Поради

Що робити, якщо дітям сняться кошмари

Що робити, якщо дітям сняться кошмари

Дитяча психіка дуже сприйнятлива, особливо у віці від 3-х до 7-ми років.

У період дорослішання і формування особистості дитина отримує безліч нових знань і подій, які можуть супроводжуватися різними страхами. Дитина може думати, що під ліжком живе хтось страшний, або з'явиться страх втрати батьків.

Саме тому в дитячому віці з'являються сни, головними героями стають монстри. Зовсім не обов'язково вони є продовженням тривалого перегляду мультиків або комп'ютерних ігор. Часто дитина відчуває злість, загрозу від оточуючих або інші негативні емоції. Але так як не може їх висловити, на підсвідомому рівні вони втілюються у вигляді чудовиськ і переслідують ночами.

В цьому випадку потрібно відстежити, після яких подій малюкові сняться чудовиська. Відбувається це після перегляду мультиків, спілкування з якоюсь людиною або після відвідування певних місць - постарайтеся виключити цей негативний фактор з життя.

Якщо монстри намагаються нашкодити дитині уві сні

Іноді у снах монстри намагаються з'їсти дитину. Така проекція може з'явитися після перегляду сюжетів про дику природу, відвідування зоопарку - якась тварина може здатися страшною.

У такій ситуації важливо з'ясувати, що це за звір. І в доступній формі пояснити дитині, що не така це страшна тварина, розповісти побільше реальних, але позитивних фактів про неї.

Часто дітям сниться, що вони від когось тікають, губляться. Це може бути відображенням реальних переживань, коли в житті дитина зіткнулася з незрозумілою ситуацією і нічого не може з цим вдіяти (наприклад, батьки розлучаються, близький родич сильно хворіє і т.д).

Не намагайтеся приховувати серйозні проблеми, захищаючи від них дитину, якщо вона все одно про це знає. Вже краще в м'якій формі пояснити, що відбувається, ніж залишити малюка в невіданні. Так як від цього йому буде ще страшніше.

Якщо уві сні дитина відчуває себе нерозумно

Ще одна форма сновидіння, яка теж відноситься до категорії страшних, коли малюк нерозумно виглядає перед іншими людьми. Наприклад, виявляється голим, дивно одягненим і над ним сміються. Часто таким чином віддзеркалюється хвилювання дитини перед публічними виступами, новим колективом. Особливо це проявляється у тих дітей, у яких вже був подібний досвід.

Наприклад, дитину не прийняли в колективі, коли батьки обіцяли, що з нею будуть всі дружити.

Тому не можна обіцяти малюкові те, що може і не статися. Наприклад, що він стане кращим гравцем в команді, буде з усіма дружити і так далі. Краще чесно розповідати про існуючі можливості, але і говорити про проблеми. Інакше будь-які невдачі здатні геть відбити бажання в подальшому.

Сни про падіння

Ще один кошмар - це падіння зі сходів, дахів, вікон, ліжка. Першою причиною подібних сновидінь можуть стати фізіологічні проблеми. Наприклад, при слабо вираженому отиті можуть виникати проблеми в вестибулярному апараті, що в деякому сенсі відбивається в сюжеті нічних сновидінь.

Також такі сни можуть з'являтися через психологічні труднощі. У житті дитина не може контролювати навколишнє оточення, а батьки не надають належної підтримки, наприклад, при зміні місця проживання.

Будь-які фізіологічні проблеми необхідно вирішувати під керівництвом лікаря - можливо варто пройти обстеження. А з психологічними труднощами повинні працювати батьки. Якщо намічаються різкі зміни в житті, дитину потрібно до цього підготувати і провести відповідну адаптацію.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: діти, психологія, Поради
В тему

Останні матеріали