16 Травня 2020
Новини

У Києві в інтернаті – масовий COVID-19: приховали першого хворого

У Києві в інтернаті – масовий COVID-19: приховали першого хворого

У Києві,  в Дарницькому будинку-інтернаті для дівчаток, більше 80 людей захворіло на  COVID-19, серед них – 53 вихованки закладу та 25 працівників.

Так, адміністрація приховувала інформацію про першого зараженого працівника. Тепер в інтернаті введений карантин на 14 днів, проводиться досудове розслідування.

Про це повідомив Офіс омбудсмена України у Facebook.

Як з'ясувалося, перші симптоми захворювання у людини, що працює в будинку-інтернаті, з'явилися ще минулого тижня.

Однак ця інформація не була доведена до Міністерства соціальної політики, яке за дорученням Уповноваженого ВР з прав людини здійснює щоденний моніторинг захворюваності коронавірусною інфекцією COVID-19 у місцях несвободи.

"Прикро констатувати, що така ситуація може носити системний характер по всій території України", – відзначили в Офісі омбудсмена.

Директор Дарницького будинку-інтернату Олена Грибовська повідомила, що після того, як у молодшої медичної сестри (санітарки) погіршився стан здоров'я, медперсонал інтернату звернувся до сімейного лікаря. Підопічні або їх законні представники підписали з ним декларацію на надання медичної допомоги про проведення тестування на випадок COVID-19.

За результатами цього тестування лабораторно були підтверджені випадки COVID-19: серед підопічних будинку-інтернату захворіли 53 людини, з числа працівників 25 осіб. Четверо співробітників зараз знаходяться в лікувальних установах.

За словами директора інтернату, установа на деякий час забезпечена індивідуальними масками, рукавичками та засобами для дезінфекції. Однак захисних костюмів, окулярів або щитків у персоналу немає.

Зараз в будинку-інтернаті запроваджено карантин на 14 днів. Припинено відвідування вихованців і підопічних родичами – спілкування дозволено тільки в телефонному режимі. Всі працівники інтернату залишаються працювати на період карантину без виїзду додому. Разом з тим, наказано організувати харчування працівників протягом карантинного періоду, яке потребує додаткового фінансування.

За фактом порушення санітарних норм у будинку-інтернаті проводиться досудове розслідування. Слідчі Дарницького управління поліції почали кримінальне провадження за ч. 2 статті 325 (Порушення санітарних правил і норм щодо запобігання інфекційним захворюванням та масовим отруєнням) Кримінального кодексу України, санкція якої передбачає до восьми років позбавлення волі.

Правоохоронці взяли під охорону Дарницький будинок-інтернат та контролюють режим пропуску

Також міський голова Києва Віталій Кличко розпорядився провести перевірку на коронавірус у всіх інтернатах столиці.

Як розповіла  Дар'я Касьянова, національний директор з розвитку програм "СОС Дитячі містечка Україна" і голова правління Української мережі за права дитини, якісну обсервацію в інтернатах України провести проблематично.

"У цих установах не можна забезпечити дітям якісну обсервацію. Там загальні ізолятори, один медпрацівник. Вже є випадки в Україні, коли співробітники інтернатів та діти захворіли коронавірусів. За кордоном, знаю від моїх колег в країнах Балтії, Казахстані, співробітників інтернатів та дітей тестують кожен тиждень. У нас такого немає", – розповіла Касьянова.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, київ, школа, коронавірус, карантин
В тему

Останні матеріали