Поради

Як вибрати молоковідсмоктувач?

Як вибрати молоковідсмоктувач?

Щоб зробити зціджування грудного молока зручним, швидким і комфортним, багато молодих мам вдаються до допомоги такого пристрою як молоковідсмоктувач. З ним їхнє життя стає помітно простіше! Важливо тільки правильно оцінити характеристики подібного апарату, щоб не було розчарування.

Коли варто користуватися молоковідсмоктувачем?

Будь-який педіатр підтвердить: грудне вигодовування є оптимальним для розвитку маленької дитини. Така практика дуже позитивно відбивається на безлічі факторів: від зміцнення імунітету малюка до встановлення глибокого психологічного зв'язку між матір'ю і новонародженим.

У багатьох матерів, на жаль, не завжди є можливість годувати своє ненаглядне чадо безпосередньо грудьми. Причин цього може бути маса! Це і особливості режиму дня, коли мама перебуває далеко від малюка в зв'язку з роботою або навчанням; і проблеми з лактацією, коли спостерігається недолік молока в грудних залозах; і неможливість самої дитини смоктати груди (наприклад, коли малюк хворий, ослаблений, відмовляється від грудей або не може обхопити сосок неправильної форми); і різні захворювання сосків типу тріщин або ж появи в них запальних процесів.

У всіх цих випадках на допомогу приходить зціджування, завдяки якому з'являється таке необхідне для харчування дитини мамине молоко в зручній і простій формі - в пляшечці.

Звичайно ж, зціджувати грудне молоко можна і без молоковідсмоктувача - вручну. Це традиційний метод, який є найбільш природним і акуратним, а іноді і незамінним (наприклад, при маститі - запаленні молочної залози, коли застосування механічних засобів взагалі протипоказано).

Але все ж у багатьох ситуаціях вибір на користь молоковідсмоктувача є більш раціональним. Його використання дозволяє заощадити мамі масу часу і зробити роботу по зціджуванню молока легшою і комфортною (особливо коли молока в грудях занадто багато, і без регулярного зціджування його надлишків взагалі не обійтися).

Також молоковідсмоктувач більш зручний при вирішенні проблем з закупоркою молочних проток (так званий лактостаз) і стимулюванні лактації як такої. Втім, в цих ситуаціях все ж краще спочатку проконсультуватися з лікарем. Тільки він точно визначить, як справлятися з вищезазначеними проблемами без ризику для здоров'я. А взагалі фахівці кажуть: як би не був хороший ваш молоковідсмоктувач, краще користуватися ним у міру необхідності. Він - не панацея від усіх бід. Він лише спрощує деякі ситуації, але не замінює годування як таке. Тому початковий настрій мами повинен бути орієнтований на грудне вигодовування.

Які бувають молоковідсмоктувачі?

Найперше питання при виборі молоковідсмоктувача - це його різновиди. Типів подібного пристрою існує не так багато, але кожен з них має як свої плюси, так і свої мінуси.

Помпові молоковідсмоктувачі

Найпростіші механічні моделі оснащені помпою або гумовою грушею, які з'єднані з круглою насадкою на груди. Стискання та розжимання помпи (груші) створює навколо соска всередині насадки необхідний вакуум, що і викликає прилив молока, що виділяється при натисканні. Подібна простота конструкції дає головну перевагу пристрою - його максимальну дешеву ціну. Але, мабуть, це єдиний плюс. Тому що з іншого боку такі ручні моделі викликають масу незручностей. Вони вимагають значних зусиль, жінка швидко стомлюється від стискання, але при цьому ефективність зціджування мінімальна, воно займає дуже багато часу. Багато моделей позбавлені навіть пляшечки для молока, тому необхідний його постійний перелив в іншу тару. Та й саме по собі вплив на груди подібного молоковідсмоктувача не можна назвати дбайливим - його часте та регулярне використання може призвести навіть до тріщин сосків.

Поршневі молоковідсмоктувачі

Це теж механічний пристрій, що вимагає ручного стискання, але він досконаліший помпового. Такий молоковідсмоктувач складається з силіконової накладки на груди спеціальної форми (нерідко з виступами у формі пелюсток для додаткового масажу ареоли), яка стикується з невеликим важільним механізмом і поршнем. Щільно притиснувши накладку і хитаючи важіль, мама робить м'який тиск на груди.

Він максимально наближений до природного годування (не завдає шкоди для сосків), що спричиняє виділення молока, відразу потрапляє в прикріплену до конструкції пляшечку. При цьому жінка може легко міняти ритм і силу, підбираючи найбільш комфортний для неї режим зціджування. За рахунок цього ефективність процесу в 2-3 рази вища, ніж у помпових моделей! А ціна хоч і трохи вища, але знаходиться на прийнятному для більшості покупців рівні. Недолік: рука все одно втомлюється від гойдання.

Електричні молоковідсмоктувачі

Напевно, з назви все і так ясно: тиск на груди і створення навколо соска вакууму створюється за рахунок електрики. А це означає, що від мами не потрібно ніяких зусиль - досить натиснути всього пару кнопок! При цьому багато моделей мають накладки для одночасного зціджування обох грудей (економить час), регулювання інтенсивності і пам'ять обраних режимів. Деякі оснащені навіть двофазним хитанням, яке імітує дії дитини (він смокче груди спочатку часто і слабо, але пізніше переходить до повільного і глибокого смоктання). Завдяки цьому зціджування ефективне, комфортне і безпечне. Але, як завжди, за все потрібно платити - електричні молоковідсмоктувачі по кишені не кожному. Також до мінусів потрібно віднести високий рівень шуму (поруч зі сплячим малюком зцідити молоко нереально) і залежність від електромережі (хоча є моделі для поїздок з акумуляторами).

Звичайно, є й інші види молоковідсмоктувачів. Наприклад, максимально дешеві ручні шприцеві моделі, ефективність яких не нижча, ніж у помпових. Або складні і дорогі електронні, оснащені мікропроцесором для контролю за виділенням молока і зміни відповідного режиму зціджування, які по суті є професійним пристроєм, зазвичай застосовуваним в лікарнях і пологових будинках. Але все ж вибір в більшості ситуацій обмежений трьома описаними категоріями.

На що ще звернути увагу при виборі молоковідсмоктувача?

Крім визначення потрібного типу молоковідсмоктувача до покупки варто оцінити ще ряд дрібніших, але також важливих нюансів. Серед них:

  • сертифікати: переконайтеся, що пропонована модель має всі документи, що підтверджують безпеку і екологічність застосовуваних матеріалів в конструкції пристрою, гарантуючи його високу якість;
  • інструкція: пристрій повинен бути оснащений докладною інструкцією українською мовою, як правильно користуватися молоковідсмоктувачем, як краще за ним доглядати, очищати, зберігати і перевозити;
  • комплектація: в наборі можуть додаватися кілька накладок на груди, пляшечки з кришечками, перехідники під дитячі пляшечки годування, контейнери для стерилізації, термосумка для всього комплекту і т.д.;
  • стерилізація: перевірте, чи є молоковідсмоктувач повністю розбірним, щоб можна було стерилізувати його деталі під час догляду за ним (для електричного, зрозуміло, в цьому випадку є розумні обмеження);
  • налаштування: чим більше можливостей регулювання роботи молоковідсмоктувача (швидкість, інтенсивність, сила і т.п.), тим краще - і це повною мірою справедливо і для електричних, і для механічних пристроїв.

Втім, навіть ретельний підбір пристрою по його характеристиках іноді може не допомогти знайти дійсно комфортний для мами молоковідсмоктувач. Все ж таки процес зціджування дуже інтимний і індивідуальний. А тому і популярна модель, яка збирає тільки позитивні відгуки на форумах, може для вас виявитися невідповідною. Як бути в такому випадку?

В ідеалі провести «тест-драйв». Звичайно, в магазині це навряд чи можливо, але можна попросити у когось із подруг або знайомих позичити молоковідсмоктувач на час або ж спробувати знайти послуги прокату подібного апарату (таке в наш час теж не рідкість). Це дозволить в спокійній обстановці випробувати його на собі - і зрозуміти, чи підходить він вам. Якщо його робота викликає дискомфорт або тим більше біль, варто відмовитися від продовження процедури, а в окремих випадках треба проконсультуватися з лікарем.

Багато в чому на ефективність роботи молоковідсмоктувача впливає підготовка до зціджування молока. Для цього треба вибрати проміжок часу і тихе місце, коли ніхто не буде вам заважати. Непогано для стимуляції вироблення окситоцину (гормон, відповідальний за лактацію) прийняти теплий душ, випити чашечку чаю і простимулювати груди легким масажем. І, звичайно, підготуватися морально: розслабитися, відволіктися від турбот, подумати про малюка.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: вагітність, діти, Здоров'я
В тему