Відео

Покарання за прогули і кнопкодавство: як проголосували волинські нардепи (відео)

Покарання за прогули і кнопкодавство: як проголосували волинські нардепи (відео)

До Конституційного суду від Верховної Ради був  направлений а законопроект №1027 про позбавлення нардепів повноважень за неперсональне голосування (кнопкодавство) і прогули.

За внесення змін до ст.81 Конституції проголосували 279 народних депутатів під час засідання - повідомляє Обозреватель. 

Законопроект був ініційований президентом України Володимиром Зеленським 29 серпня, який запропонував таким чином доповнити перелік випадків дострокового припинення повноважень народного депутата.

«Слуга народу» віддала за цей законопроект 240 голосів, «Опозиційна платформа - За життя» - 15, «Батьківщина» - 14 голосів, і ще 10 голосів набралося від позафракційних.

«Європейська солідарність», «Голос» і фракція «За майбутнє» проект не підтримали - 0 голосів «за».

Щодо волинських нардепів, то «за» проголосували Вячеслав Рубльов та Валерій Стернійчук.

Ігор Гузь та Ігор Палиця – не голосували, Ірина Констанкевич – утрималась, Степан Івахів – відсутній.

Так, причинами дострокового припинення повноважень народного депутата зазначається таке:

  • Кнопкодавство - неперсональное голосування народного депутата, факт якого повинен встановлювати суд.
  • Прогули - відсутність без поважних причин на третині пленарних засідань Ради або комітетів парламенту протягом однієї сесії. У такому випадку повноваження нардепа припиняє Верховний суд.
  • Переїзд в іншу країну для постійного проживання і припинення громадянства України. У такому випадку його повноваження припиняє Верховна Рада.
  • Депутатам, які вирішать скласти повноваження, пропонується самостійно оголошувати заяву у Верховній Раді, а не писати її на ім'я спікера, як раніше. Крім того, в разі смерті народного обранця, його повноваження припиняються автоматично без рішення парламенту.

ВАЖЛИВО: згідно зі ст. 81 Конституції підстав позбавлення мандата нардепа зараз сім: особиста заява, обвинувальний вирок суду, визнання людини недієздатною або зниклою безвісти, припинення громадянства або еміграція, виникнення несумісних з посадою народного депутата обставин, невходження до фракції своєї партії або вихід із неї, а також смерть.

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Політика, Україна, Волинь
В тему