5 Грудня 2019
Новини

Як зміниться ціна на газ, якщо «Газпром» відмовиться від транзиту

Як зміниться ціна на газ, якщо «Газпром» відмовиться від транзиту

Якщо Росія та Україна не зможуть домовитися про новий контракт на транзит газу з 1 січня 2020 року, то після припинення транзиту ціни в Європі можуть вирости дуже суттєво.

Про це сказав голова правління НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв в інтерв'ю виданню LIGA.net, - пише РБК-Україна.

Коболєв назвав питання ціни газу гіпотетичним, проте навів приклад аналогічного випадку в 2018 році.

«Кризові ціни спрогнозувати складно, але, думаю, я не помилюся, якщо скажу, що ціна на перших порах може і подвоїтися. Наприклад, у березні 2018 року, коли «Газпром» відмовився поставляти передплачений газ, ціна зросла на 80% за кілька годин. Зростання ціни в Євросоюзі означатиме зростання ціни в Україні», - сказав він.

Коболєв заявив, що повне припинення транзиту газу по території України є негативним сценарієм.

«Є варіант і негативний, коли, незважаючи на комерційну доцільність і логіку ринку, «Газпром» такий контракт не підпише. На користь цього варіанту свідчать створені в Європі «Газпромом» та іншими російськими компаніями величезні запаси газу. Ці запаси в разі кризи зростуть в ціні, на чому ці компанії зможуть пристойно заробити», - сказав він.

За його словами, проміжний сценарій наступний: через якийсь час стане очевидно, що святе місце порожнім не буває, що частку «Газпрому» на європейському ринку займають інші, і йому доведеться повернутися до нового оператора ГТС і домовлятися про транзит.

«Останній сценарій, на нашу думку, найбільш вірогідний», - додав Коболєв.

Нагадаємо, уряд зафіксував ціну на газ для населення протягом всього опалювального сезону за допомогою так званої «страхової ціни» на рівні 6,96 грн за кубометр з ПДВ (без тарифів на транспортування). При цьому ціни на газ для населення знову будуть ринковими з 1 травня 2020 року.

За даними НБУ, в листопаді 2019 року світові ціни на енергоносії виросли через зниження бурової активності в США, очікуваного продовження угоди ОПЕК+ та сезонного зростання попиту через похолодання.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: газ, нафтогаз, ціни
В тему