Українська «Роксолана» народила в Йорданії п’ятеро діток

Наша співвітчизниця Вікторія Абу Кадум вже 18 років живе в Аммані, в Йорданії – країні, про яку більшість українців знають мало. Тим часом це дуже самобутня держава з цікавими традиціями, побутом і культурою.

Детальніше про це – у розмові з пані Вікторією, йдеться у публікації в газеті «Твій вибір».

– Розкажіть, будь ласка, про те, як Ви потрапили в Йорданію.

– Я народилася в Чернівцях і закінчила медичний ліцей. Опісля вступила до Чернівецького національного університету, на хімічний факультет. А коли мені було 18 років, познайомилася з хлопцем, який саме закінчував Буковинський медичний університет. Він родом із Йорданії, тому, коли ми одружилися, я залишила навчання і переїхала з ним на його батьківщину.

Сьогодні у нас п'ятеро дітей, чоловік працює за фахом, а я займаюся вихованням дітей, домашнім господарством. А також пишу вірші. Пригадую, в аеропорту нас зустрічало дуже багато людей. Виявилося, що це численна чоловікова рідня. Всього було понад 20 легкових автомобілів. Мене тоді дуже вразила ота дружність великої родини. І за всі подальші роки я неодноразово переконувалася у тому, що йорданці дуже цінують сім'ю, родинні стосунки, готові допомогти родичеві в будь-якій ситуації.

– Яким є рівень життя в цій країні – високим чи не дуже? Яка середня заробітна плата?

– Говорячи про рівень життя, потрібно передусім сказати, що Йорданія – країна третього світу. Тому високий рівень життя тут у чиновників, бізнесменів. А ось пересічні громадяни змушені багато працювати, аби забезпечити свою сім'ю. Тут дуже багато бідних, бо нещодавно була війна в Іраку, час від часу розгортаються бойові дії в Сирії. Відтак – дуже багато біженців. Середня зарплата невелика – приміром, вчитель отримує від 400 динарів. Один динар – це 28 гривень, тобто залежно від курсу валюти, трішечки більше від одного євро. Є й менші зарплати, а є й більші. Приміром, лікар отримує від 700 динарів, однак це залежить від його спеціальності, віку, кваліфікації і досвіду роботи. Зараз дуже важко знайти роботу випускникам вишів, тому вони часто їдуть у пошуках роботи в Об'єднані Арабські Емірати, Саудівську Аравію, Канаду.

– Якою загалом є кухня йорданців?

– Вони дуже люблять рис, тому тут готують білий, бурий, червоний та інші види рису з м'ясом, з овочами, фруктами. Популярні страви з баклажанів, кабачків, перцю. Йорданці – нащадки бедуїнів, тому в їхній кухні дуже багато м’яса. Тут часто готують плов, долму, тушковану баранину. Дуже популярним є мансаф – страва з вареної баранини зі спеціями та камінням сухої сметани, з якої готують смачний соус. Щодо солодощів, то це типові східні ласощі – пахлава, тістечка з фісташками, халва, мамуль – печиво з фініків, махалябія – молочний десерт. Усі вони дуже смачні і неймовірно солодкі. Разом із йорданськими стравами я також готую і українські – вареники, пельмені, борщ, деруни, картопляники, зрази та інші наші смаколики.

– Зупинімося трішки на традиціях в Йорданії – які вони? 

– Передусім мені дуже подобається, як тут виховують дітей. Батьки змалечку говорять діткам, що вони повинні бути дружними, допомагати одне одному, підтримувати в різних ситуаціях. Тому старші діти несуть відповідальність за менших, а менші їх слухаються. В Йорданії є традиційними великі весілля, гучні і чисельні свята для сина чи доньки, коли дитина з високими балами закінчила школу. Люди тут набожні, тому в п'ятницю усі йдуть до мечеті на молитву.

До речі, вихідні тут – п'ятниця та субота. І в ці дні мечеті завжди повні людей. Тут дуже дотримуються релігійних свят, особливо святкують Ід аль Адха і Ід аль Фітр. А ось день народження тут не прийнято святкувати у звичному для нас розумінні. Максимум – це тебе просто усно привітають і все. Дуже багатолюдними в Йорданії є весілля. Причому його святкують у двох залах – чоловічому і жіночому. Наречений з нареченою сидять у залі для жінок, і наречений лише приходить у зал для чоловіків, де його вітають. Коли в сім'ї одружується син, то батьки надбудовують на будинку квартиру для його сім'ї, а коли виходить заміж донька, то вона, відповідно, йде в невістки.

У вихідні численні родини люблять виїжджати на природу, де влаштовують пікніки. Зазвичай ми їздимо на Мертве море, що буквально за 50 кілометрів від нас. До речі, в країні зовсім немає театрів, а ось кінотеатри з'явилися лише нещодавно. Жінка в Йорданії не може вийти з дому без дозволу чоловіка. І це настільки серйозно, що в разі непослуху справа може дійти до розлучення.

– Коли в Україні почалася війна, Ви написали свій перший вірш і нині вже видали дві збірки поезії…

– Це не зовсім правильно, бо я ще в дитинстві писала вірші. Однак, коли вийшла заміж і народилися дітки, було якось не до цього. І коли побачила по телевізору, що коїться на Майдані, то написала вірш про Майдан. Чимало віршів присвятила пам’яті конкретних загиблих воїнів. Моя душа болить за Україну і не могла без сліз дивитися на все те, що відбувалося тоді, в 2014 році в Києві і нині відбувається на Сході України.

Я не можу матеріально допомогти нашій, українській армії, тому намагаюся підтримати словом. І, до речі, популяризую Україну в Йорданії, де в 2016 році відкрилося українське культурне товариство «Українська Хата в Йорданії». Я є співорганізатором його створення. Ми, українки, які живемо в Йорданії, збираємося там і влаштовуємо культурні вечори, виконуємо пісні, готуємо українські страви. Тут ми відзначаємо Різдво, Великдень та інші свята. Це такий собі український куточок який повертає у своє, рідне. На сьогодні вийшли друком збірки «Птахом перелітним», «Куди ж це ти, каче» та «Про тебе». Наразі пишу поезію, яка увійде до четвертої збірки.

Вікторія Абу Кадум

– Чи часто буваєте в Україні?

– Перші вісім років ми не прилітали сюди взагалі, бо були малесенькі дітки. Згодом почали літати раз на два роки, тоді щороку, а тепер двічі на рік. Мої діти знають українську мову, Гімн, вчать напам'ять вірші Тараса Шевченка, пісні. А ще вони мають вишиті сорочки, які залюбки носять, знають історію України і з нетерпінням очікують, коли полетять до української бабусі і дідуся.

Ксенія Фірковська

БІЛЬШЕ ВРАЖАЮЧИХ ТА ДУШЕВНИХ ЖИТТЄВИХ ІСТОРІЙ ЧИТАЙТЕ В ГРУПІ «ЖИТТЄВІ ДРАМИ»  В FACEBOOK! ЩОБ ПІДПИСАТИСЯ НА НЕЇ — НАТИСНІТЬ ТУТ!

Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: стосунки, кохання, Долі