Життя

Завдяки ходьбі чоловік позбувся гіпертонії і в 75 щодня долає по 14 кілометрів

Завдяки ходьбі чоловік позбувся гіпертонії і в 75 щодня долає по 14 кілометрів

Свого часу Олександр Олійник потерпав від гіпертонії. Тож неодноразово лікувався в лікарні – бувало, що верхня межа артеріального тиску доходила до 210. Лікарі наполегливо радили берегти себе та уникати будь-яких навантажень. Бо, мовляв, в будь-який час може трапитися інсульт.

Тож чоловік виконував усі настанови медиків, аж поки не зустрівся зі своїм знайомим, йдеться у публікації в газеті «Твій вибір».

– А він – лікар зі стажем, тож вислухав всі мої нарікання на болячки, а тоді і порадив зайнятися спортивною ходьбою, – розповідає 75-річний житель села Слобідка-Кульчієвецька. – Я спробував – і тепер кожного дня, прокинувшись та вимірявши тиск і пульс, вирушаю в мандри. Зазвичай проходжу в середньому по 14 кілометрів. Коли повертаюся додому, то роблю фіззарядку з гантелями, гирями. Також підтягуюсь і качаю прес, обливаюся холодною водою. А тоді – час поповнити сили, тож приступаю до сніданку. Він у мене простий – два свіжі яйця, шматочок сала розміром з сірникову коробку, цибулина і тарілка супу з яловичиною.

Односельчани часто кажуть, що на свої літа чоловік не виглядає. Мовляв, підтягнутий, енергійний. Та й сам пан Олександр каже, що почувається молодшим років на 20 – 25. При зрості 172 сантиметри важить 83 кілограми. І тиск не стрибає – стабільно 130 на 80.

– І в мене є мета – пройти 40 тисяч 75 кілометрів, – посміхається чоловік. – Це саме та відстань, яка дорівнює довжині екватора Землі.

Бути в тонусі пенсіонеру допомагають і бджоли. Адже має власну пасіку і над двома вуликами змайстрував апібудиночок, в якому відпочиває і оздоровлюється. Каже, що сон в цьому будинку знімає втому, сприятливо впливає на нервову, серцево-судинну, бронхолегеневу та інші системи організму.

Також він стежить і за харчуванням. Відтак вилучив зі свого раціону традиційні комплексні обіди, до яких ми звикли. Тож, замість першого-другого-третього, в нього на тарілці – фрукти і горіхи. А ще – обов’язково шматочок хліба з медом. Причому хліб споживає лише чорний. Вечеряє чоловік о пів на шосту вечора. Зазвичай кашками і домашнім йогуртом або кефіром. А на завершення – горнятко чаю з медом. А перед сном ще випиває трішки йогурту.

– Я на власному досвіді переконався, що таке харчування є найкращим для організму, – ділиться досвідом чоловік. – Помітив, що коли раніше споживав яблуко, то відразу починалися спазми в шлунку. А тепер, коли в моєму щоденному раціоні є достатньо йогурту і меду, то травна система працює чітко і злагоджено. Також усім раджу додати в свій раціон відвари лікарських трав. А також відвар із диких груш, в який кидаю трішки цвіту липи, шматочок гілочки звіробою і декілька плодів шипшини. Цей напій дуже вітамінний і чудово зміцнює опірні сили організму. А також чудово впливає на чоловіче лібідо. Окрім цього, раджу час від часу робити собі «вільні від їжі» дні. Приміром, я по п’ятницях нічого не їм, а лише п’ю воду. Ось так я зміг залишити в минулому проблеми з тиском і нині повноцінно насолоджуюся життям.

Ксенія Фірковська

 БІЛЬШЕ ВРАЖАЮЧИХ ТА ДУШЕВНИХ ЖИТТЄВИХ ІСТОРІЙ ЧИТАЙТЕ В ГРУПІ «ЖИТТЄВІ ДРАМИ»  В FACEBOOK! ЩОБ ПІДПИСАТИСЯ НА НЕЇ — НАТИСНІТЬ ТУТ!

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: здоровий спосіб життя, спорт
В тему