7 Грудня 2020
Новини

В Україні знову введуть жорсткий карантин. Що про це відомо

В Україні знову введуть жорсткий карантин. Що про це відомо

Жорсткий карантин в Україні цього року вводити не будуть, однак його запровадять на початку 2021 року. Зокрема про введення локдауну у січні повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

«Однак, з урахуванням динаміки захворюваності, припускаємо, що вводити більш жорсткі карантинні заходи доведеться вже в січні», - написав він 6 грудня у Facebook.

А все тому, що карантин вихідного дня позитивно вплинув на зменшення кількості хворих на коронавірус. Так, на початку грудня статистика фіксує на 6 тисяч менше зафіксованих випадків хвороби. Подібна тенденція триває і досі.

Чому локдаун запровадять у січні?

Окрім того, Денис Шмигаль зауважив, що основною причиною того, що карантин відтермінували до січня стало те, що медична система у грудні витримує навантаження. Згідно з прогнозом міністра охорони здоров’я Максима Степанова, вводити карантин у грудні недоцільно.

"Епідеміологічні показники дозволять нам сказати, що у нас немає необхідності вводити тотальний карантин до кінця грудня. Ще раз наголошую, наша медична система витримує", - сказав Степанов.

Водночас він запевнив, що карантин у січні попередить збільшення кількості хворих на грип і дозволить розвантажити медичну систему.

"Спираючись на медичні показники, ми будемо пропонувати плановий жорсткий карантин, починаючи з перших днів січня. Тривалість повинна бути протягом трьох тижнів", - заявив міністр.

Поки дату запровадження локдауну не назвали, тривалість його буде не менше трьох тижнів.

Які обмеження введуть після Нового року?

Шмигаль заявив, що зараз уряд активно працює над переліком можливих обмежень, які запровадять на початку січня. Для цього навіть було проведено опитування серед мерів міст та голів ОДА.

Зокрема, підтримують заборону або обмеження діяльності:

  • святкових концертів, дискотек і нічних клубів, масових заходів у приміщеннях, хостелів, ТРЦ - 100%;
  • музеїв, кінотеатрів і театрів, закладів громадського харчування з організацією дозвілля - 95%;
  • святкових ярмарків, спортзалів і фітнес-центрів - 90%.

За словами прем'єра, міські голови та керівники ОДА виступають за роботу з частковими обмеженнями громадського транспорту (не більше, ніж кількість сидячих місць), підприємств громадського харчування (доставка або на виніс) і готелів (без зон розваг і харчування).

"Повний перелік можливих обмежень буде оприлюднений на засіданні Кабінету міністрів уже наступної середи, 9 грудня", — заявив прем'єр-міністр.

Що буде з транспортним сполученням?

Денис Шмигаль запевнив, що посилення карантину не вплине на рух громадського, міжміського та міжнародного сполучення, якщо буде дотримано основних вимог: пасажирів не має бути більше, ніж сидячих місць.

Міністр інфраструктури Владислав Криклій повідомив, що не планують обмежувати внутрішньообласні, міжміські перевезення, зупиняти залізницю чи авіасполучення.

"Навіть у тих країнах, які вводили деякі обмеження щодо функціонування різних галузей, транспорт залишається працювати. Це артерія передусім для економіки. Інакше важко підтримувати ділову активність. Я наполягатиму, щоб транспорт залишався робочим", — сказав міністр. 

Що буде з освітою?

Натомість  т. в. о. міністра освіти та науки Сергій Шкарлет наголосив, що під  час карантину єдиною вимогою для закладів освіти буде:

  • в аудиторіях має бути не менше ніж 20 осіб учнів чи студентів;
  •  якщо понад 50% колективу чи учасників навчального процесу опинилися на самоізоляції, то заклад має перейти на дистанційну форму нвчання.

Що буде з бізнесом?

На випадок жорсткого карантину Кабінет міністрів розробив підтримку для українців і бізнесу:

  • програми з допомоги ФОПам, збереження робочих місць та єдиного соціального внеску;
  • ФОП та наймані працівники отримають матеріальну допомогу в розмірі вісім тисяч гривень;
  • роботодавці також зможуть отримати до восьми тисяч гривень одноразової матеріальної допомоги на кожного працівника, робочий час якого скорочено або буде скорочено внаслідок карантину;
  • підприємства, робота яких зупиниться через введення локдауну, отримають компенсацію витрат на сплату єдиного соціального внеску за найманих працівників;
  • від сплати податків і зборів, включно з ЄСВ, будуть звільнені майже 200 тисяч фізичних осіб-підприємців 1-ї групи. 

Цією програмою зможуть скористатися понад мільйон українців, а загальний обсяг за цим напрямком становитиме десять мільярдів гривень.

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: карантин, Україна
В тему