Поради

Як за опалення платити вдвічі менше, ніж сусіди

Як за опалення платити вдвічі менше, ніж сусіди

Новий рік розпочався з не зовсім приємних новин. Різко подорожчали електроенергія та газ, а разом із ними зросли тарифи на опалення, гарячу та холодну воду.

Про це йдеться у газеті "Твій вибір".

Проте найбільш прогресивні ОСББ уже давно подбали, аби в їхніх домівках було тепло, а суми в платіжках стали вдвічі менші, ніж у сусідів.

Серед таких далекоглядних – об’єднання співвласників багатоквартирного будинку «Федорова, 5», що в Луцьку.

– Колись, іще поки ми з мешканцями не об’єдналися, проблем мали – словами не передати! – зізнається член правління ОСББ Алла Барташук. – Усе літо ЖЕК псував наші клумби, бо постійно рвало труби. Всю зиму люди на нижніх поверхах мерзнули, а на верхніх – задихалися від гарячих батарей. Причому всі мешканці платили однаково багато.

Про якісь красу та комфорт у будинку, каже Алла Іванівна, люди й не мріяли. Адже за всі 30 років, відколи 9-поверхівка здалася в експлуатацію, ЖЕК лише раз побілив стіни і пофарбував панелі. Навіть коли мешканці офіційно звернулися з проханням прислати майстра, аби у вікна вставив скло в місцях загального користування (склом люди забезпечували самі), то жеківського працівника так і не дочекалися.

– Терпець урвався. Ми відмовилися від послуг ЖЕКу, запропонували співпрацю Георгієві Давидюку, який на той час уже вісім років займався реформами ОСББ, і він, очоливши наше об’єднання, розпочав кардинальні зміни, – згадує Алла Барташук, як улітку 2019-го мешканці розпочали наводити лад у своєму будинку.

– Оскільки за 30 років жеківської бездіяльності будинок перебував у жахливому стані, то ми насамперед узялися за заміну труб опалення та гарячого водопостачання, – долучається до розмови Георгій Давидюк. – Аби мінімізувати витрати, наше ОСББ долучилося до програми «70 на 30», завдяки участі в якій 70 процентів затрачених коштів нам повернули з міського бюджету.

Того ж таки 2019-го ОСББ «Федорова, 5» стало учасником державної програми «Теплі кредити», що дало можливість встановити загальнобудинковий тепловий лічильник та індивідуальний тепловий пункт (ІТП). Здавалось би – задоволення не з дешевих. Однак третину коштів за ІТП відшкодувала міськрада, і ще 40% витрат профінансовано з державного бюджету.

Мало того, 2019-го члени ОСББ власним коштом усього за два дні замінили у двох під’їздах ще й каналізаційні труби!

– Люди побачили, що енергоефективність – це дуже вигідно. 2020 року наше ОСББ знову стало учасником програми «Теплі кредити». В місцях загального користування ми замінили 36 вікон та 40 дверей. І при цьому нам 70 процентів витрат повернули з міського та державного бюджетів, – продовжує Алла Барташук.

– Але й на цьому ми не зупиняємося, – додає Георгій Давидюк. – Ось зараз, як ви бачите, погода дозволяє утеплювати будинок. Хоча ми провели трохи більше від половини робіт, утім люди у своїх платіжках уже бачать ефект. А за це утеплення сплачують лише 20 відсотків від загальних витрат, бо десяту частину коштів перерахувала міськрада і 70 відсотків ми отримуємо як компенсацію завдяки участі в державній програмі «Енергодім».

Найкращим доказом того, що мешканці – на правильному шляху, слугують зекономлені гроші. Минулого опалювального сезону 144 сім’ї зекономили по 4 – 5 тис. грн. І це тільки на опаленні!

– У грудні 2020-го ми платили за листопадове опалення по 17 гривень за метр квадратний, хоча загалом по Луцьку тариф становив 33 гривні, тобто вдвічі більше. У жовтні тепло в сусідніх будинках обходилося в майже 12 гривень, а в нашому – всього 4 гривні за метр квадратний, – каже Алла Барташук.

Коли стара панелька перетвориться на гарний і комфортний дім, люди очікують іще й капітального ремонту свого двору. Адже вони домоглися, аби їхній будинок потрапив у відповідну міську програму. Так що – беріть приклад!

Оксана Бубенщикова

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: ціна на газ, електроенергія, Україна, луцьк, Волинь
В тему