Поради

Обираємо курси масажу

Обираємо курси масажу

Із кожним днем масаж стає все більш популярним. Разом з популяризацією самого масажу зростає кількість шкіл і курсів масажу. Попит народжує пропозицію!

 

І навчання на курсах масажу пропонують як легальні школи, курси, приватні майстри з ліцензією, так і без документів. У цій статті узагальнимо відомості про вибір школи масажу та навчанні початківця-масажиста. При закінченні державних курсів масажиста видається диплом державного зразка.

Насамперед необхідно вибрати школу масажу або спеціалізовані курси масажу. Якщо курси мають багатопрофільний напрямок і навчають ще комп'ютеру, бухгалтерії, то відразу варто відмовитися від такого навчання. Курси повинні спеціалізуватися на одному напрямку. У нашому випадку це спеціалізовані курси для масажистів. Масажна школа або курси повинні мати пакет документів – ліцензії на викладацьку діяльність.

Чим курси тривають довше, тим краще. Адже за короткий проміжок часу можна вивчити навіть основи масажної діяльності. Оптимальна тривалість базового курсу – 2-3 місяці. Заняття проходять 2-3 рази на тиждень по 2-3 години.

Насамперед треба визначитися, який саме рівень масажу ви бажаєте опанувати. Це може бути аматорський рівень, якого цілком достатньо для сім'ї. Для цієї мети вам вистачить класичного стилю масажу і недорогих короткострокових курсів навчання.

Однак для того, щоб стати професіоналом, цього навряд чи достатньо.

Всього існує чотири види масажу: класичний, спортивний, лікувальний і косметичний. Як правило, щоб стати справжнім професіоналом, необхідно повною мірою володіти всіма чотирма, а також вміти комбінувати їх залежно від ситуації.

Ви повинні розуміти, що масаж – це майстерність, оволодіти якою повною мірою можуть, на жаль, не всі. Тому для того, щоб стати справжнім майстром, потрібен талант – дар відчувати тіло пацієнта, часом інтуїтивно вгадувати необхідні прийоми.

По суті, вибираючи цю професію, ви стаєте масажистом і психологом в одній особі. Якщо ви не готові до того, що доведеться часом годинами вислуховувати своїх пацієнтів, давати їм поради або просто уважно мовчки слухати, то вам краще відмовитися від цього заняття.

Крім того, не секрет, що вам знадобляться непогані знання анатомії людського тіла – не тільки м'язів, але і кісток, органів та інших тканин, оскільки абсолютно все в організмі взаємопов'язано. Завжди слід пам’ятати, що масажист – це теж лікар, відтак його робота має бути такою ж точною, як робота терапевта.

Головне ваше «багатство» – це ваші руки. Тому необхідно серйозно ставитися до розвитку їх гнучкості та чуйності. Ви повинні відчувати кожен м'яз вашого пацієнта, знати, що з ним робити – варто привести в тонус або, навпаки, розслабити, надати еластичності або розігріти і так далі.

Основою будь-якої техніки є саме класичний масаж, бо він включає в себе всі основні прийоми, що дозволяють зробити техніку масажу якісною. Усі інші види ніби «нашаровуються» на класичний і з різних сторін доповнюють його. Відтак починати своє навчання слід саме з класики.

Щоб ви не обрали – короткострокові курси для любителів або повний спектр навчання мистецтву масажиста, вам необхідні хороші курси масажу. На сьогодні завдання вибору може стати досить складним. Практично в кожному місті є, як мінімум, одна школа масажу. Існує гігантський спектр розцінок і масажних технік, і часто найдорожчі курси не обов'язково будуть найкращими.

Крім того, як правило, різні школи пропонують навчання окремим видам і технікам масажу, що дозволяє вибрати саме те, що вам необхідно. Однак це може бути і мінусом, особливо для початківця, оскільки спочатку вам буде досить важко вибрати для себе певний напрямок.

Із програмою навчання тісно взаємопов'язана його тривалість. Необхідно розглядати кількість годин з кожного конкретного заняття, а не за весь курс в цілому. Для початківців підійде школа, яка найбільший акцент за кількістю занять робить на заняття з вивчення саме класичної техніки – це дозволить напрацювати необхідну базу для подальшого навчання. Досвідчені масажисти, які бажають підвищити свою кваліфікацію, як правило, самі складають для себе список пріоритетних дисциплін і вже на його основі підбирають найбільш оптимальний варіант масажної школи.

При виборі школи масажу слід особливу увагу звернути на її викладацький склад. Адміністрація хорошої школи не буде проти подібного інтересу, а навіть навпаки – вивісить всі дипломи та навчальні звання своїх викладачів і всі їх можливі досягнення в цій сфері.

Якщо адміністрація з якихось причин (які б вони не були) відмовляється дати вам цю інформацію, то це тривожний сигнал. І краще десять разів подумайте, перш ніж орієнтуватися на низьку ціну, адже скупий, як відомо, в підсумку платить двічі.

Далі в списку на перевірку стоїть безпосередньо саме навчання, а якщо точніше, то той спектр предметів, які будуть вам викладатися. Хороша масажна школа обов'язково має викладачів з фізіології, анатомії, ортопедії та інших предметів, пов'язаних з медициною і безпосередньо з масажем. Найчастіше масаж і фізіопроцедури, а також інше лікування, тісно взаємопов'язані, відтак не знаючи, як мінімум, основ інших дисциплін, ви ніколи не зможете досягти висот у масажі. Тому не пошкодуйте свій час, аби гарненько вивчити весь спектр майбутніх предметів і зрозуміти, що з цього дійсно вам знадобиться.

Не менш важливим моментом також є матеріально-технічне оснащення масажної школи, тобто її обладнання, кабінети, навчальні матеріали, техніка і все інше, що може знадобитися вам у процесі навчання. Як правило, хороші школи масажу дбають про якість свого обладнання, оскільки це безпосередньо впливає на якість навчання. Найважливіше в процесі вашого майбутнього навчання – це практика, тому було б добре, якби вона проходила в спеціалізованому медичному центрі, а не в звичайній поліклініці або в іншій менш вузьконаправленій установі.

Але після проходження навчання на курсах початківець-масажист буде мати стандартний набір технік та прийомів масажу, а також диплом масажиста. У процесі своєї діяльності, саморозвитку, курсів підвищення кваліфікації, спілкування з колегами він буде осягати ази майстерності. Тільки вдосконалення дозволить Вам стати успішним професійним масажистом.

Пам'ятайте, що для якісного навчання масажу, а також практики необхідно постійно вдосконалювати свою майстерність через курси підвищення кваліфікації, освоєння нових технік, читання відповідної літератури в галузі медицини і так далі. Любіть свою справу і отримуйте від неї не тільки заробіток, але і задоволення – і тоді з гарного ремісника ви перетворитеся на справжнього майстра своєї справи, і ваші клієнти будуть вам за це безмежно вдячні.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Кар'єра, Курси
В тему