Життя

УПЦ МП і коронавірус: мор у лаврі та смерті священників

УПЦ МП і коронавірус: мор у лаврі та смерті священників

Доки мільйони свідомих українців заради порятунку від коронавірусу дотримувалися вимог карантину, очільники Московського патріархату в Україні робили все можливе, аби ще більше рознести пошесть серед людей.

Вони закликали приходити до церков і зі спільної ложечки причащатися. Вони, всупереч усім проханням, влаштовували велелюдні богослужіння у тісних церквах. Вони проводили поминальні літургії та без будь-яких застережень спілкувалися між собою, збираючи в Києві священників із охоплених коронавірусом областей, йдеться у публікації в газеті «Твій вибір».

 

У лаврі заразилися всі монахи, викладачі та студенти

А COVID-19 тільки цього й чекав. Іще до Великодня він улаштував мор у Києво-Печерській лаврі та в розміщеній на її території духовній академії. Спершу факт масового зараження тримали в таємниці. Та, коли за ворота лаври одна за одною стали заїжджати «швидкі», глава інформаційно-просвітницького управління УПЦ МП митрополит Климент повідомив: коронавірусом заразилися всі монахи Києво-Печерської лаври та всі викладачі і студенти Київської духовної академії – це близько 200 осіб. А минулого тижня мер Києва Віталій Кличко повідомив про ще 17 захворілих у Києво-Печерській лаврі.

Серед заражених виявився і намісник лаври митрополит Павло, який перед тим закликав парафіян не зважати на коронавірус та приходити в церкви причащатися: бо це, мовляв, найкращі ліки від усіх недуг. Щоправда, коли сам захворів, то ввірив своє здоров’я у руки медиків найбільш елітної лікарні України – Олександрівської, де послуги отримують урядовці, народні депутати, тобто вся верхівка влади.

А от трьох посельників Києво-Печерської лаври лікарі, на жаль, не змогли врятувати. Серед померлих від коронавірусу –  архімандрит Нектарій, ієродиякон Наум і чернець Никодим.

 

Церковники не спішать оприлюднювати факт смерті через COVID-19 

Після Великодня критичною стала ситуація на Тернопільщині, де осередком поширення COVID-19 виявилася Почаївська лавра.

Але якщо в монастирі всіма можливими способами приховували інформацію щодо кількості хворих та померлих, то замовчати відомості про смерть «простих» священників у регіонах було складно.

Так, нещодавно видання БукІнфо оприлюднило інформацію про смерть настоятеля Храму Святого Архістратига Михаїла УПЦ МП с. Задубрівка Заставнівського р-ну Чернівецької області Леоніда Делікатного. Отець Леонід іще на Великдень, 16 квітня, проводив у храмі богослужіння, а вже 24 квітня був госпіталізований до Чернівецької обласної клінічної лікарні з підозрою на коронавірус.

Через два дні стан священника погіршився настільки, що пацієнта перевели до реанімації, відібрали зразки для ПЛР-тестування. А 4 травня священник у віці 49 років помер.

Журналістка з Буковини Галина Єреміца також повідомила про таємне поховання священника УПЦ МП Івана Олійника. Церковник проживав у Чернівцях. Був настоятелем місцевого храму УПЦ МП. Коли захворів, його забрала до себе братія Банченського монастиря. Священник помер уночі, 2 травня, в монастирі. Там його відспівали, 3 травня похоронили. Співчуття з приводу його передчасної смерті висловлювали в соцмережах колеги та парафіяни. Причиною смерті, припускають, міг стати COVID-19. Але в офіційній статистиці Чернівецької ОДА інформації про смерть священника внаслідок зараження коронавірусом немає.

 

14% заражених – священнослужителі

Натомість у Києві офіційні дані, які оприлюднив мер Віталій Кличко, свідчать: на кінець квітня у столиці 14% заражених на COVID-19 були священнослужителями (для порівняння, медпрацівники становлять у Києві 9% від заражених). І це тільки офіційні цифри. А реальні будуть набагато більші! Адже, якщо вірити ЗМІ, навіть предстоятель УПЦ МП Онуфрій разом із єпископом РПЦ були таємно госпіталізовані з коронавірусом та лікувалися під чужими іменами.

Усі ці факти ще раз підтверджують: хвороба не запитує ні конфесії, ні статусу, ні кількості грошей на банківському рахунку. Вона «косить» усіх. Тож перш ніж на догоду «великій політиці» закликати людей до порушень, варто насамперед подумати про наслідки таких закликів: для себе, для своїх родин, для сотень і навіть тисяч парафіян, які словам душпастиря довіряють найбільше.

І питання тут не лише у здоров’ї священника, а й у житті всіх тих вірян, які під час спільного молебню в церкві могли заразити, заразитися і рознести смертельну хворобу в усі куточки України.

Оксана Бубенщикова

 БІЛЬШЕ ВРАЖАЮЧИХ ТА ДУШЕВНИХ ЖИТТЄВИХ ІСТОРІЙ ЧИТАЙТЕ В ГРУПІ «ЖИТТЄВІ ДРАМИ»  В FACEBOOK! ЩОБ ПІДПИСАТИСЯ НА НЕЇ — НАТИСНІТЬ ТУТ!

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: коронавірус, смерть, Україна
В тему