Чому гречку не їдять майже ніде у світі

У радянські часи гречка вважалася їжею еліти. А качка, фарширована гречкою, готувалася тільки на великі свята.

Зі здобуттям Україною незалежності ця крупа стала звичною стравою. А коли йдеться про здорове харчування, то саме гречка є крупою номер один. Адже вона фактично не містить крохмалю, легко перетравлюється, багата на вітаміни й мікроелементи, - йдеться у газеті «Твій вибір».

Як же так сталось, що в Європі та США її практично не їдять?

Цю крупу їли ще 5000 років тому

Хоча саме українців прийнято називати гречкосіями, втім цю крупу почали використовувати в харчуванні ще в древньому Китаї. Перші згадки про те, як із гречки мололи борошно для виготовлення локшини «соба», з’явилися ще 5000 років тому.

Оскільки торгівля, війни, міграція населення відбувалися постійно, то до 15 ст. нашої ери гречка набула популярності серед народів Східної Азії, а потім – і Близького Сходу.

Після хрещення України-Русі князем Володимиром наші предки налагодили тісні зв’язки з центром християнства – Візантійською імперією. І з Греції крупа потрапила на землі сучасної України. Звідси й отримала свою назву: продукт із Греції – гречка.

Спочатку крупу ввели у свій раціон монахи. Вони ж навчилися її вирощувати. А потім гречка поширилася серед усіх жителів наших земель, завоювавши популярність тим, що росла на малородючих землях, не виснажувала ґрунту, була невибагливою у вирощуванні і довго зберігалася.

А згодом ця крупа перекочувала й до народів Західної Європи, де її називали язичницькою чи арабською кашею.

Не люблять, бо гірка

Дотепер жителі Європи та Америки не люблять гречаної каші. Вони вважають її надто гіркою на смак, а запах під час її варіння їм нагадує пластмасу.

Хоча це й не дивно. Адже за кордоном гречку продають переважно зеленою, неочищеною, її зерна попередньо не підсмажують.

Натомість у Франції гречку перемелюють на борошно, щоб приготувати млинці з незвичним смаком.

У Кореї з гречаного борошна роблять булочки. В Китаї та Японії змішують гречане борошно із пшеничним, виготовляючи з такої суміші хліб і локшину. А в Індії гречку називають чорним рисом чи їжею для бідняків.

Цінний продукт для здорового харчування

Але, чим більше у світі з’являється шанувальників здорового харчування, тим популярнішою стає гречка.

Це й не дивно. Адже вона містить мало кілокалорій, але дає ситість. У неї низький глікемічний індекс, що вкрай важливо в харчуванні людей із цукровим діабетом. Гречка дуже багата на залізо, тож її регулярне споживання допомагає підвищити рівень гемоглобіну в крові.

На Сході з гречки готують лікувальний чай, який рекомендують людям похилого віку і тим, у кого є проблеми з тиском, шкірними захворюваннями та підвищеним рівнем цукру в крові.

Ну, а на запитання, чому саме українці так полюбили гречку, дослідники кажуть: після Першої світової війни, голодомору 1930-х, Другої світової війни і тотального дефіциту продуктів в СРСР гречка нарешті стала тим продуктом, який є доступним за ціною і смачним, навіть якщо її зварити просто на воді.

Ніна Грицюк

Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Поради, їжа