Поради

Чому українці так люблять сало

Чому українці так люблять сало

Суперечки про те, корисне сало чи шкідливе, ведуться дуже довго. Це не заважає любителям сала їсти його з гірчицею і хріном, засолювати з ялівцем та натиратися ним від подагри.

З чого виробляють сало?

Сало - це поживний запас або твердий жир, який добре вгодовані тварини накопичують перед зимою. У промислових масштабах заготовляють жир свиней, биків, баранів і козлів. Свиняче сало твердіше і світліше, ніж яловиче і бараняче. У ньому найменше рідини, та й вирощувати поголів'я свиней навчилися досить швидко. Тому коли зараз говорять про сало, найчастіше мають на увазі свиняче.

Як їсти?

Сало їдять солоним, смаженим, копченим, у вигляді смальцю (витопленого). Найкорисніше сало без термічної обробки, тому найчастіше його їдять засоленим.

Можна скористатися таким рецептом засолювання: сало обмити холодною водою, обсушити, зробити невеликі надрізи, щедро посолити, додати часник, чорний перець, лавровий лист і інші спеції. У такій соляній шубі сало потрібно залишити на 3-4 години при кімнатній температурі, а потім загорнути в вощений папір і фольгу, і відправити в морозилку. Для засолювання вистачить півтори доби - потім сало можна сміливо їсти.

Класичне поєднання - сало з чорним хлібом, з гірчицею або хріном, з солоними огірками або з грибами. Можна його з'їсти і з більш несподіваними овочами - з капустою, редькою і буряком.

Сало вважається традиційною закускою до горілки. Однак, за смаковими відчуттями воно нітрохи не гірше поєднується з червоним сухим вином.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: сало, продукти, українці, цікаво знати, рецепти
В тему