21 Грудня 2017
Новини

Ілон Маск запустить надважку ракету вже у січні?

Ілон Маск запустить надважку ракету вже у січні?

Глава американської компанії SpaceX Ілон Маск виклав у twitter знімок зібраного першого ступеня надважкої ракети Falcon Heavy. На фотографії видно центральний блок носія, оснащений кількома бічними прискорювачами.

«Максимальна тяга при підйомі становить 5,1 мільйона фунтів або 2300 метричних тонн. Перша місія буде працювати на рівні 92 відсотків», – зазначив Маск у twitter.com.

Також глава SpaceX похвалився тим, що Falcon Heavy стартує з того ж майданчика (LC-39A), з якого 9 листопада 1967 року була вперше запущена надважка ракета Saturn 5.

Конструктивно перший ступінь Falcon Heavy складається із центрального блоку і кількох бічних прискорювачів, що являють собою модернізовані перші щаблі середньоважкої ракети Falcon 9. На низьку опорну орбіту носій здатний виводити 63,8 тонни, вартість пуску оцінюється в 90 мільйонів доларів.

Перший запуск Falcon Heavy запланований на січень 2018 року. Маск вважає, що він з високою ймовірністю буде невдалим через труднощі синхронізації роботи 27 двигунів.

Поки тільки в США проекти нових надважких ракет (вантажопідйомністю від 50 тонн) дійшли до етапу складання носіїв.

У минулому столітті було створено три ракети подібного класу. Найуспішніша з них, Saturn 5, застосовувалася в американській місячній програмі. Всі чотири старти носія Н-1, який розроблявся в СРСР, були невдалими. Інший радянський надважкий носій, «Енергія», запускався двічі, обидва рази вдало. Зараз програми Saturn 5, Н-1 та «Енергія» закриті. 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Світ
В тему