30 Грудня 2019
Новини

Що відомо про звільнених з полону українців (список)

Що відомо про звільнених з полону українців (список)

В ОП оприлюднили біографічні дані українців, яких звільнили з полону 29 грудня.

Відповідні дані розміщені на офіційному вебсайті ОП.

Унаслідок обміну на підконтрольну Україні територію повернулись 76 українців. Серед них 12 військових, двоє журналістів та блогерів, а також багато різних активістів.

  • Дєєв Іван Анатолійович, військовослужбовець 8-го окремого полку спеціального призначення. Потрапив у полон 5 лютого 2017 року. Виконував завдання з ведення спеціальної розвідки у визначених районах. Нагороджений орденом "За мужність" ІІІ ступеня. 
  • Євтушок Юрій Олександрович, військовослужбовець 14-ї окремої механізованої бригади. Потрапив у полон у травні 2018 року під час висування до передового спостережного посту.
  • Іванчук Сергій Олександрович, військовослужбовець 8-го окремого полку спеціального призначення, капітан. Виконував завдання з ведення спеціальної розвідки у визначених районах. Потрапив у полон 5 лютого 2017 року. За особисту мужність і героїзм, виявлені в захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, у 2014 році був нагороджений орденами Богдана Хмельницького ІІІ та ІІ ступенів.
  • Фурсов Роман Вікторович, військовослужбовець 16-го окремого мотопіхотного батальйону 58-ї окремої мотопіхотної бригади. Потрапив у полон 23 листопада 2017 року. Вважався таким, що загинув у бою 23 листопада в районі села Кримське (Новоайдарський район Луганської області). Пізніше стало відомо, що Роман Фурсов у полоні.
  • Воскобойник Володимир Володимирович, військовослужбовець 30-ї окремої механізованої бригади. Зник безвісти 24 травня 2018 року. Через чотири доби з’ясувалося, що він потрапив у полон поблизу Докучаєвська (точних даних про обставини немає досі). До полону прослужив на передовій вісім місяців.
  • Геймур Олександр Юрійович, старший солдат, потрапив у полон 22 травня 2019 року. Один із восьми військовослужбовців, які, за повідомленням штабу ООС, рухаючись на вантажному автомобілі, в районі населеного пункту Новотроїцьке відхилилися від визначеного маршруту та потрапили на тимчасово окуповану територію, де були затримані бойовиками. Нагороджений відзнакою Міністерства оборони України "Знак пошани".
  • Глондар Сергій Вікторович, військовий. Проживав у Кіровоградській області. У лютому 2015 року був захоплений у полон під час виконання бойового завдання в Дебальцівському оточенні. У 2014 році нагороджений відзнакою Міноборони України "За зразкову службу".
  • Дуванов Кім Володимирович, військовий. Командир 1-го зенітно-ракетного відділення зенітно-ракетного взводу мотопіхотного батальйону. У травні 2019 року він та ще семеро військовослужбовців Збройних сил України були захоплені бойовиками поблизу населеного пункту Оленівка.
  • Жемелінський Василь Леонідович, військовий. Мешкав у Кіровоградській області. Оператор відділення засекреченого зв'язку 34-го батальйону 57-ї бригади. В лютому 2018 року був захоплений у полон у Донецькій області. Обставини уточнюються.
  • Коріньков Олександр Олександрович, військовий. Проживав у м. Кропивницькому. У лютому 2015 року був захоплений під час виконання бойового завдання в Дебальцівському оточенні в Донецькій області. Олександр разом із Сергієм Глондарем виводили колони українських військових з Дебальцевого й потрапили у ворожу засідку.
  • Пантюшенко Богдан Валерійович, військовий. Потрапив у полон 18 січня 2015 року під час виконання бойового завдання у селищі Спартак поблизу Донецького аеропорту.
  • Пундор Борис Йосипович, військовий. Потрапив у полон 22 травня 2019 року. Старший солдат. Один із восьми військовослужбовців, які, за повідомленням штабу ООС, рухаючись на вантажному автомобілі, в районі населеного пункту Новотроїцьке відхилилися від визначеного маршруту та потрапили в полон.
  • Алоян Едуард Фарамазович, цивільний. Проживав в окупованому Алчевську Луганської області, де й був викрадений озброєними невідомими особами, одягнутими у військову форму, в березні 2018 року.
  • Буянов Віталій Олександрович, цивільний. Мешкав в окупованому Алчевську Луганської області. Був затриманий у травні 2015 року так званою Алчевською комендатурою за звинуваченням у державній зраді. Під час затримання у нього провели обшук та вилучили радіоапаратуру й дипломи.
  • Вороніна Вікторія Олегівна, цивільна. Проживала в м. Луганську. Учасниця міжнародного фонду "Волонтер". Була затримана незаконними формуваннями за місцем проживання у грудні 2016 року.
  • Горбулич Тетяна Миколаївна, цивільна. Переїхала з окупованого  Луганська до м. Щастя. Була затримана в березні 2018 року під час проходження КПП, коли прямувала до Луганська.
  • Данильченко Олександр Олександрович, цивільний. Проживав у м. Луганську. Був захоплений у квітні 2018 року. 
  • Данильченко Володимир Олександрович, цивільний. Проживав у м. Луганську, де й був захоплений у квітні 2018 року.
  • Єременко Валентина Олександрівна, цивільна. Мешкала в с. Новоолександрівка Кремінського району Луганської області. У вересні 2017 року її затримали з грішми в окупованому Луганську при спробі придбати квартиру.
  • Завацький Вадим Юрійович, цивільний. Проживав в окупованому Луганську. Працював у Міжнародному комітеті Червоного Хреста спеціалістом з медичних питань, з вересня 2018 року – у складі місії МКЧХ в Луганську. У грудні 2018 року на КПП "Червонопартизанськ" у Луганській області був затриманий під час перевірки документів.
  • Катишев Іван Олександрович, цивільний. Проживав в окупованому м. Алчевську  Луганської області, працював у меблевому магазині. У 2017 році його забрали з-під дому – попросили вийти з помешкання та проконсультувати стосовно меблів. Вивезли в невідомому напрямку.
  • Коркішко Роман Вікторович, цивільний. Проживав в окупованому м. Алчевську Луганської області. До січня 2018 року займався приватними перевезеннями за маршрутом Алчевськ – Харків.  Був затриманий незаконними формуваннями у липні 2018 року за звинуваченням у співпраці зі спецслужбами України.
  • Мухіна Анастасія Володимирівна, цивільна. 72-річна мешканка Луганська зникла в лютому 2018 року. Зі слів знайомої, можливо, була затримана працівниками "Міністерства держбезпеки ЛНР".
  • Олійник Денис Анатолійович, цивільний. У полоні опинився у жовтні 2018 року. За свідченнями сусідів, невідомі захопили його просто у квартирі в Голубівці (Кіровську).
  • Пауков Олександр Сергійович, цивільний. Студент Східноукраїнського національного університету ім. В. Даля. У полоні з 6 жовтня 2018 року. Був затриманий на КПВВ "Станиця Луганська". Звинувачувався у "державній зраді на користь України".
  • Секацький Денис Валерійович, цивільний. У полоні понад три роки – з червня 2016-го. Захоплений за нез’ясованих обставин.
  • Семенов Валерій Михайлович, цивільний. У полоні з 13 січня 2018 року – був затриманий на блокпосту смт Слов’яносербськ Луганської області при перевірці документів. "Генеральна прокуратура ЛНР" звинуватила його у "державній зраді" та "шпіонажі". 
  • Семиренко Анатолій Олександрович, цивільний. У полоні – з липня 2016 року. Зник по дорозі в Луганськ. Був "засуджений" до 12 років позбавлення волі за "шпіонаж на користь України".
  • Сорокіна Олена В’ячеславівна, цивільна. Власниця зоомагазину з Первомайська, проукраїнська активістка, безслідно зникла у 2018 році. Містом ширилися чутки про її розстріл. Її подруга, яка розшукувала Олену, у це не вірила. Під час звільнення утримуваних на КПВВ "Майорське" Олена вийшла з автобуса у футболці з написом "Моя держава Україна", зробленим, найшвидше, вручну.
  • Тарасюк Валерій Олександрович, цивільний. Приватний підприємець з Антрацита. Був затриманий за місцем проживання у січні 2018 року. В "ЛНР" визнаний винним у "державній зраді".
  • Тучин Юрій Олексійович, цивільний. Зник в Алчевську у грудні 2017 року.
  • Циганок Євген Валентинович, цивільний. Був захоплений у травні 2015 року у власній квартирі в Луганську. Під час викрадення чинив опір, отримав поранення в ногу. Його звинувачували у начебто нападі на співробітника "народної міліції ЛНР".
  • Яровий Андрій Михайлович, цивільний. Консультант Міжнародного благодійного фонду "Альянс громадського здоров’я". Мешканець Києва. Був захоплений у серпні 2018 року під час здійснення гуманітарної місії на непідконтрольній частині Луганської області.
  • Анікімов Віталій Андрійович, цивільний. Зник на блокпосту поблизу Дебальцевого Донецької області 16 вересня 2016 року після повернення від бабусі, яка проживає в окупованому Алчевську Луганської області.
  • Асєєв Станіслав Володимирович, цивільний. Український письменник, журналіст і блогер, член PEN Ukraine. Захоплений у полон між 10 травня та 2 червня 2017 року. Був звинувачений бойовиками у шпигунстві, зв’язку з ним майже не було. Утримували Станіслава в колишньому музеї "Ізоляція", перетвореному на в’язницю. Потім був переведений до іншої тюрми. За інформацією звільненого українця, який перебував у полоні з Асєєвим, той зізнався, що його піддавали тортурам. 22 жовтня 2019 року бойовики заявили про "засудження" Станіслава до 15 років ув’язнення.
  • Багненко Лариса Олександрівна, цивільна. Медсестра обласної лікарні ім. Калініна, проживала в окупованому Донецьку, де і зникла 21 лютого 2019 року. До її помешкання прийшли четверо осіб, троє з яких були одягнуті в цивільне. Ще один був у формі, схожій на поліцейську. Незаконні формування звинувачували Ларису у "шпигунстві".
  • Батрак Дмитро Володимирович, цивільний. Мешкав в окупованому Донецьку. Був затриманий представниками незаконних збройних формувань за місцем проживання дружини.
  • Бражников Євген Миколайович, цивільний. Був затриманий незаконними формуваннями 29 липня 2016 року у власній машині в окупованому Донецьку. Бойовики звинувачували його у зберіганні та поширенні зброї та сприянні українській владі.
  • Бурцев Володимир Євгенович, цивільний. Проживав у селищі Опитне Артемівського району Донецької області. Був затриманий незаконними збройними формуваннями на початку травня 2015 року за невідомих обставин. Бойовики звинувачували його у "шпигунстві".
  • Галазюк Олег Дмитрович, цивільний. Блогер. Проживав в окупованому м. Торезі Донецької області, працював викладачем місцевого факультету Харківського інституту економіки ринкових відносин і менеджменту. У червні 2014 року його брат Віталій повідомив черговій частині Торезького МВ ГУ МВС України в Донецькій області про зникнення Олега. Датою зникнення вважається серпень 2017 року.
  • Гісь Роман Володимирович, цивільний. У 2017-му захоплений за місцем проживання у своїй квартирі в окупованому м. Донецьку.
  • Гончарова Тетяна Олександрівна, цивільна. Мешкала в окупованому Донецьку. Влітку 2016 року вийшла з дому та була затримана НЗФ. У її квартирі провели обшук. Вилучено ноутбук і всі документи, включно із закордонним паспортом.
  • Горбань Євген Юрійович, цивільний. Проживав в окупованому Донецьку, де й був захоплений у 2017 році, коли прямував до товариша на день народження. Під час обшуку в нього вилучили техніку.
  • Губкіна Ольга Михайлівна, цивільна, 1963 року народження. Проживала в окупованому Донецьку. Як розповіла донька Ольги, влітку 2017 року її матір викликали на допит до так званого МДБ, де вона була затримана за звинуваченням у "шпигунстві на користь України".
  • Деркач Василь Іванович, цивільний, 1941 року народження. Проживав в окупованому Зугресі-2 Донецької області. Навесні 2018 року стало відомо, що Василь Деркач перебуває в полоні – його захопили та відвезли до Донецька. Зі слів очевидця, полоненого били.
  • Женчус Андрій Відмантасович, цивільний. Проживав у окупованому м. Донецьку. Зник на блокпосту "Оленівка" у квітні 2018 року.
  • Завальна Олена Юріївна, цивільна, 1962 року народження. Проживала в окупованому м. Макіївці Донецької області. У жовтні 2017 року двоє незнайомих забрали жінку з її помешкання. Пізніше у будинку Олени в її присутності відбувся обшук, у результаті якого забрали ноутбук та мобільний телефон.
  • Карачор Наталія Іванівна, цивільна, 1970 року народження. Проживала в окупованому м. Шахтарську Донецької області та доглядала за чоловіком, який переніс дві тяжкі операції. Жінку захопили 4 квітня 2018 року в її будинку.
  • Карпук Дмитро Валерійович, цивільний, 1987 року народження. Проживав у м. Києві. Був захоплений у липні 2017 року, коли прямував з окупованого Донецька до Києва.
  • Керюхін Сергій Миколайович, цивільний. Прописаний в окупованому м. Донецьку, але проживав у м. Лимані Донецької області. Працював начальником структурного підрозділу "Лиманське моторвагонне депо" регіональної філії Донецької залізниці ПАТ "Укрзалізниця". Був затриманий під час пішохідного переходу КПП у квітні 2018 року, коли прямував до Донецька, щоб відвідати місця поховань батьків.
  • Коваль Денис В’ячеславович, цивільний. Зник 31 серпня 2016 року – того дня до нього прийшли невідомі за домашньою адресою та затримали. Бойовики інкримінували йому "шпигунство".
  • Кочмурадов Андрій Анатолійович, цивільний, програміст. Проживав у окупованому м. Донецьку, де у грудні 2017 року разом з дружиною Оленою Лазарєвою був затриманий за звинуваченням у "шпигунстві".
  • Кривошеєв Яків Михайлович, цивільний. Був затриманий НЗФ у червні 2016 року під час рейду в комп’ютерному клубі в окупованому Донецьку. Також звинувачувався бойовиками у "шпигунстві".
  • Кулаков Олег Володимирович, цивільний. Проживав у окупованому смт Нижня Кринка Радянського району Донецької області. 20 липня 2017 року був викрадений з дому невідомими.
  • Куліш Ігор Валерійович, цивільний. Проживав у окупованій Горлівці Донецької області. У червні 2016 року вийшов на прогулянку зі своїм другом та не повернувся. Друзі були затримані за звинуваченням у співробітництві з СБУ та організації терористичного акту (з метою усунення високопоставленого чиновника ОРДО) на непідконтрольній Україні території.
  • Лазарєва Олена Вікторівна, цивільна, дружина Андрія Кочмурадова. Проживала в окупованому м. Донецьку, де у грудні 2017 року разом з чоловіком була захоплена НЗФ. Їй, так само як і чоловікові, інкримінували "шпигунство".
  • Мальцева Зінаїда Миколаївна, цивільна. Проживала у Донецькій області. Зникла 1 жовтня 2017 року у м. Харцизьку Донецької області.
  • Ніколаєв Сергій Олександрович, цивільний. Проживав в окупованому Донецьку. Був затриманий правоохоронними органами РФ під час перетину кордону в пункті пропуску "Успенка – Матвіїв Курган".
  • Печонкін Станіслав Миколайович, цивільний. Уродженець окупованого м. Горлівки Донецької області, проживав у Бахмуті. В січні 2017 року поїхав перевірити стан житла до Горлівки, після чого зв’язок з ним обірвався. Його звинуватили у "шпигунстві" на користь спецслужб України.
  • Писанець Роман Юрійович, цивільний. Проживав у окупованому Донецьку. В кінці травня 2016 року був захоплений на автостоянці в Донецьку за звинуваченням у "шпигунстві". 
  • Полікарпов Кирило Сергійович, цивільний. Проживав в окупованій Горлівці Донецької області. Зник 16 листопада 2017 року.
  • Поляков Олександр Геннадійович, цивільний. Проживав у м. Дніпрі. Зник на початку квітня 2016 року в Донецькій області. Утримувався у СІЗО № 5 м. Донецька.
  • Репетило Олександр Петрович, цивільний. Проживав в окупованому м. Донецьку. В липні 2017 року зник поблизу блокпоста "Оленівка" у м. Донецьку – виїздив на тимчасово окуповану територію у справах та був затриманий.
  • Робак Сергій Вікторович, цивільний. Проживав у м. Торецьку Донецької області. Зник 2 грудня 2017 року поблизу блокпоста у Ленінському районі Донецька.
  • Романченко Валерій Олександрович, цивільний. Проживав в окупованому Донецьку. У жовтні 2017 року до нього додому приїхали невідомі та забрали процесор, мобільний телефон, автомобіль. Валерія повезли в невідомому напрямку. Бойовики вважали його агентом СБУ.
  • Савін Василь Костянтинович, цивільний. Депутат міської ради м. Макіївки у 2002-2010 роках. Проживав в окупованій Макіївці Донецької області. Був захоплений НЗФ 27 лютого 2015 року. Його звинувачували у створенні незаконного формування, яке мало воювати на боці України.
  • Соколов Валерій Анатолійович, цивільний. Проживав в окупованому м. Донецьку, де й був захоплений бойовиками в листопаді 2016 року за звинуваченням у шпигунстві. Валерій Соколов почав співпрацювати з СБУ з кінця червня 2016 року.
  • Сугерей Олег Вікторович, цивільний. Проживав у Харкові. Був захоплений третього березня 2017 року під час поїздки в окупований Донецьк.
  • Теорентер Максим Олександрович, цивільний. Бізнесмен. Проживав у м. Лиман Донецької області. У квітні 2016 року виїхав у справах до окупованого Донецька та зник.  Бойовики звинувачували Максима у замаху на Олександра Захарченка.
  • Терещенко Галина Іванівна, цивільна. Проживала в окупованому Донецьку, де й була захоплена в серпні 2017 року. Вела списки бойовиків, записувала номери авто у "МДБ". Пані Галині інкримінували "шпіонаж".
  • Тимофєєв Олександр Леонідович, цивільний. Проживав в окупованому Донецьку. В грудні 2017 року, слідуючи в напрямку Донецька, був знятий з рейсового автобуса та затриманий представниками НЗФ на блокпосту "Оленівка", разом з ним перебувала дружина, яку не затримали. Зі слів дружини, жодних пояснень стосовно причин затримання не було. Вона також повідомила, що до Олександра Тимофєєва застосовували тортури.
  • Усатюк Сергій Володимирович, цивільний. Проживав у Дружківці Донецької області, де і зник 24 вересня 2017 року. Сергій зранку вийшов з квартири та був схоплений двома особами у військовій формі. Після цього про нього більше нічого не було відомо.
  • Халимендик Вадим Вікторович, цивільний. Проживав у с. Дмитрівка та у м. Донецьку. Бойовики затримали його в липні  2017 року за підозрою у терористичній діяльності.
  • Чуйкова Марина Володимирівна, цивільна, медсестра. Проживала в окупованій Горлівці Донецької області. Була затримана в березні 2018 року на блокпосту, коли поверталася з окупованої території від хворої матері до Бахмута Донецької області. Бойовики звинуватили її у "шпигунстві" та співпраці з СБУ. З її квартири вилучили комп’ютер, планшет, декілька мобільних телефонів.
  • Шейтер Руслан Олексійович, цивільний. Проживав у с. Щурове Лиманського району Донецької області. Група озброєних осіб забрала Руслана з дому 10 жовтня 2017 року. Звинувачували у "шпигунстві".
  • Ярмишко Алла Іллівна, цивільна. Проживала в окупованому м. Донецьку. В середині лютого 2017 року Аллу забрали з власної квартири за підозрою у "шпигунстві" на користь України та зв'язках з СБУ. Має сина з інвалідністю, який не виходить на вулицю та перебуває на її утриманні.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: Україна, війна
В тему

Останні матеріали