8 Липня 2020
Новини

В скандального Шарія знайшли розкішну віллу в Іспанії

В скандального Шарія знайшли розкішну  віллу в Іспанії

У мальовничому каталонському містечку Рода-де-Бара, що в Іспанії, вже близько року володіє нерухомістю відомий блогер та віднедавна політик Анатолій Шарій.

«Слідство.Інфо» отримало документи, які підтверджують: власником вілли біля моря, яка може коштувати близько мільйона євро, є Шарій.

Попри те, що рейтинги Партії Шарія зростають, а сама політсила активно готується до місцевих виборів та судилась за отримання фінансування з держбюджету, Шарій своїх статків і майна не декларує. На наше питання про походження іспанської нерухомості блогер не відповів.

Перша лінія

У серпні минулого року Анатолій Шарій став власником будинку площею 230 квадратних метрів на березі моря в містечку Рода-де-Бара у Каталонії, Іспанія. Цю інформацію «Слідство.Інфо» отримало з іспанського майнового реєстру. В описі нерухомості та земельної ділянки, якими володіє Анатолій Шарій, ідеться, що будинок складається з основного житлового поверху на 161 кв.м та підвального приміщення на 69 кв.м. Навколо будинку є сад площею у 5,2 сотки. Також у документі вказано, що одразу за  земельною ділянкою – пляж.

Сервіс Google Maps дозволяє довідатися про іспанське помешкання Анатолія Шарія більше. Дійсно, вілла розташована на так званій першій лінії – від пляжу її відділяє лише смуга зелених насаджень. На самій території вілли є басейн та невеликий сад із кущів, хвойних та пальмових дерев.

Віллу Анатолія Шарія обведено червоним

Щоправда, з появою українського власника вілла та територія довкола неї помітно змінилися. Актуальні фотографії будинку, які є в розпорядженні «Слідства.Інфо», показують, що замість декоративної огорожі з кущів нові власники звели майже двометровий паркан. Можливо, через побоювання, що на територію вілли може хтось пролізти, довелось позбутися величезного дерева: ще у травні 2019-го воно, відповідно до зображення з Google Maps, височіло над віллою. Також на огорожі можна побачити попереджувальні знаки про охорону та відеоспостереження, а вікна з боку вулиці тепер заґратовано – навіть на другому поверсі.

Із іспанського документу незрозуміло, як саме Анатолій Шарій став власником вілли: купив чи отримав на якихось інших умовах. Також не вказано ціну об’єкту.
Місцеві сайти нерухомості пропонують схожі за розміром та розташуванням будинки у Рода-де-Барі за ціною в кілька сотень тисяч євро. Щоправда, будинків на першій лінії у відкритому продажі ми не знайшли. Найближча зі знайдених нами до моря вілла (у оголошенні вказано, що до моря від неї 70 метрів) — втім, із більшими будинком та садом — коштує 950 тисяч євро.
Ще один будинок подібного розміру зі схожим на вигляд басейном, однак трохи більшим садом та подалі від моря, продають за 1.000.000 євро. З цього оголошення видно, що спочатку за віллу хотіли 1.260.000 — але, вочевидь, спричинена коронавірусом криза змушує продавців знижувати ціни на елітну нерухомість.
Ціни, зазначені на сайтах нерухомості та ексклюзивне розташування будинку Анатолія Шарія на першій лінії дозволяють нам припустити, що ціна на таку віллу на момент продажу рік тому складала близько мільйона євро.

Статки з питаннями

Анатолій Шарій — колишній журналіст, який втік з України у 2012 році та отримав політичний притулок у Литві. Згодом почав вести політичний блог на каналі YouTube, який на сьогодні налічує понад 2 мільйони підписників. Риторику Шарія часто називають проросійською та прокремлівською, за що він ображається та навіть подає до суду. Щоправда, за даними партнера Youtube — сервісу Tubular, за підсумками весни близько 40% YouTube-аудиторії Шарія — з Росії.

Влітку 2019 року Анатолій Шарій, перебуваючи за кордоном, оголосив про створення політичної партії та назвав її «Партія Шарія». Нова структура вирішила одразу позмагатися за місця у Верховній Раді. Центральна виборча комісія спочатку зареєструвала Шарія кандидатом у депутати, однак потім скасувала реєстрацію, оскільки він не проживає в Україні з 2012 року.

Чоловік ретельно приховує місце свого перебування, посилаючись на питання безпеки. Із фотографій у соцмережах можна зрозуміти, що Шарій та його дружина Ольга мешкають десь у Європі. Останнім часом на сторінках у соцмережах подружжя все частіше з’являються краєвиди південних країн. Пейзажі там часто подібні до тих, які ми побачили в Коста-Дораді.

Сьогодні формально Партію Шарія очолює його дружина Ольга, однак справжнім лідером залишається Анатолій — про що вказано на сайті партії. Саме Шарій закликає своїх прихильників виходити на акції протесту, саме його зображення розміщено на рекламних матеріалах партії.

Під час торішніх парламентських виборів політсила блогера набрала 2,2% голосів за прохідного бар’єру в 5%. Тоді діяло положення про бюджетне фінансування партій, які подолали двовідсотковий бар’єр, але до парламенту не потрапили. Згодом норму змінили й партія блогера вже не могла претендувати на бюджетні гроші. Однак вона продовжує судитися з державою за отримання  понад 3,2 мільйона гривень із держбюджету, які вважає своїми.

Сьогодні прихильники блогера-втікача готуються до місцевих виборів, які відбудуться восени. Рейтинги партії, особливо на півдні та сході країни, відчутно зростають.

Водночас до фінансування Партії Шарія багато запитань. Сам блогер та його дружина під час торішньої парламентської кампанії декларацій щодо своїх статків не подали. Закон дозволяє кандидатам у народні депутати самостійно вирішувати, чи подавати майнові декларації — і подружжя Шаріїв скористалося можливістю не робити цього.

У офіційних джерелах інформації щодо їхніх статків немає. Із загальнодоступних ресурсів можна зробити висновок, що пара займається лише блогерством та дистанційною політичною діяльністю. Оскільки про якісь інші способи заробітку політиків невідомо (хоча є дані, що в Литві Шарій, принаймні, був зареєстрований як ФОП) -— складно сказати, чи може сім’я дозволити собі придбати віллу на іспанському узбережжі з орієнтовною вартістю мільйон євро.

Водночас ми не можемо виключати, що віллу отримано в подарунок, що також є важливою інформацією для українських виборців.

«Анатолій Шарій позиціонує себе як правдоруб і викривач фейків, і багато людей йому довіряють. Шарій не приховує свого розкішного життя за кордоном, і складається враження, що його аудиторію не цікавить, звідки в нього кошти на таке життя. Але якщо людина позиціонує себе як «проповідник правди», вона мала б іти до кінця та бути чесною насамперед зі своїми прибічниками», — сказав у коментарі «Слідству.Інфо» аналітик Руху «Чесно» Дмитро Черетун.

Днями Рух «Чесно», досліджуючи фінанси Партії Шарія, виявив, що протягом першого кварталу поточного року політсила отримала понад мільйон гривень від трьох громадських організацій. «Фінансування партій через ГО дає змогу приховати справжнє походження коштів», — йдеться у дослідженні «Чесно».

На додачу до цього нещодавно Державна фіскальна служба почала розслідувати можливе відмивання грошей Партією Шарія. На п’ятницю 3 липня Анатолія Шарія викликали до ДФС у цій справі. Чи вдалося українському слідчому допитати блогера, наразі невідомо.

Фото від колишніх

За даними, отриманими «Слідством.Інфо» від місцевих мешканців, зараз на іспанській віллі, якою володіє Анатолій Шарій, триває ремонт. Свіжі фотографії підтверджують, що за останній рік багато чого змінилося у зовнішньому вигляді будинку.  Невдовзі подружжя, у якого, судячи з фото в соцмережах, нещодавно з’явилася дитина, планує переїхати до вілли на березі Балеарського моря. Так, принаймні, кажуть наші джерела.

Також ми отримали кілька фотографій з подвір’я вілли. Їх, за нашою інформацією, зробила людина, яка донедавна працювала на українського блогера в Іспанії. На цих фото можна роздивитися басейн із шезлонгом поруч, сад із рослинами у великих вазонах і старими деревами, та зону відпочинку під тентом. Басейн, зображений на отриманих нами фото, дуже подібний до того, який можна роздивитися на супутникових знімках вілли Шарія на Google Maps.

«Слідство.Інфо» звернулося по коментар до блогера та політика Анатолія Шарія. Однак на момент виходу матеріалу відповіді не отримало. У разі надання коментаря ми радо опублікуємо його на нашому сайті.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: анатолій шарій, скандал, іспанія, Політика
В тему