Поради

Відпочинок в Туреччині: що потрібно знати

Відпочинок в Туреччині: що потрібно знати

Безумовно, один з найпопулярніших туристичних напрямків серед українців – Туреччина. Ця країна манить до себе відпочивальників багатою історією, колоритними пейзажами, сприятливим для відпочинку кліматом та надзвичайно розвиненою туристичною інфраструктурою.

Так, щороку більше 1 млн. туристів з України відвідують сонячну Туреччину. І з кожним роком кількість наших співвітчизників, бажаючих відпочити у Туреччині, зростає на 15-20%.

До слова, друга країна по популярності серед наших туристів – Єгипет, а третя – Болгарія.

Однак, перш ніж планувати відпочинок у Туреччині, потрібно детальніше ознайомитися з особливостями цієї країни.

Країна

Офіційна назва Турецька Республіка (тур. Türkiye Cumhuriyeti). Межує на сході з Вірменією, Грузією й Іраном, на південному сході з Іраком і Сирією, на заході з Грецією, на північному заході з Болгарією. Столиця – Анкара. Найбільші міста Ізмір, Стамбул та Анталія.

Туреччину омивають Чорне, Мармурове, Егейське та Середземне моря.

Що можна ввозити

Громадянам України дозволено ввозити певну суму еквівалентну в доларах. Яку саме суму потрібно декларувати, запитайте у свого оператора.

Заборонено ввозити зброю, наркотики, твори мистецтва, не декларовані гроші і товари.

Ввозити у Туреччину можна до 600 сигарет або до 50 сигар, 1 літр міцного напою (понад 22%) та 2 літри легкого алкоголю (до 22%). Також дозволено брати чай та каву для власних потреб. У дьюті-фрі можна придбати ще 400 сигарет та 100 сигар.

Та турецькі прикордонники досить лояльні, якщо ви не надто перевищите дозволену норму.

Віза

Громадяни України, Росії та Білорусії отримують турецьку візу на кордоні. Після прибуття в аеропорт Туреччини необхідно придбати візову марку, яка дає право перебувати в країні протягом 2-х місяців.

На дітей віза отримується незалежно від віку і від того, чи має він свій паспорт або вписаний в паспорт батьків.

Час перельоту

Від 2 год. 30 хв.

Клімат

На середземноморському узбережжі Туреччини субтропічний клімат. Тут тепло і сонячно з ранньої весни до пізньої осені. Літо – жарке та посушливе практично без опадів, а зима – тепла і м’яка. Найхолодніші місяці грудень-лютий. Тоді вночі температура опускається до +6 – +8°C. Вдень до +15°C. Окрім того, грудень і січень дощові місяці. Найжаркіше у липні-серпні. Тоді стовпчики термометра показують +20 – +22°C вночі та +30 – +35°C вдень. Іноді фіксують температуру до +60°C.

На узбережжі Середземного моря купальний сезон починається в квітні і закінчується в листопаді.

Центральна Туреччина – область континентального клімату з досить прохолодною сніжною зимою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 5 найкрасивіших пляжів світу 

Відпочинок в Туреччині: що потрібно знати

Мова

Державна мова – турецька. Писемність на основі латинського алфавіту. Але у готелях Туреччини вільно говорять на всіх мовах світу. З персоналом можна спілкуватися російською та англійською.

До слова, місцевим жителям дуже подобається, коли туристи носять футболки з турецькою символікою, а кілька слів турецькою допоможуть торгуючись знизити ціну. Так, можете запам’ятати прості фрази «Здрастуйте» –  «Мерхаба» і «До побачення» – «Гюле гюле».

Особливості культури

Їдучи у чужу країну, варто ознайомитися з особливостями її культуру. Так, що для одного народу елементарні правила етикету, інші сприймають як образу. Відпочиваючи у Туреччині варто пам’ятати про таке:

  • Жінці не слід простягати руку для рукостискання першою: турки сприймають це як запрошення познайомитися ближче;
  • Якщо ви хочете ввічливо відмовитися від пропозиції або подякувати за послугу, прикладіть руку до грудей;
  • Не фотографуйте вагітних;
  • Не робити знімки жінок в чадрі. Якщо жінку супроводжує чоловік, то аби її сфотографувати потрібно попросити у нього дозволу;
  • Перед тим як зробити фото турка, потрібно попросити його дозволу;
  • Не можна розпивати спиртні напої та курити у громадських місцях;
  • Утримайтесь від пиття та споживання їжі на вулиці у рамадан (місяць обов'язкового для мусульман поста);
  • Шанобливо ставитися до державних і релігійних символів, в тому числі і до першого президента Туреччини Кемаля Ататюрка;
  • Якщо вас запрошують до себе місцеві жителі, в знак поваги, прийнято знімати взуття при вході;
  • Турки потискують один одному руки тільки при зустрічі, а при розставанні цього не роблять;
  • При вході в приміщенні в першу чергу вітаються з найстаршими.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що варто подивитися на Кіпрі?

Відпочинок в Туреччині: що потрібно знати

Релігія

Туреччина – мусульманська країна. 85–90 % турків сповідують іслам.

Відповідно, мусульманство диктує певні правила поведінки для відпочивальників. Звичайно, в готелі, який розташований у курортній зоні, іноземцям пробачають елементарне незнання релігійних постулатів, але виходячи на екскурсію чи плануючи подорож у місто, варто враховувати, що країна мусульманська. Зокрема, гіди рекомендують відмовитися від занадто відкритого одягу. Також не варто називати Стамбул старою назвою Константинополь. А ще не сперечайтеся з місцевими жителями на релігійні теми. Якщо у вас виникли питання з приводу віри, краще поставте їх гіду.

Мечеті

Як вже зазначалося вище, Туреччина – мусульманська країна. І навіть якщо ви переконаний атеїст, вам варто відвідати мечеті, які здивують вас своєю красою та розкішшю. Загалом у крані більше 78 000 мечетей.

Спланувавши відвідати мечеть, візьміть до уваги, що представникам інших релігій не слід заходити у мечеть підчас молитви. Відвідувачі обов’язково знімають взуття, а жінки заходять у храм у довгій спідниці, закритій сорочці (без декольте та з довгими рукавами) і з покритою головою.

Біля мусульманського храму не можна їсти, пити алкоголь та курити.

Кухня

Туреччина тепла країні і врожаї збирають тут кілька разів на рік. Відтак, фруктів та овочів на ринках достатньо.

В готелях харчування відбувається за схемою шведський стіл. Зазвичай представлена європейська кухня.

У традиційній кухні блюда з яловичини і баранини. Найпопулярніші місцеві страви: донер, кебаб та долма.

Найвідоміший турецький алкогольний напій – раки (анісова горілка). Якщо її розвести з водою, вона стає білого кольору. Саме тому раки ще називають молоком лева.

Якщо вам не сподобаються готельні страви – не розчаровуйтесь. Туреччина відносно недорога країна. Смачно поїсти в маленькому ресторані можна від 3 до 8 доларів за людину (без алкогольних напоїв). А от страви зі свинини подають лише в окремих ресторанах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 5 популярних страв, які вигадали бідняки

Відпочинок в Туреччині: що потрібно знати

Різниця в часі

Різниця в часі між Києвом і Анталією складає +1 година (коли в Україні 10:00 ранку, в Туреччині 11:00).

Гроші

Турецька ліра (TRY) – національна валюта країни. Однак розплатитися з місцевими жителями можна легко доларами чи іншою валютою. Краще з дому взяти дрібні гроші, – розбити 100 доларів у обмінниках Туреччини часто може бути проблематично. Обмінювати валюту варто в банках або офіційних обмінниках (їх можна впізнати за вивіскою «Change Office»). В аеропорту, на рецепшені готелю та в невеликих лавочках – курс дуже невигідний. Проте де б ви не міняли гроші, будьте уважні і обов’язково перераховуйте отримані кошти.

Турецька ліра вам знадобиться лише для того, щоб оплачувати дрібні покупки і розраховуватися за проїзд у автобусі. Всі інші товари та послуги можна купити за долари.

Карточною звичайно користуватися зручно, але на ринку чи в магазинчиках простіше розплачуватися готівкою.

Що варто робити в Туреччині – так це торгуватися. Так ви не лише віддасте дань традиціям, а і добряче зекономите.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відпочинок в Єгипті: що треба знати 

Відпочинок в Туреччині: що потрібно знати

Вода

Воду з крану краще не пити. Купуйте воду розлиту в пластикові ємності. Зекономити можна, якщо купувати відразу 5-ти літровий бутель. Її можна придбати в магазинах і барах готелю.

Туалети

Туалети можна розрізнити за вивісками: «Kadin або Bayan» (жіночий), «Erkek або Bay» (чоловічий).

Діти

У Туреччині своєрідний культ дітей, особливо в курортних містах. Місцеві жителі усміхатимуться вам, якщо ви проходитиме повз них з дитиною. Більше того, не дивуйтеся, якщо вашому малюку просто так даватимуть подарунки незнайомці. От тільки турки не зрозуміють, якщо ви кричатимете чи нарікатимете на свого малюка.

Якщо номер не відповідає якості

Заселення відбувається після обіду. На рецепшені вам видають Ключі від номера, картки на рушники, браслет на руку.

Не рідко туристів-новачків адміністратори засиляють у погані номери, роблячи ставку на те, що гості проситимуть поміняти кімнату. Якщо і з вами сталася така неприємність, йдіть до адміністрації і не скандалячи вимагайте кімнату належної якості. В більшості випадках номер вам замінять безкоштовно. Проте часто за таку послугу просять додаткові гроші (від 10 до 100 доларів залежно від рівню готелю).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Топ-5 фешенебельних готелів світу

Відпочинок в Туреччині: що потрібно знати

Чайові

5-10% у кафе середнього класу – це хороші чайові. У елітних ресторанах можна покласти на чай до 20%.

Працівникам готелю також час від часу дають чайові, але вони залежать від міри задоволення клієнта сервісом. Носію в готелі чи аеропорті вручають 0,5-1$ за місце багажу. До слова, за будь яку допомогу у аеропорту з багажем турки можуть вимагати гроші. Якщо не згодні платити – свої сумки нікому носити не дозволяйте.

Якщо відвідаєте турецьку лазню (хамам) залиште до 25% чайових. Гідам та водіям автобуса пасажири скидаються по 1-2 долари в кінці подорожі. А от водіям маршрутного таксі чи рейсового автобусу давати на чай не прийнято.

Транспорт

У Туреччині курсують схожі до наших автобусів долмуши. Саме на них найкраще їздити країною. Залежно від регіону, вони можуть їздити як за розкладом, так і в міру заповнення салону. Вартість проїзду фіксована. У великих містах працюють долмуши до 23:30, а у малих пунктах до 20:00. Аби спинити цей транспорт варто просто стати на зупинці та махнути рукою.

Щодо таксі, то з водієм варто ще до посадки обговорити ціну. Слід зазначити, що 1км. коштує близько 1-го євро. З 24:00 до 6:00 ранку ціна зростає на 50-60%. Намагайтеся вибирати автомобілі таксі, які обладнані працюючими лічильниками. Саме на лічильнику ви зможете побачити кілометраж і вартість проїзду. Літом віддавайте перевагу авто з працюючим кондиціонером.

Відпочинок в Туреччині: що потрібно знати

Оренда авто

Звичайно, користуватися орендованим автомобілем дуже зручно. Однак будьте обережні: недобросовісні прокатники можуть вимагати у водіїв гроші, мотивуючи це тим, що на рахунок фірми прийшов штраф за порушення правил дорожнього руху (навіть можуть показати якийсь папірець). Якщо ви впевнені, що правил дорожнього руху не порушували, викликайте поліцію. Тримайтеся впевнено та не ведіться на провокації.

Медицина

Працюють державні та приватні клініки. Ваш страховий поліс дійсний на всій території Туреччини. Якщо виникне потреба, перш ніж звертатися в медичний заклад зателефонуйте в страхову компанію, контактні дані якої вказані в медичному страховому полісі.

Аптека

Турецькою аптека звучить як «еджзане» («Eczane») або «апотек» («Apotek»).

Аптеки відкриті з понеділка по суботу, з 9:00 до 19:00. у неділю працюють лише чергові аптеки.

На всякий випадок краще ще в Україні скласти власну аптечку. Окрім таблеток та ліків, які ви вживаєте часто, слід обов’язково покласти препарат від температури, розладу шлунку, від горла і носа. Краще захопити мазь від грибків, йод, бинт і вату. Також, на всякий випадок, киньте в сумку захист від комарів.

Сувеніри

Турецькі ринки можуть запропонувати величезний вибір сувенірів та подарунків. Проте увагу варто звернути на шкіряні вироби, ювелірні прикраси, шарфи. Особливо часто привозять спеції, чай і оливкове масло.

Окремої уваги звичайно заслуговують східні солодощі.

Робити покупки краще подалі від готелю. Чим далі від центру міста магазинчики – тим нижча ціна. Часто можна знайти товар в два, а то й в три рази дешевший.

Найвигідніше купувати на розпродажах: влітку (з липня по серпень) і взимку (з січня по лютий). Тоді знижки в турецьких магазинах можуть сягнути до 70%.

Торгові точки відкриті з 10:00 до 22:00. З 13:30 у більшості магазинках – півгодинна перерва. Вихідний – неділя. Але на курорті магазини працюють до останнього покупця, а торгові центри без вихідних.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що привезти з Італії: подарунки, продукти, сувеніри

Відпочинок в Туреччині: що потрібно знати

Що можна привезти з Туреччини?

Наші співвітчизники купують:

  • Амулети від порчі;
  • Килими. Вони продаються на кожному кроці, але купувати їх варто з людиною, яка розбирається у цьому товарі;
  • Шкіряні вироби (дублянки, шуби);
  • Кераміка (від ваз до розписаних статуеток тварин);
  • Солодощі (пахлава, лукум, варення з пелюсток троянд, марципан, сухофрукти і горіхи);
  • Чай на вагу (чорний, зелений, яблучний, апельсиновий і ягідний);
  • Чайний посуд (чай у Туреччині п’ють з чашок у формі тюльпану);
  • Ювелірні вироби (особливо колоритно виглядають брошки у формі квітів та птахів).

Куруючи товари на вагу звертайте увагу не тільки на ціни, а і грами. Часто вказують вартість за 500 грамів. Якщо не надати цьому значення можна добряче переплатити.

Важливо: З Туреччини заборонено вивозити антикварні вироби.

Відпочинок в Туреччині: що потрібно знати

Як торгуватися?

Торгування на ринку – справжнє мистецтво. Однак, перед тим як вступати у суперечку з продавцем потрібно знати декілька правил. Головне – говорити з посмішкою. Якщо ви називаєте свою ціну – отже повинні купити товар, але якщо «угода» здається вас сумнівною – не пропонуйте ціну. Шаблону торгу – немає. Все залежить від продавця.

Запам’ятайте: Не можна торгуватися там, де фіксовані ціни: в супермаркетах, аптеках, в газетних кіосках, в магазинах.

Ще один секрет: Якщо плануєте купити дорогу річ, наприклад ювелірні чи хутряні вироби, то привезіть з України пляшку дорогої горілки. Її можна запропонувати продавцю в якості часткової плати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як за копійки відпочити в найдорожчих містах Європи

Відпочинок в Туреччині: що потрібно знати

Важливо:

  • Якими б досвідченими туристами ви не були, – обміняйтеся контактними номерами зі своїм гідом та запишіть адресу та телефон готелю;
  • Курортний сезон триває з травня по вересень і практично весь цей час палитиме сонце. Відтак ризик отримати сонячний удар чи згоріти дуже великий. Тому, збираючись на відпочинок у Туреччину, не забудьте головні убори, окуляри та сонцезахисні засоби;
  • Транспорт рухається хаотично, тому не втрачайте пильність на дорогах;
  • Будьте уважні в місцях скупчення людей: там часто «працюють» кишенькові злодії;
  • Прикраси та гроші краще зберігати у готельному сейфі, а з собою брати невелику суму готівки на витрати та адрес готелю. Вам також може знадобитися документ, що підтверджує особу. Однак краще класти у дорожню сумку копію, а оригінал залишати в сейфі готелю;
  • Політична ситуація час від часу загостюється у кожній країні. Але зазвичай такі події не впливають на курортну зону. Проте, якщо під час вашого відпочинку в Туреччині все ж все ж сталися заворушення в країні, краще не покидати готельну територію.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Дозвілля, туризм
В тему