30 Серпня 2019
Новини

Кабінет Міністрів в обличчях: що нам відомо про нових міністрів

Кабінет Міністрів в обличчях: що нам відомо про нових міністрів
 
Перший день роботи Верховної Ради 9-го скликання виявися досить ударним — Україна отримала новий уряд.
 
Розповідаємо, що відомо про нових міністрів.

Новий Кабмін складатиметься з 15 міністерств замість 19, які були в уряді Гройсмана. До нового Кабінету міністрів входитимуть 17 міністрів – замість 25, як раніше. Ще однією новацією стане відсутність першого віце-прем’єра і скорочення кількості посад віце-прем’єрів, яких буде не 6, а лише 2, відзначає УП.

Віце-прем’єр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції

Дмитро Кулеба (38 років)

Народився в Сумах. Випускник Київського інституту міжнародних відносин, працює у структурі МЗС з 2003 року. У 2013 році пішов з державної служби та очолив благодійну організацію Фонд культурної дипломатії UART.

Навесні 2014 отримав запрошення повернутися в МЗС на посаду посла з особливих доручень, де очолив інформаційний напрямок. Саме тоді завдяки йому в міністерстві з’явився напрямок «Культурна дипломатія».

З 2016 року указом президента Петра Порошенка був переведений на посольську посаду в Страсбург. Був представником України при Раді Європи.

Медійно активний, в тому числі відомий завдяки публічному просуванню ініціатив, пов’язаних із захистом прав людини в анексованому Криму, а також підтримці роботи української делегації у ПАРЄ. Через свою активну роботу у Страсбурзі має хороші відносини з європейськими дипломатичними колами. Один з найефективніших дипломатів останніх п’яти років.

Політик одружений з Євгенією Кулебою, яка є головою громадської організації «Місто-сад». Вона є засновницею успішних проектів, зокрема Скверу Небесної Сотні на вулиці Михайлівській у Києві. Подружжя виховує двох дітей – сина та доньку.

Віце-прем’єр, міністр цифрової трансформації

Михайло Федоров (28 років)

Народився у Запорізькій області. Навчався у Запорізькому національному університеті на факультеті соціології та управління. Під час навчання був одним з активних учасників молодіжного громадського руху «Актив-Z», який займався організацією різних соціальних проектів на підтримку молоді. У 2012-2013 роках був «студентським мером» Запоріжжя. Брав участь у різноманітних соціальних та екологічних проектах у місті. Отримував стипендію від ОБСЄ в рамках процесів моніторингу за екологією Запоріжжя.

У 2013 році у віці 22 років Федоров заснував власне digital-агентство SMMSTUDIO, яка займається збільшенням продажів через рекламу в соцмережах. Одним з клієнтів компанії був «Квартал-Концерт».

Став відомий широкому загалу після того, як очолив digital-напрямок президентської кампанії Зеленського. Був творцем мережі «власних медіа» кандидата. Саме Федоров відповідав за створення і просування каналів у всіх соцмережах: YouTube, Instagram та Facebook, Telegram. Під час виборів відзначився тим, що з порівняно невеликим бюджетом зумів організувати якісну діджитал-кампанію, завдяки якій Зеленський значно переважав конкурентів у роботі з соцмережами.

Був обраний народним депутатом від «Слуги народу» під №6. У команді Зеленського відповідає за реалізацію проекту «Держава у смартфоні», в рамках якого планується усі державні послуги зосередити на одному сайті.

Одружений, виховує доньку.

Міністр оборони

Андрій Загороднюк (42 роки)

Народився у Києві. Навчався в Київському національному університеті ім. Шевченка, університеті Ворика та Оксфордському університеті.

Має понад 16 років досвіду роботи на керівних посадах у гірничо-добувній та виробничій галузях. Засновник та керівник компанії Discovery Drilling Equipment, яка виробляє бурові установки. Фірма хизується, що її обладнання працює на 5 континентах..

У 2014 році майбутній міністр долучився до волонтерського руху, допомагаючи армії обладнанням та технікою, буржуйками для бійців.

У 2015-2017 рр. Загороднюк очолював Проектний офіс реформ при Міністерстві оборони.

На початку липня був призначений радником президента Володимира Зеленського, а потім – членом наглядової ради концерну «Укроборонпром».

Міністр іноземних справ

Вадим Пристайко (49 років)

Народився в Одеській області 20 лютого 1970 року. Закінчив Київський політехнічний інститут та Українську академію зовнішньої торгівлі.

Професійну діяльність розпочав з приватного сектора, в 1993-1994 роках був співзасновником одного з перших українських інтернет-провайдерів та інтернет-видань – «Електронні вісті». З 1994 року працює в сфері міжнародних відносин.

У 2012 – 2014 роках за часів правління Віктора Януковича, був Послом України у Канаді.

У грудні 2014-го його призначили заступником Клімкіна і керівником апарату МЗС. Він реалізовував політику Клімкіна стосовно реформ і змін в Міністерстві. З 2016 року має дипломатичний ранг Надзвичайного і Повноважного Посланника першого класу.

З 2017 року – голова місії України при НАТО, перший заступник голови МЗС. З 2019 року – заступник голови Офісу президента, член РНБО.

Одружений, має двох дітей.

Міністр внутрішніх справ

Аваков

Арсен Аваков (55 років)

Народився в Баку. Закінчив Харківський політехнічний інститут.

В активній політиці з початку 2000-их. Був спершу членом виконкому Харківської міськради, а після Помаранчевої революції став главою Харківської ОДА. Втратив цю посаду стараннями президента Віктора Ющенка перед другим туром президентських виборів 2010 року. Восени 2010 року балотувався на посаду харківського мера, але в ході досить брудної кампанії програв Геннадію Кернесу, своєму одвічному опоненту.

На початку 2012 року Харківська обласна прокуратура порушила кримінальну справу проти Авакова, яка стосувалась відчуженя 55 га землі. На відміну від лідерки БЮТ Юлії Тимошенко, яка у той час переслідувалась режимом Януковича і перебувала під вартою, Аваков вирішує тимчасово емігрувати з України в Італію. Саме з того часу його родина веде італійський бізнес, у тому числі дружина володіє величезною віллою.

У вигнанні Аваков пробув до парламентських виборів восени 2012 року, коли його обрали в Раду за списком об’єднаної опозиції «Батьківщина».

У 2013 році Аваков – один із непублічних лідерів Революції Гідності. Саме в цей період вибухову популярність отримує його сторінка у Facebook, через яку згодом його часом називатимуть Facebook-міністром.

Після втечі Януковича з країні у січні 2014 року Аваков спершу тимчасово, а згодом повноправно стає міністром внутрішніх справ. І залишається ним от уже шостий рік.

У 2014-му Аваков був керівником успішної операції по недопущенню у Харкові сценарію зі створення «народної республіки».  Авакова вважають основним ідеологом і реалізатором перетворення Внутрішніх військ у боєздатну Національну гвардію.

У той же час, саме за його керівництва була провалена велика переатестація поліцейських, а реформа міліції звелась до косметичних змін та перейменувань. Саме відомство Авакова по факту «кришувало» незаконний ігровий бізнес, який попри заборону процвітає в Україні. За останні роки Аваков став фігурантом кількох гучних скандалів, зокрема «справи рюкзаків». Крім того, саме відомство Авакова безрезультатно розслідує вбивство журналіста Павла Шеремета. Також саме службовці поліції намагались покривати виконавців вбивства активістки Катерини Гандзюк.

За часів президента Порошенка Аваков став його ключовим противником, фактично очоливши те крило влади, яке протистояло президенту.

Одружений, має сина.

Міністр енергетики та екології

Олексій Оржель

Олексій Оржель

Олексій Оржель (35 років)

Народився у Києві. Навчався у Київському політехнічному інституті, де закінчив Інститут енергозбереження та енергоменеджменту. Має ступінь магістра за спеціальністю енергетичний менеджмент.

З 2006 по 2014 рік Оржель працював у Національній комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики. Зокрема, керував відділом комбінованого виробництва теплової та електричної енергії.

З 2014 року працював у приватному секторі та очолював Українську асоціацію відновлюваної енергетики. За два роки увійшов до складу громадської ради при Міністерстві енергетики та вугільної промисловості.

На парламентські вибори 2019 року йшов 16 номером у списку “Слуги народу”. На момент обрання нардепом керував сектором “Енергетика” в Офісі ефективного регулювання (BRDO) та був членом правління організації.

Одружений, має дочку.

Міністр з питань розвитку громад та територій

Альона Бабак
Альона Бабак

Альона Бабак (49 років)

Народилася в Кривому Розі. Закінчила Київський державний педагогічний інститут іноземних мов за спеціальністю «Іноземні мови», також отримала MBA в Old Dominion University (штат Вірджинія, США).

Є директором та співзасновником ТОВ «Інститут місцевого розвитку», який співпрацює з неурядовими організаціями у сфері реформування сектору ЖКГ та енергозбереження.

У 2014 році Олена Бабак стала народним депутатом від «Самопомочі», вона була восьмим номером у партійному списку. Їй дісталася посада заступника голови комітету питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства.

Також Бабак входила в робочу групу з питань реформування житлово-комунального господарства при Мінрегіонбуді.

У березні 2017 року Бабак склала депутатські повноваження, як вона зізнавалася, із особистих причин.

За даними «Української правди», кандидатуру Бабак президенту запропонував Олексій Гончарук, який був знайомий із депутаткою по роботі у BRDO.

Незаміжня, виховує двох дітей.

Міністр інфраструктури

Владислав Криклій
Владислав Криклій

Владислав Криклій (32 роки)

Народився у Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка. Отримав диплом магістра економічних наук з відзнакою. Кандидат економічних наук.

Розпочав професійну кар’єру з приватного сектору. З 2002 по 2008 працював начальником відділу по роботі з цінними паперами на фондовому ринку в КБ «Інтербанк». З 2008 по 2010 – в департаменті корпоративних фінансів в інвестиційній компанії “Аструм інвестиційний менеджмент”. З 2011 по 2013 – розвивав платформу продажу квитків “Кіно-театр”.

У 2014 році розпочав кар’єру у державних органах та став радником міністра МВС Авакова, опікувався впровадженням інформаційних технологій.

У 2015 році  міністр МВС призначив Криклія заступником начальника Департаменту ДАІ.

Буквально за декілька місяців Аваков зробив Криклія керівником Головного сервісного центру МВС України. На цій посаді він пропрацював 3,5 роки до самого обрання народним депутатом від “Слуги народу”.

Криклій був учасником праволіберального руху “Люди важливі”, який організували перший заступник міністра економрозвитку Максим Нефьодов, депутат Київради Сергій Гусовський, Віктор Андрусів та новопризначений прем’єр-міністр Олексій Гончарук.

Одружений.

Міністр фінансів

Оксана Маркарова
Оксана Маркарова

Оксана Маркарова (42 роки)

Народилася у Рівному. Навчалася в Національному університеті “Києво-Могилянська Академія”, магістр з екології. Також навчалася в Індіанському Університеті в Блумінгтоні (штат Індіана, США), де отримала ступінь магістра в галузі міжнародних публічних фінансів і торгівлі (MPA).

Після навчання Маркарова обіймала посади радника з економічної політики та менеджера із зовнішніх та корпоративних зв’язків в американському фонді прямих інвестицій Western NIS Enterprise Fund. У 2000 році проходила практику в Світовому банку в США, працюючи в групі банків та фінансових ринків регіону Європи та Центральної Азії. До переходу на державну службу 12 років очолювала Інвестиційну групу ІТТ в якості голови правління – президента ПрАТ ІК ІТТ-Інвест.

У березні 2015 року прийшла працювати у Міністерство фінансів на посаду заступниці міністра-голови апарату Мінфіну, яким тоді керувала Наталка Яресько. З нею Маркарова була знайома давно.

Яресько була співзасновницею і головною виконавчою директоркою інвестиційного фонду Western NIS Enterprise Fund, який зараз перебуває в управлінні Horizon Capital, і в якому тоді працювала Маркарова.

У міністерстві відповідала за реформування системи управління державними фінансами.

Після звільнення уряду Арсенія Яценюка залишилась працювати у Мінфіні. 2016 року Маркарову було призначено на посаду першого заступника міністра фінансів, яким тоді став Олександр Данилюк. У серпні того ж року обійняла також посаду урядового уповноваженого з питань інвестицій.

Після конфлікту прем’єра Володимира Гройсмана з Данилюком, в результаті якого останній втратив посаду, стала в.о. міністра. Хоча Маркарова зберегла хороші робочі стосунки з Данилюком. У листопаді 2018 року Верховна Рада офіційно призначила Маркарову міністром фінансів.

Заміжня. Чоловік — відомий банкір та бізнесмен Данило Волинець. В сім’ї четверо дітей (дві дочки чоловіка від першого шлюбу і двоє спільних)

Міністр економічного розвитку, торгівлі і сільського господарства

Тимофій Милованов
Тимофій Милованов

Тимофій Милованов (44 роки)

Народився у Києві.  Отримав магістерські дипломи в КПІ та Києво-Могилянській Академії. У 1999 році – ступінь магістра економіки в Київській школі економіки. У 2004 році захистив дисертацію і отримав науковий ступінь (PhD) в Університеті Вісконсін-Медісон, США. Довгий час викладав в європейських і американських вишах. Зокрема у Рейнському університеті ім. Фрідріха Вільгельма в Бонні, Державному університеті Пенн, Пенсільванському і Пітсбургському університетах.

Його дослідження у сфері теорії ігор, теорії контрактів та інституційного дизайну публікувалися у провідних міжнародних наукових журналах “Review of Economic Studies” та “Journal of Economic Theory”.

У 2015 році став членом Міжнародної академічної ради KSE та заступником редактора академічного журналу “Review of Economic Design”. З 2016 року – член Ради Національного банку України та заступник голови Ради НБУ. Почесний президент Київської школи Економіки (KSE).

Також Милованов є співзасновником аналітичної платформи VoxUkraine, що об’єднує групу глобальних економістів. Її основною метою є діяльність, спрямована на розвиток економічної дискусії і надання якісної аналітики економічних та інших найважливіших процесів в Україні.

Саме він влітку 2019 року організував тижневе навчання від Київської школи економіки для депутатів від “Слуги народу”.

Міністр молоді та спорту, а також культури та інформполітики

Володимир Бородянськии?
Володимир Бородянськии?

Володимир Бородянський (45 років)

Народився на Львівщині. закінчив фінансово-економічний факультет за спеціальністю “Фінанси і кредит” Київського національного економічного університету.

Останні 20 років свого життя Бородянський присвятив роботі у ЗМІ. Медійну кар’єру він розпочав у 1998 році, коли став комерційним директором газети “Московский комсомолец в Украине”

З 2000 року керував відділом з управління медіаактивами “Альфа-банку” в Україні, де займався бізнес-проектами: Новий канал, “Наше радіо”, “Московский комсомолец в Украине”.

У 2004 році очолив правління телеканалу СТБ, який у тому ж році перейшов у власність олігарха Віктора Пінчука. На чолі з Бородянським телеканал СТБ поступово переформатувався на розважальний, з’явилися нові, іноді провокативні, телепрограми та шоу, найвідоміші з них – “Битва екстрасенсів”, “Хата на тата”, “Холостяк”, “Танці з зірками”, “Зважені та щасливі”. За часів Бородянського у співвиробітництві StarLight Films і FILM.UA був знятий український костюмований серіал “Кріпосна”, який вийшов на екрани на початку 2019 і став найрейтинговішим за останні 6 років.  Саме з професійним керівництвом Бородянського пов’язують швидкий ріст популярності каналу, підлеглі навіть називали керівника “батьком” СТБ.

З 2012 року по грудень 2018 року – поєднував керівництво телеканалом з посадою директора медіагрупи StarLightMedia (входять телеканали: СТБ, ICTV, Новий, M1, M2), яка належала подружжю Пінчуків. StarLightMedia є найбільшою в Україні медіа групою за часткою телепереглядів. У 2018 році пішов з посади в СТБ та StarLightMedia.

29 липня 2019 року Зеленський призначив Бородянського своїм позаштатним радником з гуманітарних питань.

Міністр юстиції

Денис Малюська
Денис Малюська

Денис Малюська (37 років)

Народився на Хмельниччині. Навчався у КНУ імені Тараса Шевченка та в Університеті Лондона: в обох навчальних закладах здобув правничу освіту.

У 2000 – 2010 роках Малюська працював у юридичних фірмах і адвокатському об’єднанні. Спеціалізується на напрямках регулювання підприємницької діяльності, врегулювання спорів та банкрутства.

З 2010 року Малюська є консультантом Групи Світового банку. На цій посаді надавав технічну підтримку урядам України та країн Центральної Азії.

З 2016 року працював в Офісі ефективного управління (BRDO), де є головою правління.

Нинішній чиновник раніше володів бізнесом з видавничої та рекламної діяльності, торгівлі, значився серед засновників адвокатської фірми. Після походу у політику вийшов з компаній.

Одружений, виховує 3 доньок та сина. Дружина, Людмила Рябчинська, працює у ГО “Фонд підтримки реформ в Україні” та консалтинговій Agriteam Canada, де якийсь час працював і сам міністр.

Міністр освіти і науки

анна новосад

Ганна Новосад (29 років)

Народилася на Вінничині. Закінчила Український гуманітарний ліцей при КНУ імені Тараса Шевченка. У 2011 році отримала ступінь бакалавра з політології в Національному університеті “Києво-Могилянська академія”. У 2013 році отримала ступінь магістра європейських студій в університеті Маастріхту (Нідерланди). Стипендіат Фонду відкритого товариства.

Почала свою роботу у МОН одразу після Майдану на посаді радниці тодішнього міністра освіти Сергія Квіта, згодом очолила управління міжнародного співробітництва та європейської інтеграції МОН України, яке займається програмою “Горизонт 2020”.

Наприкінці 2017 року очолила директорат стратегічного планування та європейської інтеграції у Міносвіти.

Була обрана народним депутатом від “Слуги народи” під номером 50.

Міністр охорони здоров’я

Зоряна Скалецька (39 років)

Народилась у Львові. Закінчила Києво-Могилянську академію, отримала ступінь доктора правових наук в університеті Марії Кюрі в Любліні (Польща).

Скалецька є головою правління Української медико-правової асоціації, членом Всесвітньої асоціації медичного права, директором громадської організації Форум здоров’я. Доцент та заступник декана факультету правничих наук Києво-Могилянки.

Після Революції Гідності 2014 року Скалецька працювала експертом з питань медичної реформи в Реанімаційному пакеті реформ.

Колишні колеги по організації у спілкуванні з УП нарікали на Скалецьку за її інколи деструктивну позицію, коли вона критикувала медичну реформу Супрун та міжнародні закупівлі.

Очолювала комісію при Міністерстві охорони здоров’я з питань реформування системи охорони здоров’я.

Черненко була заміжня за народним депутатом VIIІ скликання Верховної Ради від БПП Олександром Черненком.

Міністерка соціальної політики

Юлія Соколовська
Юлія Соколовська

Юлія Соколовська (34 роки)

Народилася на Вінничині. Випускниця Київського національного економічного університету імені Вадима Гетьмана за спеціальністю “Облік і аудит”. Також закінчила Національну академію державного управління при президентові України.

Після закінчення університету працювала у девелоперській компанії “Міракс груп”, яка збанкрутувала. У 2009 році стала начальником відділу організаційної та аналітичної роботи Департаменту економіки та інвестицій КМДА.

Після Революції Гідності була призначена директором департаменту документообігу Мінекономіки. У своїй автобіографії, яку роздавали депутатам перед голосуванням за Кабмін, Соколовська зазначає, що була причетна до запровадження електронного документообігу.

У 2016 році Соколовська перейшла на роботу до Мінфіну, де очолила департамент витрат бюджету соціальної сфери, що займався питаннями фінансування сфери охорони здоров’я, спорту та молоді.

З 2017 року працювала в проектах USAID, де займалась впровадженням реформи охорони здоров’я, відповідала за аналіз мережі лікарень та впровадження електронної системи охорони здоров’я.

Влітку 2019 року викладала на тренінгах для депутатів від “Слуги народу” в Трускавці після парламентських виборів.

Міністр у справах ветеранів, тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб України

Оксана Коляда
Оксана Коляда

Оксана Коляда (38 років)

Народилася на Хмельниччині. Закінчила Львівський інститут внутрішніх справ, за спеціальністю правознавство. Майже одразу після навчання розпочала кар’єру у правоохоронних органах.

12 років свого життя, з 2003 по 2015 рік, присвятила роботі в Міністерстві внутрішніх справ. Пройшла шлях від старшого інспектора до першого заступника начальника департаменту зв’язків з громадськістю. З 2015 по 2017 рік служила в ЗСУ. Була начальником управління комунікації та преси Міністерства оборони України.

Військова офіцерка, полковник запасу, учасниця бойових дій. Заступник міністра у справах ветеранів.  Як значиться на офіційному сайті міністерства у справах ветеранів, під час роботи в управлінні Коляда започаткувала перші в Україні курси навчання та акредитації військових журналістів.

Працюючи у зоні АТО/ООС, Коляда розпочала створення регіональних військових прес-центрів у Авдіївці та Сєвєродонецьку. Крім того, Коляда координувала роботу українських та іноземних журналістів, організовувала прямі включення та працювала безпосередньо на передовій (Промка, Зеніт, Бутівка).

Протягом 3 місяців 2017 року – заступник командувача АТО.

2016 – 2017 роках – голова робочої групи Комітету реформ Міноборони з розробки системи стратегічних комунікацій у ЗСУ.

Міністр Кабінету Міністрів

дмитро дубилет
дмитро дубилет

Дмитро Дубілет (34 роки)

Народився в Дніпрі. З 1996 по 2002 навчався у Дніпровській школі № 23, з 2000  – у школі Roycemore (Іллінойс, США). З 2004 року почав навчання у Hochschule Merseburg (Мерзебург, Німеччина). У 2012 року закінчив Лондонську бізнес-школу.

З 2005 по 2010 засновник та керівник компанії Fine Web, яка займалась розробкою інтернет-видань Formula1.ua, “ХайВей”, блог-сервісу Hiblogger.net, порталу про культуру Gloss.ua, новинної соціальної мережі Times.ua, а також порталу про теніс Tennis.ua.

Протягом 2010 року керівник проектів у Infosys, індійській компанії, що займається розробкою програмного забезпечення на замовлення для електронної комерції та телекомунікаційних підприємств, та MasterCard у Варшаві.

З 2012 по 2016 – IT-директор Приватбанку. У цей час Ігор Коломойський і Геннадій Боголюбов були головними акціонерами цього банку.

З 2015 року Дмитро Дубілет активно почав займатися впровадженням електронних державних послуг, для чого разом з однодумцями створив веб-ресурс iGov.

Крім того, Дмитро Дубілет є співзасновником і співвласником компанії Fintech Band, яка створила перший банк без відділень – Monobank.

Син Олександра Дубілета, колишнього керівника правління Приватбанку.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, Політика, кабінет міністрів, кабінет міністрів
В тему