23 Лютого 2020
Новини

Скільки років треба збирати, щоб авто придбати

Скільки років треба збирати, щоб авто придбати

За скільки пересічний європеєць зможе накопичити на автомобіль?

Сайт "Сьогодні" взяв для порівняння вартість Toyota Corolla – авто увійшло до Книги рекордів Гіннесса як щонайбільш продаваний автомобіль в світі, і Renault Logan – в 2019 році він був в трійці лідерів з продажу в Україні і коштує значно дешевше.

На сайті офіційних дистриб'юторів в Україні вартістьToyota Corolla 431,9 грн (16 277 євро), а Renault Logan – 242,9 тис. грн (9 995 євро).

Найбільше в Європі

Мінімальна зарплата в Україні на даний момент складає 4723 грн (171 євро), а середня в грудні 2019-го становила 12 264 гривні (462 євро).

Якщо відкладати по20% від зарплати, то українець може накопичити на Toyota Corolla через 38 років, а на Renault Logan через 23 роки.

Накопичувати на Renault Logan з мінімальної зарплати більше 10 років доведеться також в Албанії – 19, в Болгарії – 13, в Сербії – 12 років. Латишам, румунам і угорцям потрібно відкладати близько дев'яти років. А полякам з мінімальною зарплатою 611 євро – 6,8 року. Французам, британцям і німцям вистачить два з половиною-три роки. Менше двох років піде у люксембуржців – 1,9 року. (Там, за даними Євростату, мінімальна зарплата – 2142 євро).

А якщо відкладати всю зарплату

Щоб купити Toyota Corolla, українцеві потрібно відкласти 91 мінімальну зарплату. Збирати доведеться сім з половиною років. Якщо брати середню зарплату, тоді потрібні 35 зарплат, які доведеться відкладати майже три роки.

На Renault Logan знадобиться 56 мінімальних зарплат і 4,6 роки. Якщо брати середню зарплату, то накопичити можна за три роки.

Найменше потрібно відкладати люксембуржцям – 4,6 мінімальної зарплати. Французам, німцям і британцям вистачить 6-6,5 зарплат.

Сусідам України теж потрібно набагато менше часу. У Польщі доведеться відкладати 1,3 року, угорцям – 1,7 року, румунам – 1,8 року, латишам – 1,9 року.

Майже чотири роки будуть відкладати албанці. Мінімальна зарплата в Албанії – 213 євро.

Українці скуповують старі авто з Європи

Українці купили у 2019 році старих машин в п'ять разів більше, ніж нових, відзначають в "Укравтопромі". При цьому, 75% з них – це євробляхи.

За підсумками 2019 року, на українські номери перейшли 408,1 тис. б/в авто. Це в 3,5 рази більше, ніж роком раніше. В асоціації автовиробників таку ситуацію пояснюють тим, що в 2019 році евробляхам знизили акциз і спростили ввезення.

"Такий сплеск реєстрації імпортного секонд-хенду спровокували лібералізація умов розмитнення автомобілів та надання можливості легалізувати легкові автомобілі, які порушили умови транзитного або тимчасового перебування в Україні", – йдеться в повідомленні пресслужби "Укравтопрому".

Тенденція триває і цього року. У січні 75% авто, які зареєстрували українці, – це позичені машини. З них 43% – старіші за 10 років, 33% – авто від 5 до 10 років. Ще близько чверті – 3-4-річні.

Українцям вигідно купувати старі авто з Європи, ще й тому, що в Україні його можна задешево відремонтувати, вважає Олег Назаренко, генеральний директор Всеукраїнської асоціації автомобільних імпортерів і дилерів.

"В Україні дуже дешево оцінюється робоча сила в сфері автосервісу. Ремонт старого автомобіля українцям вигідніше, ніж європейцям. У Німеччині за ремонт старого авто можуть взяти 1000 євро, тому німцеві вигідніше продати його українцю. А через те, що у нас дешева робоча сила, цей же автомобіль в Україні відремонтують за 100 доларів. Але так буде недовго. Фахівці виїжджають за кордон, і власники автосервісів піднімають зарплати автослюсарям і автомеханікам", – прокоментував Олег Назаренко.

За даними "Укравтопрому", найчастіше українці купують потримані Vokswagen Passat. Ціна на цей автомобіль на польських сайтах з продажу б/в авто стартує від 1800 євро. Із середньою зарплатою на цей автомобіль можна накопичити за півтора роки, відкладаючи по 20%.

Читайте також

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Світ, Україна, автомобіль
В тему

Останні матеріали