Поради

Просто та надійно: як власноруч обшити балкон гіпсокартоном

Просто та надійно: як власноруч обшити балкон гіпсокартоном

Балкони чи лоджії не варто випускати із уваги коли беретеся до капітального ремонту у квартирі. Аби ще більше не здорожувати і без того не дешевий процес, рекомендують звернути увагу на гіпсокартон, який стане оптимальним вибором для балкону. Цей матеріал відносно недорогий та надійний, а простота роботи і монтажу дозволить здійснити їх самотужки.

У цій публікації ми розглянемо плюси та мінуси гіпсокартону, розповімо, які інструменти знадобляться для монтажних робіт та порадимо, як власноруч впоратися із внутрішньою обшивкою поверхонь балкона.

Переваги та недоліки обшивки балкона гіпсокартоном 

Як і будь-який матеріал, гіпсокартон може похвалитися певними перевагами. Водночас, матеріал володіє деякими недоліками, які можуть схилити вибір не на його користь. Виділяють такі переваги гіпсокартону:

  • Безпечність. Матеріал безпечний для людини та довкілля, під час експлуатації він не виділяє небезпечних речовин;
  • Легкість використання. Така обшивка добре піддається обробці, листи можна порізати за допомогою звичайного слюсарного ножа. Також монтаж листів може здійснити людина, у якої відсутній серйозний будівельний досвід;
  • Висока шумоізоляція. Обшивка поверхонь гіпсокартоном дозволяє поглинати звуки вулиці, тож балкон буде тихим;
  • Невелика маса. Матеріал обшивки неважкий, тому не створюватиме додаткового навантаження на конструкцію балкону;
  • Не омежує прокладання комунікацій. Монтаж під гіпсокартоновими листами проводки чи труб вентиляції не створить жодної небезпеки;
  • Пожежобезпечність. На відміну від дерева чи пластику, після виникнення пожежі гіпсокартон не спалахує та запобігає поширенню вогню та диму на нові площі;
  • Паропроникність. Листи гіпсокартону не заважають проникненню та обміну повітря із двором;
  • Пластичність. Завдяки гнучкості матеріалу можна створити цікавий дизайн балкона чи лоджії – спроектувати арки чи вигадливі конструкції оригінального вигляду;

Також за допомогою обшивки можна вирівняти площу стін на ділянках перепадів поверхні, для цього не доведеться навіть попередньо штукатурити поверхню.

гіпсокартон легко порізати ножем
гіпсокартон легко порізати ножем

Однак у гіпсокартону є і кілька серйозних мінусів:

  • Низька вологостійкість. Тому гіпсокартон ставлять всередині балкону чи лоджії, поверхні якої будуть ізольованими від вологи;
  • Ризик виникнення грибка та цвілі – при недостатній ізоляції на поверхнях можуть з’явитися неприємні «сюрпризи»;
  • Легко піддається механічним пошкодженням через свою ламкість;
  • Особливості монтажу призводять до зменшення площі балкона чи лоджії.

Види гіпсокартону

Перш ніж розібратися із технологією обшивки балкона гіпсокартоном важливо зрозуміти особливості матеріалу. Виділяють такі основні види гіпсокартону:

  1. Звичайний – білі, сірі чи коричневі листи, що володіють «стандартним» для матеріалу набором властивостей.
  2. Вогнестійкий – червоні чи рожеві листки, до складу яких додають антипірени. Це підвищує пожежобезпечність обшивки. Використовують на офісах чи підприємствах із підвищеним рівнем пожежної небезпеки.
  3. Вологостійкий – листи зеленого кольору, мають спеціальне покриття та оброблені антигрибковими речовинами. Монтують у ванних та вбиральнях. Саме таки листи також використовують для балкона чи лоджії.

Вологостійкий гіпсокартон за технічними характеристиками практично не відрізняється від звичайного, однак трохи більше важить.

різні види гіпсокартону
різні види гіпсокартону

Іноді виділяють ще вініловий, реставраційний та арочний гіпсокартони, але вони не набули широкого використання. Вініловий спеціально покритий полівінілхлоридом, тому при роботах з обшивки таким матеріалом упускають етап шпаклювання. Реставраційні листи дуже тонкі, їх застосовують для відновлення старих гіпсокартонових та дерев’яних конструкцій. Арочні листи використовують лише у випадку, коли всередині балкона запланували таку специфічну конструкцію.

Розрахунок витратних матеріалів

Обшивка балкону чи лоджії гіпсокартоном не призведе до колапсу сімейного бюджету якщо напередодні все правильно розрахувати. Для цього враховують площу, всі необхідні матеріали та «прикидають» їхню кількість. Для обшивання балкону вам знадобляться:

  • Плівка;
  • Утеплювач (підійде мінвата чи пінополістирол);
  • З’єднання для профілів;
  • Профілі для створення каркасу;
  • Гіпсокартон;
  • Дюбелі;
  • Монтажна піна;
  • Шпаклівка для стиків.

Потрібну кількість гіпсокартону розраховують за загальною площею поверхні стін для обшивки, не викреслюючи площі вікон та дверей. Такий розрахунок дасть змогу мати мінімальний запас матеріалу. Однак для балконів радять не враховувати площі над перилами.

Кількість утеплювача прораховують з вирахуванням площі вікон та дверей. Кріплення рахують залежно від кроку кріплення – зазвичай на лист матеріалу йде 60-70 саморізів при кроку обрешітки 40 см. Необхідна кількість дюбелів та саморізів по металу складає в середньому 10 штук на профіль.

перед походом у магазин розрахуйте матеріалу
перед походом у магазин розрахуйте матеріалу

Стандартна довжина профілю – 3 метри, а розмір листа гіпсокрантону - 1200х3000 міліметрів. Тож при обрахунку площі враховують саме ці цифри (хіба що ви заздалегідь не замовили листи нестандартного розміру). 

Ось такий нехитрий підрахунок, але поставтеся до нього серйозно. На загальний розрахунок вплине вартість матеріалів. Наприклад, для ізоляції знадобиться гідро- та пароізоляціна плівка. У якості останньої можна використати дорожчий фольгізол чи паробар’єрне полотно або ж дешевший поліетилен. Так само із утепленням – вартість ремонту коливатиметься залежно від того, оберете ви мінвату чи пінополістирол.

Читайте також

Необхідні інструменти

Для роботи у пригоді стане практично стандартний набір інструментів, який є в розпорядженні чи не кожного хазяїна. У випадку, коли необхідних «примочок» немає під рукою, купіть їх у магазині заздалегідь щоб зекономити час ремонту. Отож у випадку, коли ви беретеся за обшивку балкона листами гіпсокартону, досить мати у своєму розпорядженні:

  • Водяний рівень;
  • Рулетка;
  • Пилка для металу те дерева;
  • Молоток;
  • Ножниці по дереву;
  • Шуруповерт;
  • Перфоратор;
  • Дрель;
  • Просікач;
  • Степлер для меблів;
  • Електролобзик;

    заздалегідь підготуйте інструменти
    заздалегідь підготуйте інструменти

Етапи обробки балкона гіпсокартоном

Технологія обшивки балкона включає в себе декілька етапів. Першим є підготовка стін та стелі до робіт. Для цього знімають попередню обшивку, якщо така була, а також шпалери, плитку та фарбу. Опісля видаляють бруд та пил і позбуваються грибка, що встиг з’явитися на старому покритті. Далі ліквідовують усі тріщини – з меншими допоможе впоратися піна, з більшими – цементний розчин.

процес заливання тріщин
процес заливання тріщин

Велику увагу потрібно присвятити гідроізоляції балкону, а місця, що залишилися без неї, необхідно покрити грунтовкою. Таким чином ви створите умови, в яких гіпсокартон прослужить найдовше. Також можна утеплити балкон мінеральною ватою чи пінопластом

Монтаж обрешітки

Обрешітка фактично являє собою каркас, на який у подальшому кріпитимуть листи гіпсокартону.

Найперше заміряють площу стін, куди кріпитимуть обрешітку і відповідно до замірів нарізають металічні UD та CD-профілі. UD – це направлючий профіль, CD – стоєчний профіль, служить для створення каркасу. Направляючий профіль потрібної довжини прикріплюють до стелі з кроком саморізів в 40-50 см. За допомогою будівельного рівня прокладають лінії від UD-профілю на стелі, щоб рівно поставити нижній UD-профіль на підлозі. Далі аналогічно встановлюють профіль по кутках, з’єднання їх відбувається за допомогою просікача.

Щоб закріпити бокові направляючі профілі використовують шуруповерт. Стоєчні CD-профілі необхідної довжини ніби «вставляють у рамку» між верхнім та нижнім UD-профілем. Далі їх закріплюють саморізами у верхніх та нижніх точках сполучення. Почергово прикріплюють усі CD- профілі.

каркас обрешітки
каркас обрешітки

Для зміцнення конструкції застосовують підвіси, які кріплять що 40-50 см по довжині кожного стоєчного профілю з допомогою шуруповерта. Зафіксувавши підвіси їх необхідно з’єднати із власне профілем металічними лапками і невеликими шурупами. Далі знову встановлюють поперечні профілі з кроком між ними 40-50 см. На місцях з’єднання вертикальних і горизонтальних профілів використовують саморізи і ставлять «краби» для перехресного скріплення. Тоді переходять до утеплення та пароізоляції. Утеплювач приклеюють у комірки та фіксують дюбелями, зверху з допомогою будівельного стиплера прикріплюють паробар’єр. Опісля беруться власне до гіпсокартону.

Обшивка листами

Процес монтажу листів на обрешітку теж відбувається у декілька етапів. Спершу на листи наносять розмітку та розрізають їх звичайним ножем згідно із кресленнями. Якщо на балконі планують освітлення, треб зробити в гіпсокартоні отвори для світильників, розеток чи вимикачів. Далі безпосередньо вставляють листи гіпсокартону, починаючи зі стелі, а тоді переходячи до стін.

Стеля, обкладена гіпсокартоном
Стеля, обкладена гіпсокартоном

Для кріплення застосовують саморізи, які вкручують в оцинкований профіль кожних 20 сантиметрів. Гайки закручують всередину листів, щоб вони не виступали та не заважали шпаклюванню. Почергово прикріплюють листи до кожної зі стін, важливо врахувати, що стінова панель має бути піднята вище над рівнем підлоги на 5-10 мм.

обшитий гіпсокартоном балкон
обшитий гіпсокартоном балкон

Фінішна обробка

Після прикріплення плит залишилося виконати лише завершальні роботи, які стануть базою для подальших робіт на балконі – його фарбування, поклейки шпалер тощо.

Спершу готують невелику кількість шпаклівки, дайте їй постояти кілька хвилин – таким чином активуються пластифікатори у розчині.

Опісля шпаклівку наносять на шов, на неї накладають армуючи стрічку, а зверху накладають ще один шар шпаклівки. Це все слід розрівняти і залишити до повного висихання (зорієнтуватися із часом можна завдяки інструкції на упаковці). Рекомендують також пошпаклювати заглиблення біля шапок саморізів для повного вирівнювання поверхні. Для цього також знадобиться трішки шпаклівки.

Після висихання слід повністю прошпаклювати балкон. Коли шпаклівка висохне, за необхідності поверхню шліфують наждачним папером. Якщо у подальшому ви плануєте фарбувати балкон чи клеїти шпалери, рекомендують нанести декілька шарів ґрунтовки.

Переглянути процес обшивання балкона можна на відео:

Читайте також

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Ремонт, будинок, Будівництво
В тему