4 Лютого 2020
Новини

Лікар з Китаю хотів попередити про спалах вірусу

Лікар з Китаю хотів попередити про спалах вірусу

Лікар Лі Веньлян з Уханя (Китай) повідомив своїх колишніх одногрупників з медичної школи про 7 випадків захворювання, схожих на гострий респіраторний синдром ще задовго до його спалаху.

Через це йому довелося мати справу з поліцією. Зрештою Лі і сам підхопив недугу, - пише ТСН з посиланням на CNN.

Лі був одним з декількох медиків, яких атакувала поліція за спробу надати інформацію про вірус у перші тижні поширення хвороби. Відтоді вірус забрав життя понад 400 людей, а заражених у світі понад 20 тисяч.

Історія лікаря обурила багатьох китайців, серед яких наростає невдоволення через приховування інформацію та цензуру влади.

Як повідомлення у чаті привело медика у відділок поліції

У грудні до лікарні, де працює 34-річний Лі Веньлян, госпіталізували сімох людей. У них діагностували хворобу, подібну до SARS – вірусу атипової пневмонії, спричиненого коронавірусом і спалахнувшого у Китаї 2003 року. Хворих помістили у карантин.

30 грудня медик вирішив попередити своїх знайомих, і розіслав повідомлення у месенджері. "Я лише хотів нагадати моїм однокурсникам, що потрібно бути обережним", - сказав він.

У першому повідомленні Лі повідомив, що у пацієнтів діагностували SARS і прикріпив результати тесту, який показав, що збудник дав позитивний результат на вірус з високим "коефіцієнтом достовірності". Згодом він дописав, що насправді йдеться про інший тип коронавірусу.

епідемії з Китаю, інфографіка
епідемії з Китаю, інфографіка

Втім за кілька годин скріншот його першого повідомлення став віральним – ім’я Лі Веньляна на ньому не приховали. "Коли я побачив, що вони циркулюють в Інтернеті, я зрозумів, що не можу на це вплинути, і, ймовірно, буду покараний", - сказав Лі. І він мав рацію.

Того ж дня, коли Лі поділився з друзями своїми побоюваннями, муніципальна комісія охорони здоров'я Уханя випустила екстрене повідомлення: у ньому міські медичні установи проінформували про "невідому пневмонію" у пацієнтів з ринку морепродуктів Уханя. "Будь-яким організаціям або приватним особам забороняється публікувати інформацію про лікування без дозволу", - йшлося в повідомленні.

Рано вранці 31 грудня органи охорони здоров'я Ухані провели екстрену нараду, щоб обговорити спалах. Згодом Лі викликало керівництво лікарні, аби з’ясувати, як він дізнався про випадки інфікування. Пізніше того ж дня влада Уханя оголосила про спалах хвороби і попередили Всесвітню організацію охорони здоров'я. Але на цьому проблеми Лі не закінчилися.

3 січня Лі викликали в місцевий відділок поліції і винесли догану за "поширення чуток в Інтернеті" та "серйозне порушення громадського порядку" за повідомлення в чаті.  Лі мав підписати заяву, в якій визнав свій "проступок" і пообіцяв не робити подальші "незаконні дії".

Він боявся, що його затримають. "Моя сім'я хвилювалася б, якби мені затримали на кілька днів", - сказав він, відправивши текстове повідомлення на WeChat, - він занадто сильно кашляв і занадто важко дихав для телефонної розмови. На щастя, Лі дозволили залишити поліцейський відділок за годину.

Уханьська поліція не відповіла на запит CNN. Муніципальна комісія охорони здоров'я Ухані відмовилася від коментарів.

Лікар повернувся на роботу до Уханьскої центральної лікарні, відчуваючи себе безпорадним. Він сказав: "Я нічого не міг зробити. Всі повинні були дотримуватися офіційної лінії".

10 січня, після лікування пацієнта з коронавірусів Ухань, Лі почав кашляти і на наступний день відчув лихоманку. 12 січня він був госпіталізований. В наступні дні стан Лі лише погіршився, і його помістили у відділення інтенсивної терапії і дали кисневу підтримку.

1 лютого аналізу підтвердили, що він підхопив коронавірус.

Як Китай намагався приховати спалах

Від самого початку китайська влада хотіла контролювати інформацію про спалах, змушуючи замовкнути тих, хто їм суперечив. Навіть якщо їхні слова були правдивими.

1 січня поліція Уханя оголосила, що "вжила правових заходів" проти восьми осіб, які "опублікували і поширили в Інтернеті чутки про захворювання, що нагадує пневмонію, і "несприятливо вплинули на громадськість".

"Інтернет – це не країна поза законом ... Будь-які незаконні акти фабрикації, поширення чуток і порушення громадського порядку будуть каратися поліцією відповідно до закону з нульовою терпимістю", - йшлося в заяві поліції, яке транслювали в ефірі державного каналу Китаю.

Протягом наступних двох тижнів міська комісія охорони здоров'я Уханя залишалася єдиним джерелом інформації про спалах. 7 січня китайські вчені ідентифікували збудник хвороби як новий коронавірус. Ще протягом тижня про нові підтверджені випадки не повідомлялося. Органи охорони здоров'я стверджували, що "не було очевидних доказів передачі вірусу від людини людини", не було зараження працівників охорони здоров'я, і що спалах був "під контролем".

31 січня Лі написав в пості на Weibo, як він себе відчував в той період: "Мені було цікаво, чому в офіційних повідомленнях уряду все ще казали, що передавання від людини людині не було, і не немає інфікованих працівників охорони здоров'я."

Потім стався кількість інфікованих у повідомленнях різко зросла. До 17 січня влада Уханя повідомила лише про 41 випадок вірусу. До 20 січня це число зросло до 198.

20 січня президент Сі Цзіньпін розпорядився про "рішучі зусиллях щодо стримування поширення" коронавірусу і наголосив на необхідності своєчасного інформування. Це була його перша заява про спадах. Пізніше того ж вечора влада повідомила, що коронавірус передається від людини до людини.

Три дні потому влада ізолювала Ухань, але п'ять мільйонів людей вже залишили місто для святкування китайського Нового року. Тепер вірус поширився далеко за межі Китаю.

Коронавірус. Поширення у світі станом на 10:00 3 лютого
Коронавірус. Поширення у світі станом на 10:00 3 лютого

Мер Уханя Чжоу Сянвань визнав, що його уряд не розкривати інформацію про коронавіруси "своєчасно".

Він пояснив, що згідно з китайським законом про інфекційні захворювання місцевий уряд спочатку має повідомити про спалах в національні органи охорони здоров'я, а потім отримати схвалення Державної ради, перш ніж зробити оголошення.

Як історія обурила громадськість

Вже до кінця січня у Китаї стало зрозуміло, що владі не владнати спалах загадкової недуги на місцевому рівні. У Мережі згадували групу з восьми "розповсюджувачів пліток", наголошуючи на тому, що їхні попередження могли врятування сотні життів.

Заклики виправдати їх лунали навіть у державних ЗМІ. Наказ Сі Цзіньпіня щодо своєчасного оприлюднення інформації став зеленим світлом для публікування інформації про коронавірус. Китайські журналісти стали поглиблено досліджувати тему та вивчати слідчі звіти.

Державна газета Beijing Youth Daily взяла у Лі інтерв'ю – стаття швидко стала вірусною. Пізніше матеріал піддали цензурі, проте він все одно мав потужний ефект.

Злість публіки наростала. 28 січня Верховний суд Китаю розкритикував поліцію Уханя за покарання так званих "розповсюджувачів чуток".

"Можливо, поширення вірусу вдалося б краще спинити, якби громадськість дослухалася до "чуток" та застосовувала превентивні заходи – одягала маски, дотримувалася суворої дезінфекції та уникала відвідування ринку тварин", - зазначалося у заяві суду.

Під тиском поліція Уханя випустила заяву, у якій зазначалося, що всі вісім осіб здійснили лише  "незначні проступки", бо поширювали "непідтверджену інформацію". У релізі також зазначалося, що "винних" викликали до поліції лише для розмови, їх не затримували та не виписували їм штрафів.

Згодом ще одна "розповсюджувачка чуток" розповіла свою історію китайським ЗМІ. Сіє Лінка, спеціалістка з онкології лікарні Ухань Юніон, розповіла медіа, що отримала попередження від поліції після того, як ввечері 30 грудня надіслала сповіщення колегам по групі WeChat.

У своєму повідомлення вона попередила свої колег-лікарів про інфекційну хворобу.

"Найближчим часом не ходіть на ринок морепродуктів. У кількох людей було виявлену невідому пневмонію, схожу на SARS. Сьогодні наша лікарня приймати кількох пацієнтів з ринку. Будь ласка, не забувайте усі носити маски та як слід провітрюйте приміщення", - написала вона.

Що ж до Лі, то він наразі проходить лікування у карантині. За його словами, він не впевнений, що належав до восьми "розповсюджувачі чуток", проте відчув полегшення після заяви Верховного суду Китаю. Він вважає це ознакою того, що уряд не буде застосовувати проти нього суворе покарання.

На сторінці Лі у Weibo десятки тисяч користувачів лишають коментарі, у яких дякують йому за те, що він повідомив інформацію, та бажають йому швидкого одужання.

"Докторе Лі, ви хороший совісний лікар. Я сподіваюся, що у вас усе буде добре", - йдеться у одному з коментарів.

Інші ж користувачі задумуються, що було б, якби влада дослухалася до попередження Лі. "Якби Ухань звернув увагу на його попередження з самого початку та вдався до превентивних заходів, зараз, місяць потому, усе могло б бути зовсім інакше", - написав інший юзер.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: китай, хвороби, лікарня, Лікарі
В тему

Останні матеріали