25 грудня - сьогодні світ відзначає Різдво Христове

25 Грудня 2018

Католицьке Різдво

Різдво Христове – одне з найважливіших християнських свят, державне свято в більш ніж 100 країнах світу. Питання про реальну дату народження Ісуса Христа є суперечливим і неоднозначно вирішеним серед церковних авторів. Можливо, вибір 25 грудня пов’язаний з приходом на цей день язичницького солярного свята «Народження Сонця Непереможного», який з прийняттям у Римі християнства наповнився новим змістом. Згідно з однією із сучасних гіпотез, вибір дати Різдва відбувся внаслідок одночасного святкування ранніми християнами Боговтілення (зачаття Христа) та Великодня; відповідно, у результаті додавання до цієї дати (25 березня) 9 місяців Різдво припало на день зимового сонцестояння.

Лютеранське Різдво

У кожній країні і в кожній конфесії є свої особливості у святкуванні Різдва. У лютеранстві до числа різдвяних традицій належать, перш за все, наступні:

Палаючі свічки – символ світла, символ зірок, що сяяли на небі в час народження Христа. Свічки можуть бути різної форми.

Різдвяний вінок. Різдвяний вінок плететься, як правило, з гілок сосни, ялини, ялиці. Способи плетіння можуть бути різними.

Різдвяна ялинка. Традиція ставити на Різдво ялинку пов’язана з лютеранством і німецькомовними країнами. Вперше вона з’явилася саме там. Тільки при Петрові I вона перекочувала до Росії, а в радянську епоху різдвяна ялинка була замінена на новорічну ялинку.

Різдвяна зірка. Нагадує про Віфлеємську зірку і зазвичай вішається на ялинку.

Ясла, або так званий «вертеп». Слово «вертеп» означало ясла, в яких народився Христос. Також як і католики, лютерани на Різдво встановлюють ясла і розігрують сцену Народження Спасителя. Вважається, що тим самим Віфлеєм ніби входить до будинків і церков, стає ближчим і зрозумілішим.

Коляда

Коляда – поворот Сонця на весну – святкувався в період Великих зимових святок, що проходили з 24 грудня по 5 січня. Слов'яни відзначають Коляду, коли день «на гороб'ячий скок» прибув, і починає розгоратися зимове сонце (тобто в період зимового сонцестояння). У цей день колядувати діти збиралися під вікнами багатих селян, величали господаря в піснях, твердили ім'я Коляди і просили грошей. Святочні ігрища і ворожіння – залишки цього свята древніх. Обряди збереглися в народі і в останнім часом стають все більш популярними.

Релігійні свята

Святителя Спиридона, єпископа Тримифунтського, чудотворця.Преподобного Ферапонта Монзенського. Священномученика Олександра, єпископа Єрусалимського. Мученика Розумника. Літургія святителя Йоана Золотоустого.

Піст: не споживаємо м’ясного, молочного, яєць.

 

 

Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна