – житніх трубочок, від чого і виникла назва цієї корисної речі. Згідно з легендою, першу штучну соломинку для коктейлю винайшов американський підприємець Марвін Стоун, власник фабрики з виробництва паперових сигаретних мундштуків. Як свідчить історія, якось він сидів у сумних роздумах про стан свого бізнесу, оскільки справи на фабриці йшли погано, попиваючи коктейль через житню соломинку. Та її волокна розщепились і під час чергового втягування рідини зав’язли у Марвіна в зубах. А треба сказати, що це постійно його дратувало.

Тоді він, узявши смужку паперу й намастивши один її край по всій довжині клеєм, намотав спіраллю на олівець, а потім зняв отриману трубочку. Й у нього вийшла соломинка, через яку потягувати коктейль стало набагато зручніше. Правда, пити доводилося дуже швидко, так як папір у перші ж кілька секунд намокав і переставав тримати форму. Стоун вирішив допрацювати свій винахід і через кілька днів знайшов рішення, коли йому на очі потрапила поштова марка (наліпки на конверти в США в той час виготовлялися з манільського паперу, до складу сировини якого входила манільська пенька, тому він володів дуже високою міцністю). Саме із цього паперу Стоун і почав виготовляти соломинки. Причому він узяв за основу такий діаметр, щоб під час пиття лимонаду не можна було втягнути кісточку лимона.

3 січня 1888 року Марвін Стоун запатентував свій винахід – соломинку, а вже в 1890 році їх виготовлення стало його основним бізнесом, причому в перший час соломинки для коктейлів робили вручну. Тільки в 1906 році був винайдений автомат для виготовлення паперових соломинок. Наступний етап їх еволюції стався в середині 1930-х років, коли ріелтер Джозеф Фрідман продовжив розвиток конструкції, ввівши в соломинку гофровану ділянку, що дозволяє згинати її для більшої зручності використання. На це він отримав патент США 28 вересня 1937 року. Хоч як дивно, та нікого з виробників соломинок його ідея не зацікавила. Тоді, після невдалої спроби продати свій винахід, Фрідман вирішив робити їх самостійно. Він розробив декілька технологій, що дозволяють масово виробляти цей тип соломинок, і зміг просунути товар на ринок. У 1939 році Фрідман заснував корпорацію Flexible Straw Corporation з виготовлення «гнучких соломинок» і почав масовий випуск свого дітища. Через 10 років цей бізнес зробив його мільйонером. Одними з перших, окрім барів і ресторанів, оцінили новинку лікарні та госпіталі – лежачих хворих тепер можна було напувати, не проливаючи рідину і не використовуючи скляні трубки, які вимагали стерилізації й часто розбивалися. Гнучкі ж соломинки відтоді залишилися майже незмінними.

Останній ривок еволюції соломинок стався в другій половині ХХ століття, коли Отто Дайфенбах, власник невеликого магазинчика швейних машин у Балтиморі, винайшов целофанову соломинку для коктейлів. І хоча, як і в ситуації з Фрідманом, винахіднику самому довелося шукати шляхи просування свого винаходу на ринок, але його праця була винагороджена. Він сам придумав верстат для виготовлення таких соломинок, створив власний прибутковий бізнес і досяг процвітання. Сьогодні соломинки хоч і стали досить звичайним предметом у нашому житті, але і їх не обійшли своєю увагою дизайнери – вони мають різний розмір, форму, колір, прикраси... Причому використовуються соломинки не тільки для пиття різних алкогольних і безалкогольних напоїв, ще їх дуже люблять використовувати творчі люди для створення різних прикрас, виробів і композицій.

Релігійні свята

Мучениці Юлiанiї та з нею 500 мужiв і 130 жiнок, у Нiкомидiї потерпілих. Кончина святителя Петра, митрополита Київського i всієї Руси, чудотворця. Благовірної княгині Юлiанiї Вяземської. Блаженного Прокопiя, Христа ради юродивого, Вятського. Мученика Фемистоклея.

Літургія святителя Йоана Золотоустого.

Піст: не споживаємо м’ясного, молочного, яєць, риби, олії.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Світ
В тему