Поради

Як на 99% знизити небезпеку зараження COVID-19

Як на 99% знизити небезпеку зараження COVID-19

У переважній більшості зараження COVID-19 – це тривалий контакт із хворою людиною або тим, хто перебуває в інкубаційному періоді через контакт руками із зараженою поверхнею, а потім через дотик до свого обличчя – очей, носа або рота.

Щоб не заразитися, головне – постійно стежити за тим, де ваші руки в цей момент і чи чисті вони. Важливо також не чіпати обличчя руками, (людина несвідомо торкається лиця близько 90 разів на день).

Вам не потрібен респіратор. У госпіталі я ношу респіратор тільки тоді, коли я в кімнаті з пацієнтом і робимо спеціальні процедури, які викликають у пацієнта кашель для очищення дихальних шляхів від надлишку слизу. Весь інший час я ношу звичайну маску. Так само на вулиці, в магазині респіратори не потрібні.

Украй важлива соціальна дистанція в 1,5 – 2 метри одне від одного.

Коли їхати в госпіталь?

Відповідь одна: якщо у вас утруднене дихання. А якщо у мене температура? Ні. А мені здається, у мене коронавірус. Ні. Я здав тест, і у мене підтверджений коронавірус. Ні. У мене постійні болі в горлі. Ні.

Багатьох, хто приходить до нас у госпіталь, ми просто відправляємо додому, тому що у них немає проблем із диханням. Найчастіше через 3 – 4 дні їм стає краще. Багато з тих, хто приходить з утрудненим диханням, направляються в стаціонар, і вони теж ідуть додому через 5 – 7 днів. Тобто з усіх пацієнтів, які надходять з COVID-19, тільки 10% потребують госпіталізації. І лише 1 – 3% необхідне використання медичних апаратів ШВЛ. Переважна більшість з тих, хто лягає на штучну вентиляцію, поправляються через 7 – 10 днів.

Чи можна виходити на вулицю?

Так! Будь ласка! Але необхідно лише дотримуватися правил. Дезінфікуйте руки після контакту з поверхнями і не чіпайте обличчя.

Коли ви гуляєте в місті – не підходьте до інших людей ближче ніж на 2 метри. Але вітайтеся! Посміхайтеся! Ніхто нікого не заразить, просто вийшовши на вулицю.

Єдине застереження: не починайте зневажливо ставитися до цього нового режиму взаємодії з оточенням. Проблема полягає в тому, що, коли людям кажуть, що можна робити певні речі, люди розслабляються і нехтують правилами. І носіть маску, щоб не чіпати свого обличчя.

Чи потрібно дезінфікувати продукти, принесені з магазину?

Якщо ви живете в місті, де багато хворих, – це хороша ідея. Якщо доставку приносить постачальник, хороша ідея попросити його залишити продукти за дверима. А потім надягнути рукавички і продезінфікувати поверхню упаковок, які будуть залишатися в будинку. Я думаю, це розумний рівень безпеки.

Зараз, коли ви знаєте правила поведінки, немає підстав для паніки. Це просто новий спосіб взаємодії одне з одним і з навколишнім світом. Головне – звикнути до нових правил. Як тільки правила входять у звичку, нові норми вже не здаються такими важкими і страшними.

Лікар Девід Прайс, Нью-Йорк

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: коронавірус, Надзвичайні події, Поради
В тему