3 Вересня 2019
Новини

Назвали причину масового отруєння в кафе «Базилік» у Луцьку: сальмонела «ховалася» в окуні

Назвали причину масового отруєння в кафе «Базилік» у Луцьку: сальмонела «ховалася» в окуні

Сира риба, яка є в складі суші, – епідемічно небезпечний інгредієнт.

Волинський обласний лабораторний центр МОЗУ поінформував про завершення епідеміологічних розслідувань спалахів гострих кишкових інфекцій серед відвідувачів кафе «Базилік» і дітей, які потруїлися на тренувальному зборі в Ковелі. Про це ідеться на інтернет-сторінці Центру. 

За результатами епідрозслідування в «Базиліку», що на вулиці Кравчука в Луцьку, встановлено, що причиною спалаху є сальмонела.

Факторами передачі стали епідемічно небезпечні страви – суші з використанням сирого морського окуня, придбаного  у  торговому комплексі «Пасаж» без супровідних документів, товаро-транспортної накладної. Культури сальмонел, виділених від хворих і морського окуня, є ідентичними.

Обставинами, які посприяли виникненню спалаху, були: незадовільний санітарний стан приміщень кухні, порушення умов зберігання сирої та готової продукції, порушення технології приготування страв, недотримання правил особистої гігієни працівниками харчової потужності.

При дослідженні змивів з обладнання, інвентарю, посуду виділені бактерії групи кишкової палички в 72%, стафілокок – у 2,5%.

Персонал закладу обстежили на патогенну мікрофлору, в дев’яти осіб виявили стафілокок, а в офіціантки кафе – сальмонелу, яка не ідентична культурі сальмонели, виділеної від хворих. Працівників, котрі є носіями сальмонели та стафілококу, відсторонили від роботи для лікування та контрольних обстежень.

В осередку провели комплекс протиепідемічних заходів, заключну дезінфекцію з лабораторним контролем її якості. Всі 10 хворих проліковані та виписані в задовільному стані. Заклад громадського харчування поновив роботу із 30 серпня.

Завершили епідрозслідування спалаху гострої кишкової інфекції і в спортивно-тренувальному комплексі «Тайм», що в Ковелі. Всього на збір прибуло 57 дітей з  Києва та Харкова. Спалах інфекції виник у 7 дітей  із 17,  що приїхали із Харкова.

Перші прояви захворювання у дітей  виникли  в потязі. Ймовірним фактором у ВОЛЦ називають харчі, які діти їли в дорозі без належних умов зберігання продуктів і при високій температурі повітря.

Матеріал від хворих досліджено бактеріологічно та вірусологічно. У всіх хворих виявили ентеробактер. Стан хворих стабілізувався за добу. З огляду на задовільний стан, батьки неповнолітніх від госпіталізації відмовилися і забрали дітей додому 24 серпня. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Луцьку в кафе «Базилік» потруїлися відвідувачі

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, Волинь, суспільство, луцьк, отруєння, сальмонельоз
В тему