2 Січня 2020
Новини

Якими листівками 100 років тому українці вітали з Новим Роком (фото)

Якими листівками 100 років тому українці вітали з Новим Роком (фото)

Спеціально до новорічно-різдвяних свят хочемо здивувати наших читачів цікавою знахідкою. До вашої уваги ретро листівки, які були популярні 100 років тому. Саме на таких листівках писали новорічні побажання рідним та близьким. Сьогодні традиція вітати на листівках майже відійшла в минуле.

З появою мобільних телефонів українці вітали спочатку смс, потім ммс, і електронною поштою, зараз цю роль виконують різні месенджери та соціальні мережі. Хоча традиція листівок є дуже гарною, адже смс можна стерти, а листівку можна час від часу переглядати і вона з часом стає раритетом та навіть сімейною реліквією.

Досить цікавою є знайдені листівки. Такі, колись можна було придбати в книжкових магазинах чи газетних кіосках міста, в селі таку листівку було придбати складніше.

Цікаво, що усі вони є привітальними із Новим Роком. Як бачимо, колись із цим святом у дизайнерів листівок були свої асоціації. На більшості зображень бачимо закоханих, таке відчуття ніби не Новий Рік, а Свято Валентина. Також необмінним атрибутом є шампанське. Без нього як то кажуть ніяк. Сьогодні традиція пити шампанське опівночі на 31 грудня теж не втратила популярності, було це і 100 років тому. Проте на столах Волині, шампанське в Новий Рік, з’явилось у кінці ХІХ ст., і то його собі могли дозволити не всі…

Також на кількох листівках можемо побачити порося, це означає, що зустрічають Рік Свині, який ми тільки провели, до речі.

Одним із обов’язкових атрибутів є підкова. Відомо, що і в українській традиції підкова приносить щастя та добробут. Тут на фото бачимо часто закоханих, які або в арці із підкови, або тримають її на щастя поряд із келихом шампанського.

Отож, як бачимо з кожним десятиліттям мода на святкування Нового Року міняється, зокрема, на святковий стіл додаються нові страви, старі втрачають актуальність.

Джерело фото: https://picryl.com/

Тетяна Яцечко-Блаженко

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: історія, Україна, свято
В тему