28 Грудня 2017
Новини

28 грудня: яке сьогодні свято – Міжнародний день кіно

28 грудня: яке сьогодні свято – Міжнародний день кіно

Новий рік вже так близько! А якщо свята хочеться вже, то можемо підкинути вам кілька приводів!

День календаря

28-го грудня 1708 року з ініціативи Петра I був виданий перший цивільний календар під редакцією графа Якова Браса. З цієї дати почався літопис щорічних видань календарів на окупованих територіях колишньої Московії. Григоріанський календар був введений в епоху революційних змін з 14-го лютого 1918-го року. Примітно, що в період з 1930-го по 1940-й рік радянські власті навіть встановили свій своєрідний радянський революційний календар, в якому був реалізований п’ятиденний тиждень і декілька суто політичних моментів.

Міжнародний день кіно

День кіно – це свято кінематографістів і любителів кіно по всьому світу. 28 грудня 1895 року в Парижі в «Гранд-кафе» на бульварі Капуцинів пройшов перший сеанс кінематографа братів Люм'єр. Саме ця дата і стала днем святкування Міжнародного дня кіно. Трохи раніше, в тому ж році 1895 французи Огюст і Луї Люм'єр отримали патент на винайдений ними апарат «Кінематограф». 22 березня 1895 року брати влаштовують в Парижі перший в історії кіносеанс. Вони показують – поки тільки вузькому колу друзів – коротеньку стрічку «Вихід робітників із заводу Люм'єр». Але днем народження кіно вважають саме 28 грудня 1895 року, коли в паризькому кафе на бульварі Капуцинів Люмьєри представили вже широкій публіці перший у світі короткометражний фільм «Прибуття поїзда на вокзал Ла Сьота». Це був перший фільм в історії кінематографа, який був показаний публіці за гроші. Луї і Огюст Люм'єр Демонстрація «Прибуття потягу на вокзал Ла Сьота» викликала справжню паніку у глядачів: вони схоплювалися з місць і тікали із залу, боячись, що поїзд, котрий наближається на екрані, розчавить їх. З тих пір кінематограф пройшов великий шлях в розвитку і зазнав масштабні зміни: від німого кіно до звукового, від чорно-білого до кольорового, від плівкового до цифрового. І, як відомо, фільми бувають різних жанрів: наукові, документальні, публіцистичні, художні. А по всьому світу сьогодні проводиться багато різних кінофестивалів. Це свято по праву можна вважати святом кожного цінителя кіномистецтва.

Релігійні свята

Священномученика Єлевферія. Преподобного Павла Латрийського. Святого Стефана, сповідника, архієпископа Сурожського. Собор Кримських святих. Преподобного Трифона Печенгського

Різдвяний піст

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Світ
В тему