Люди

Діти з діагнозом ДЦП починають ходити і говорити

Діти з діагнозом ДЦП починають ходити і говорити
Лікар також допомагає атовцям

Ще донедавна діагноз дитячий церебральний параліч звучав як вирок. Сьогодні ця хвороба піддається лікуванню та корекції, запевняє вінницький лікар Віген Товмасян. Він розробив власну унікальну методику – фібротомію проблемних зон скелета людини, яка не має аналогів у світі, йдеться у публікації в газеті «Твій вибір».

Операція робиться проколами у проблемних місцях

Керівник медичного центру «Товмед» у Вінниці Віген Товмасян – єдиний в Україні лікар, який ставить на ноги дітей із церебральним паралічем за власною унікальною методикою. На лікарській ниві він уже 30 років. Він – вірменин за національністю, закінчив Єреванський медінститут, але дисертацію захищав у Києві – в Інституті травматології та ортопедії. Тепер він заслужений лікар України, кандидат медичних наук.

Операція відбувається без крові та без жодного розрізу – лише проколами. Оперувати дітей лікар береться із двох з половиною років.

– Не тільки в Україні, а й в інших країнах ніхто особливо не хоче займатися дітками з діагнозом ДЦП, бо просто не знають, що з ними робити. Мені доводилось бути практично на всіх континентах, і всюди займаються лише реабілітацією. Але при ДЦП помирає певна група м’язових волокон, які переростають у міофібрози, і вони настільки щільні, як каміння, тож лише реабілітацією позбутися від них неможливо. Потрібне оперативне втручання, – каже Віген Товмасян.

Чому не хочуть лікарі займатися такими дітками? Бо у таких пацієнтів є багато супутніх захворювань. У багатьох є шунтування головного мозку, багато хто має мікроцефалію, епісиндром. Тому, коли батьки звертаються до невропатологів, ті рекомендують лише підтримувальну терапію і реабілітацію.

У рік оперує понад двісті дітей

– Якщо мова йде про легкі форми ДЦП, то операцією можна практично повністю зняти діагноз. Приміром, якщо дитина мала діагноз ДЦП, це призвело до проблем центрального генезу, до таких наслідків, як спастичний тетрапарез. Тобто ми вже маємо справу з наслідками. Прибрали наслідки – дитина здорова. Якщо в головному мозку не уражені центр рівноваги, центр мови, тобто всі центри цілі, ми прибираємо наслідки, і діти стають повністю здоровими. Вони ходять в звичайні школи, прекрасно навчаються, стають повністю повноцінними, і ніхто ніколи навіть не здогадається, який в них діагноз.

Якщо мова йде про середню форму важкості, то після наших операцій щось, можливо, і лишиться помітним, бо в дитини може бути скорочення кінцівки на фоні дисплазії чи підвивихів або вивихів голів стегнових кісток. Але в нас тут інше завдання – аби маленький пацієнт міг сам рухатися. Коли мова йде про важкі форми, ми ставимо інші завдання – аби було легше батькам доглядати за дитиною, посадити, щоб дитя рухалося за допомогою ходунців чи інших допоміжних пристроїв, – продовжує лікар.

За рік Віген Товмасян робить по 200 таких оперативних втручань. Після них в дітей навіть може зникнути притаманне діагнозу ДЦП неконтрольоване слиновиділення.

– Невже дійсно діти, які не ходять, після ваших оперативних втручань починають ходити?  – запитую у Вігена Товмасяна.

– Саме так, – каже лікар і на підтвердження демонструє відео, на якому дві дівчинки-двійнятка. «У кого з них ДЦП?» – запитує мене. Я довго дивлюсь – і в жодної з них не помічаю ніякої вади. «Ось в цієї», – показує мені лікар. Розповідає, коли її привезли до нього на операцію, вона зовсім не ходила, ручки і ніжки були скрученими. Її сестричка народилася здоровою, а от їй не пощастило. Але тепер вона теж здорова і рухлива.

 «Днями оперував двійнят із Закарпаття, через два місяці вони зможуть ходити і ніхто ніколи не скаже, що це діти з ДЦП», – додає Віген Товмасян. Далі показує на відео дівчинку з Хмельниччини, у неї був тетрапарез, дитина теж вся була скручена, нині ж вона вчиться в звичайній школі – відмінниця, бігає, і ніяких натяків на «невиліковну» хворобу.

Пацієнти приїжджають із 40 країн світу

Дітям перед операцією роблять спеціальний наркоз. Також проводять анестезію всіх точок, які оперуватимуть. У середньому робляться від 24 до 36 операцій проблемних точок. Все це за один раз. Кожна прооперована точка зовні – як невеличка дірочка. Після оперативного втручання дитині не можна ставати на ноги до трьох тижнів.

Таку операцію достатньо зробити лише раз, але через років 5 – 6, коли дитина виросте на 15 – 20 сантиметрів, то міофіброміоми можуть з’являтися знову, і це нормально. Якщо виникають проблеми, втручання може бути повторним. Але, як наголошує лікар, це велика рідкість, приміром, з тисячі дітей повторно він оперував 50.

Лікар навіть підписав Меморандум про співпрацю з мером Вінниці, тож для діток з ДЦП з міста Вінниці такі операції – безкоштовні. 50 відсотків оплачує місто, 50 – він. Для всіх інших вартість операції теж досить таки підйомна – 27 тисяч гривень.

У вінницький «Товмед» приїжджають пацієнти із 40 країн світу: з Лівії, Іраку, Ірану, ОАЕ та ін. Зараз 100 людей із Алжиру чекають своєї черги, поки зроблять візи і вони зможуть приїхати. Віген Товмасян був у США та інших країнах, усюди шоковані і ніяк не можуть повірити у його диво-методику. До речі, інструмент для операції він придумав теж сам – зі звичайних скальпелів. Спеціаліст їх підточує, бо вони мають бути дуже гострі. Але справа не стільки в інструменті, скільки в руках і мізках лікаря, – наголошує медик.

Крім діток із ДЦП, лікар займається зняттям болю в хребті, суглобах пластичною хірургією, складними реконструктивними операціями: пересадкою нервів, сухожиль. Також хірург оперує вінницьких надзвичайників та бійців, які з різними травмами повертаються із зони ООС. Вже поставив на ноги понад 60 військових.

Віген Товмасян оперує також надзвичайників та військових
Віген Товмасян оперує також надзвичайників та військових

– Я брав участь у Карабаській війні, там зробив понад 500 операцій в госпіталі, тому я добре знаюся на бойових травмах, – додає Віген Товмасян.

Найкраща реклама центру, як наголошує лікар, – вилікувані пацієнти. Вони і передають одне одному інформацію про вінницького рятівника. Тому він дуже «розписаний» лікар. Його графік операцій заповнений вже до кінця липня 2020 року. Кожен день він оперує по троє-четверо діток. Лише цього місяця – грудня – у нього заплановані 70 операцій діткам із ДЦП.

Ірина Бура

БІЛЬШЕ ПРО ВІДОМИХ ТА ЦІКАВИХ ЛЮДЕЙ ЧИТАЙТЕ В ГРУПІ «ЖИТТЄВІ ДРАМИ» В FACEBOOK! ЩОБ ПІДПИСАТИСЯ НА НЕЇ — НАТИСНІТЬ ТУТ!

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: лікування
В тему