15 Листопада 2017
Новини

У Зімбабве арештували президента, який був при владі протягом 40 років

У Зімбабве арештували президента, який був при владі протягом 40 років

Після ночі заворушень, під час якої військові в Зімбабве захопили будівлю державної телекомпанії ZBC і затримали міністра фінансів республіки Ігнатіуса Чомбо, армія взяла під арешт президента країни Роберта Мугабе і його дружину Грейс, повідомляє Associated Press і портал Arab News із посиланням на заяву представника місцевих військових.

Неназвані джерела місцевих ЗМІ водночас повідомляють, що глава республіки вже домовився про те, щоб його дружина покинула країну, поки він готується піти у відставку.

Події в столиці країни Хараре почали розгортатися ввечері 14 листопада після того, як «ключові позиції» в місті на бронетранспортерах зайняли озброєні солдати. При цьому зімбабвійська армія відмовилася вважати це військовим переворотом. Те, що трапилося, вона назвала «безкровною корекцією». Глава республіки і його сім'я, як заявили військові, знаходяться у безпеці.

«Нашою метою є зловмисники навколо нього [Мугабе], що скоюють злочини, які викликають соціальні та економічні проблеми в країні», пояснив позицію місцевих військових в ході виступу на держканалі представник армії, який назвався генерал-майором С. Б. Мойо. Цих людей, за його словами, військові хочуть «притягнути до відповідальності». Безпека ж президента Зімбабве і його сім'ї «гарантована», уточнив Мойо, помітивши, що військові «чекають, що як тільки вони виконають свою місію, ситуація в країні повернеться в колишнє, нормальне русло».

Інші сили безпеки республіки представник армії Зімбабве настійно закликав «співпрацювати» з військовими «на благо країни». «Будь-яка провокація зустрічатиметься відповідно», попередив Мойо.

На сьогодні військові, як передає Associated Press, контролюють урядові установи країни, а також патрулюють вулиці Хараре.

Раніше, 14 листопада, зімбабвійський головнокомандувач Костянтино Чивенга пред'явив керівництву країни ультиматум, який містить чотири вимоги. Зокрема, від місцевої влади він зажадав припинити чистки у керівній партії, а Мугабе і його прихильників відмовитися від «дурних висловлювань в адресу керівництва армії. Крім того, влада Зімбабве, на думку військових, повинна засудити «контрреволюційні елементи» в керівництві країни і надати всім членам партії республіки ZANU-PF (Зімбабвійський африканський національний союз Патріотичний фронт) рівні можливості для участі у позачерговому з'їзді.

Довідка

Роберт Мугабе народився 21 лютого 1924 року в Південній Родезії, яка на той момент була британською самоврядною територією. У 1942 році Мугабе отримав диплом вчителя, викладав у школах для африканців. У наступні роки він поєднував роботу викладача в школах і коледжах Південної та Північної Родезії із продовженням освіти дистанційно. 1953 року Мугабе таким чином захистив диплом бакалавра педагогіки Південноафриканського університету, а 1958 року – бакалавра економіки Лондонського університету.

З кінця 1960-х років він займався політикою, виступаючи раніше з позицій панафриканізму.  1964 року Мугабе був заарештований і провів в ув'язненні 10 років. 1974 року був звільнений із в'язниці і перебрався у Мозамбік.

В ході процесу проголошення незалежності Зімбабве на початку 1980-х років партія Мугабе здобула перемогу на парламентських виборах. Сам він тоді зайняв пост прем'єра і сприймався громадськістю як один із лідерів визвольної боротьби.

В кінці 1990-х років Мугабе фактично санкціонував так званий «чорний переділ» – процес реквізиції сільськогосподарських земель у білих меншин. У 2002 році він вигнав із країни 4 тис. білих фермерів. З цього моменту Мугабе перебуває під санкціями ЄС. Незважаючи на це, Мугабе неодноразово перемагав на президентських виборах. 2008 року він вперше не отримав підтримки більшості, поступившись лідеру Руху за демократичні зміни Моргану Цвангираї. Для визначення переможця знадобився другий тур, проте Цвангіраї раптово оголосив про відкликання своєї кандидатури, посилаючись на тиск з боку влади, а Мугабе знову зайняв пост глави держави. 2016 року Мугабе в одному з інтерв'ю заявляв, що має намір прожити до 100 років і не збирається йти на пенсію.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Світ
В тему