Люди

«Гроші заробляю на… водоростях»

«Гроші заробляю на… водоростях»

Вперше невеличку водойму, у якій росли різнобарвні рослини, Михайло Ткаченко побачив майже 20 років тому у свого кума. І так захопився цим, що вирішив і на своєму обійсті облаштувати щось подібне.

Про це йдеться на шпальтах газети "Твій вибір".

– В той час ми саме зводили неподалік Києва будинок, – розповідає він. – І я запланував невеличку водойму. Згодом з усіх куточків України та з-за кордону привозив різноманітні водяні рослини, які висаджували у водоймі. Так з’явилися водяна лілея, німфея та низка інших. Зовсім скоро наші друзі та гості почали щиро захоплюватися цією красою і стали просити поділитися рослинами. А коли з подібним проханням почали звертатися незнайомі люди, то я вирів зайнятися торгівлею. Власники присадибних водойм хочуть, аби поверхня була прикрашена красивими рослинами, які гарно цвітуть, і я став допомагати їм.

Господар показує чималу водойму, у якій саме цвітуть різноманітні рослини. Видовище, скажу я вам, дійсно вражає: білі, рожеві, червоні квіти різних розмірів та яскраво або ж темно-зелене листя надають водоймі казкового вигляду.

– Свого часу у фаворі були водяні лілії, а ось останнім часом все більше замовляють німфеї, – каже пані Тамара, господиня. – Ця багаторічна рослина швидко розростається і впродовж теплої пори року радує красивими, рожевими, білими, жовтуватими квітами. Щоправда, ціна такого горщика на сьогодні – від 300 до 600 гривень. Це залежить від того, чи в горщику малесенька рослинка чи доросла велика нім фея, яка має багато зелені і готова ось-ось розквітнути. Догляду ця рослина не потребує, але восени, якщо на зиму у водоймі спускають воду, потрібно забрати горщик у темне і прохолодне місце, де німфея зимуватиме. Зазвичай його ставлять до підвалу. Однак якщо водойма зимуватиме з водою, то і рослину можна не забирати. Також великої популярності набуває ейхорнія, яку нерідко називають водним гіацинтом. Ця водорість  особливо полюбилася господарям за рожево-бузкові квіти з темною плямкою на одній з пелюсток. Проте навіть до початку цвітіння рослина виглядає дуже оригінально. До речі, ейхорнія чудово очищує воду. Також купують різні види латаття і лататтєвих водоростей. Люди хочуть прикрасити водойму, і ми робимо усе, щоб вдовольнити найвибагливіші смаки.

Спеціально для зимівлі окремих видів рослин господар звів закриту водойму, де вони розростаються і розмножуються. А коли минає загроза перших заморозків, то горщики з рослинами ставлять у відкриту водойму. Раніше господарі витрачалися на електроенергію, адже крита водойма в холодні зимові дні освітлюється і опалюється. Та останні три роки економлять і на цьому, бо встановили сонячні батареї, які господареві презентували родичі. З Нідерландів замовляють спеціальні поживні добрива, які в маленьких дозах додають у водойму, – вітаміни потрібні для тих рослин, які в холодну пору року ростуть у критих водоймах. Нині вартість пів літрової пляшечки добрива становить в середньому 200 – 300 євро. Але його вистачає на весь рік. До речі, рослинам, які ростуть у відкритих водоймах, ніякі добрива не потрібні.

– Щодо посадкового матеріалу, то його купуємо на виставках або ж замовляємо з-за кордону, – каже господар. – Вартість одного кущика може становити близько 100 гривень, а може й сягати 150 – 200 доларів. І зазвичай перший рік він лише розростається, а вже згодом матиме діток або ж стане достатньо великим, щоб кореневище можна було ділити на окремі частини. Зазвичай водорості ростуть швидко і якщо їх купити у нас на початку сезону, то до осені вони можуть навіть порадувати цвітом. Майже 90 відсотків рослин, які виростають, ми продаємо. При цьому більшість у нас замовляють на декілька місяців наперед. Щодо прибутку, то він є доволі пристойним.

Ксенія Фірковська

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: історія
В тему