23 Грудня 2021
Новини

В Україні жінок кількох професій зобов’язали стати на військовий облік

В Україні жінок кількох професій зобов’язали стати на військовий облік

В Україні згідно з наказом Міністерства оборони жінки багатьох поширених професій мають стати на військовий облік.

Конкретний механізм цієї постановки влада обіцяє розробити наступного тижня, - йдеться в наказі.

До слова, це професії, що є спорідненими з відповідними військово-обліковими спеціальностями. Указ від 11 жовтня набув чинності у грудні.

У переліку — програмісти, лікарі, юристи, журналісти, музиканти, соціальні працівники, працівники ресторанів та готелів, бухгалтери, діловоди, рекламники тощо. Жінки мають бути придатними для проходження військової служби за станом здоров’я та віком. Граничний вік — 60 років.

Їх будуть залучати до лав ЗСУ або до робіт із забезпечення оборони держави у воєнний час. У мирний час вони можуть долучатись до війська лише добровільно за контрактом. Тобто будуть виконувати військовий обов’язок на рівних засадах із чоловіками.

Міноборони створило цей перелік відповідно до вимог закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення окремих питань виконання військового обов’язку та ведення військового обліку».

Жінки окремих професій і раніше були військовозобов’язаними. Відтепер перелік таких професій суттєво розширили — аж настільки, що він стосується майже кожної жінки віком від 18 до 60 років, придатної до проходження військової служби за станом здоров’я.

Радниця заступника міністра оборони Наталія Воронкова в ефірі «Громадського радіо» повідомила, що алгоритм та додаткова інформація з’явиться на сайті військкоматів (територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки) або Міністерства оборони.

Очільники підприємств повинні проконтролювати, щоб жінки, які вже працюють, стали на військовий облік. У жінок, які тільки влаштовуються на роботу слід перевіряти наявність документів про взяття на військовий облік. Інакше можливі штрафи від Держпраці та територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

Жінки, які перебувають на військовому обліку, можуть бути призвані на військову службу у воєнний час. У мирний час жінки можуть бути прийняті на військову службу тільки в добровільному порядку (за контрактом).



Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: Україна, збройні сили україни
В тему