19 Грудня 2017
Новини

Люди в очікуванні страшного землетрусу

Люди в очікуванні страшного землетрусу

Вже найближчими роками у Японії може статися масштабний землетрус магнітудою 9 балів

Комісія з вивчення землетрусів при уряді Японії дійшла висновку, що в районі північного острова Хоккайдо і деяких островів Курильської гряди очікується сильний землетрус магнітудою понад 8,8. Щодо часу, то землетрус може статися протягом 30 років з імовірністю до 40%. Пишуть ЗМІ з посиланням на дослідження комісії щодо вивчення землетрусів при уряді Японії.

Відповідно до колишніх розрахунків комісії, у районі Курило-Камчатського жолоба ймовірність землетрусу магнітудою 7,7 протягом найближчих 30 років становить аж 70%.

Такий розрахунок ґрунтується на підставі того, що в цьому районі землетруси магнітудою вище ніж 7,0 відбуваються в середньому раз у 27 років. Зокрема, в 1924 році магнітуда становила 7,6, в 1978-му – 7,2 і в 1993-му – 7,5.

Однак зараз розрахунки вчених базуються на аналізі геологічних даних у західній частині острова Хоккайдо. Вони свідчать про те, що подібні руйнівні землетруси магнітудою вище ніж 8,8 відбуваються в Курило-Камчатському жолобі, до якого належать райони в акваторії Токати, Немуро, Шикотану і Ітурупу, в середньому раз в 350 років, а з часу останнього землетрусу минуло понад 400 років. Це підвищує небезпеку масштабного землетрусу вже у найближчі роки.

«Є ймовірність такого ж великого землетрусу, як той, що відбувся в районі Тохоку (землетрус магнітудою 9,0, який стався на північному сході Японії 11 березня 2011 року). Хотілося б, щоб усі згадали, що після великого землетрусу на морі виникає цунамі», – наголосив на прес-конференції голова комісії, професор інституту вивчення землетрусів Токійського університету Наосі Хірата.

Нагадаємо, землетрус магнітудою 9,0 стався на північному сході Японії у 2011 році. Тоді загинуло майже 20 тисяч людей. Понад 92% з них загинули від гігантського цунамі, висота якого перевершила всі розрахунки вчених. 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Світ
В тему