У Раді можуть заборонити російську мову на перервах у школі

Сьогодні, 13:57

У Раді реєструють законопроєкт, який може зобов′язати учнів та вчителів на всій території школи та не тільки під час занять говорити українською мовою.

Про це повідомила народна депутатка Наталія Піпа.

Законопроєкт пропонує ввести до закону «Про освіту» поняття «українськомовного середовища» та зобов′язати засновників, керівників та працівників закладів освіти створювати та підтримувати українськомовне середовище.

Тобто вчителі муситимуть не переходити на російську на перервах, у їдальні та в приватному спілкуванні на території школи. Крім того, вони зможуть закликати учнів спілкуватися українською і робити зауваження, коли чують від дітей російську.

За її словами, зміни потрібні, зокрема, через тиск на українськомовних дітей, конфлікти на ґрунті мови й булінг, пов’язаний із цим. Крім того, депутатка переконана, що діти, які погано знають українську, мають труднощі із навчанням у школі, а потім — і гірші результати на ЗНО/НМТ.

«Дуже важливо, щоб використання української мови не закінчувалося 45 хвилинами уроку. Ми маємо позбутися цього умовного правила в головах в освітян, учнів та батьків “пролунав дзвінок — можна будь-якою мовою” (і ми розуміємо, що ця будь-яка — чомусь російська). Має бути сформоване нове правило — “суспільні і публічні місця — державною мовою”», — пояснює Піпа.

Нагадаємо, за результатами опитування Державної служби якості освіти України в липні 2024 року, під час уроків тільки українською мовою спілкуються 78% вчителів, тоді як у минулому навчальному році таких було 83%.

69% респондентів зазначили, що українською спілкування відбувається і під час перерви. Для порівняння: торік цей показник сягав 74%. 

Серед учнівства спостерігається зменшення на 8% кількості респондентів, які під час уроків та перерв спілкуються між собою лише українською мовою, 41% респондентів — під час перерв, а половина — під час уроків.

Третина старшокласників зазначили, що під час перерв розмовляють як українською мовою, так і російською та переважно російською. Торік цей показник становив 21%. 

Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: вру, українська мова, Україна, депутати, школа, освіта