31 Жовтня 2017
Новини

Що ми знаємо про Аміну Окуєву?

Що ми знаємо про Аміну Окуєву?

Розстріляна вчора, 30 жовтня, на залізничному переїзді Аміна Окуєва стала легендою при житті.

Вона – громадський активіст і військовослужбовець чеченського походження, за освітою – лікар-хірург. Учасниця Революції гідності і війни на сході України у складі батальйону «Київ-2».

Народилася Аліна 5 червня 1983 року в Одесі. Тривалий час разом з родиною жила у Москві та Грозному. В Україну повернулася 2003 року через Другу чеченську війну. Потім вступила до Одеського медичного університету, який закінчила за спеціальністю «Загальна хірургія». Після здобуття вищої освіти працювала лікарем-інтерном в Одесі.

З перших днів Революції гідності у 2014 році долучилася до боротьби в рядах Самооборони Майдану, де була лікарем восьмої Афганської сотні. Вже у липні 2014 року стала активною учасницею і виконувала функції  фельдшера у батальйоні «Київ-2».

Аміна Окуєва брала участь в обороні Дебальцевого. Служила у батальйоні «Золоті ворота». Активно долучилася до створення Міжнародного миротворчого батальйону імені Джохара Дудаєва, виконувала функції прес-офіцера батальйону.

Ще недавно Аміна та Адам перебували під захистом Державної служби охорони, але деякий час тому її зняли, пишуть ЗМІ. 

У Аміни Окуевої є 13-річний син. Чоловік – Адам Осмаєв, в лютому 2012 року був затриманий і зізнався у підготовці замаху на кандидата в президенти Росії на виборах 2012 року Володимира Путіна.

Страшна новина про трагедію сколихнула всю Україну.

Волонтери, бійці, побратими гостро реагують на смерть Аміни. Кажуть: готові відімстити.

Дмитро Ярош:

Вічна пам’ять. Той, хто гине за Батьківщину – живе вічно. Помстимося.

Айдер Муждабаєв:

Відважний, чесний, незламний герой !!!! Не знаходжу слів... Аміна... У суботу вона записувала коротку розмову зі мною про Джохара Дудаєва для її авторської програми на ATR «Герої Кавказу», яку Аміна готувала до першого ефіру. І ось немає її... Завжди усміхненої, світлої людини. Убили патріотку Чечні, України, вбили ще одного громадського діяча, журналіста... Спецслужб в нашій країні немає. Це вирок системі. Ворог відчуває себе, як вдома... Вічна пам'ять Аміні, що віддала за Україну все...

Зорян Шкіряк:

Щойно прийшла страшна і трагічна звістка. Сьогодні ввечері, поблизу Глевахи, від рук кривавих вбивць загинула вірна донька українського і чеченського народів, справжній патріот, борець за свободу України та Ічкерії, Аміна Окуєва...  Її чоловік, Адам Осмаєв отримав поранення, але буде жити… Український народ завжди пам’ятатиме її самовідданість та героїзм у боротьбі за нашу свободу і незалежність. Низько схиляємо свої голови... 
Спочивай з миром, дорога наша сестро... Вічна Пам‘ять і Слава Герою!

Юрій Бутусов:

…Лейтенант Збройних сил України, Народний герой України Окуева Аміна... ЗАГИНУЛА... Вона не могла жити без Адама ні хвилини. Вона врятувала йому життя тричі – коли витягувала в Одесі від видачі в РФ. Потім коли поранила кілера з Росії, який стріляв в Адама впритул. І вона врятувала його сьогодні.

Жінка-Воїн, справжній і чистий мов кришталь патріот. Аміна говорила мені спокійно і без пафосу: "У мене не буде дітей, я не буду займатися домашніми справами. Своє життя я присвятила боротьбі за свободу України та Ічкерії. Я зробила свій вибір, і я не боюся смерті, це в руках Аллаха. Я боюся тільки одного – що не встигну зробити все, що в моїх силах "…

Евеліна Лео:

Дуже шкода цю мужню, розумну, талановиту і дуже красиву жінку-борця за народ України, за свій чеченський народ, щирого друга кримськотатарського народу! Вічна їй пам'ять – Герою України!

*** 

Два замахи на Аміну та Адама:

1 червня 2017 року Аміну Окуеву та Адама Осмаєва з вогнепальними пораненнями було доставлено в одну з київських лікарень. Журналісти пов'язали цей замах із вбивством охоронця Кадирова.

30 жовтня 2017 року у результаті обстрілу їхнього автомобіля в селищі Глеваха Київської області Окуева загинула. Її чоловік отримав поранення

***

Аміна Окуєва у фільмі «Амина. О жизни и о войне», джерело kavkaz-uzel.eu.

Про Степана Бандеру:

«Я дуже поважаю Степана Бандеру як історичну особистість. І навіть коли було телефонне голосування, ми всією сім'єю проголосували за нього. Він зайняв тоді друге місце в цьому опитуванні».

Про «кадирівців»:

«Кадирівці – це націонал-зрадники. Немає гіршої форми зради, ніж національна зрада і допомога окупантам. Це люди, які пішли на служіння багатовіковим вбивцям, катам свого народу, яких за миску юшки, подачку примушують знищувати свій народ, принижувати його».

Про громадянську війну на Україні:

«Війна, яка зараз йде, має багато шансів на розширення. Головна держава-терорист у світі – це Росія. Це війна проти російських окупантів, російських терористів і в цьому сенсі це антитерористична операція. Це дуже добре озброєні терористи».

Останні прижиттєві фото зі сторінки Аміни з Facebook:

Нагадаємо, увечері, 30 жовтня, в Київській області біля селища міського типу Глеваха в результаті отриманих поранень загинула Аміна Окуєва. Її автомобіль був обстріляний на залізничному переїзді. Чоловік Аміни, Адам Осмаєв, також отримав поранення.

«Я скільки міг проїхав, тому що вони потрапили також в двигун, машина зупинилася. Намагався надати першу допомогу (Аміні), але їй потрапили голову. Так що… » – розповів Адам.

На цей момент поліція Київської області встановлює причетних до вбивства учасниці антитерористичної операції на Донбасі Аміни Окуевої.

У відео Адам Осмаєв про вбивство Аміни…

 

 

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна
В тему

Останні матеріали