21 Лютого 2019
Новини

Розвінчали популярний міф про гриби

Розвінчали популярний міф про гриби

Фунготерапія (або лікування грибами) не виліковує онкологічні хвороби. Натомість пацієнт, що покладає хибну надію на цей альтернативний метод, задавнює тяжку хворобу і не отримує необхідної терапії.

Про це написала у Facebook виконувачка обов’язків міністра охорони здоров’я Уляна Супрун.

«Альтернативним методам лікування немає місця в доказовій медицині. Особливо, коли відмова від медичної допомоги загрожує життю пацієнта. За допомогою одного з таких методів намагаються обдурити онкохворих пацієнтів. Це так звана «фунготерапія», - написала Супрун.

За її словами, біля Національного інституту раку у Києві пропонують нетрадиційні методи лікування раку.

«До мене звернулися стурбовані лікарі та пацієнти щодо активного поширення інформації про лікування раку грибами поблизу Національного інституту раку. Адепти цього методу пропонують пройти курс та обіцяють повне одужання незалежно від стадії хвороби. Це маніпуляція та спроба заробити гроші на довірі й бажанні людей одужати», - наголосила Супрун.

Вона підкреслила, що, за таку «панацею» вимагають значні кошти, водночас пацієнт відкладає життєво необхідне лікування, втрачаючи час.

За її словами, наразі не існує жодного дослідження, що підтверджує ефективність грибів в лікуванні чи запобіганні раку. «Існує невелика кількість досліджень, які вказують на деякі позитивні ефекти застосування витяжки чи екстрактів грибів. До прикладу, для полегшення наслідків хіміотерапії або для посилення імунної відповіді в боротьбі з хворобою. Але ми маємо бути обережними з висновками цих досліджень. Часто це результати не репрезентативних досліджень з недосконалою методологією, які є далекими від стандартів доказової медицини», - наголосила Супрун.

Натомість, підкреслила вона, таке «лікування» може мати непередбачувані побічні ефекти.

«Адже гриби та інші сумнівні рослинні препарати можуть мати вплив на важливі гематологічні показники пацієнта. Якщо вони не в нормі, це може бути підставою для відтермінування або навіть відміни курсу хіміотерапії. В результаті пацієнт не отримує своєчасно лікувального ефекту від традиційного лікування», - йдеться в дописі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Боровики на проталинах: у Карпатах відкрили зимовий грибний сезон (відео)

Більш того, гриби можуть містити токсичні речовини, звертає увагу Супрун.

«Часто гриби, які використовують для виготовлення препаратів для лікування смертельних хвороб — це високотоксичні гриби (мухомори, поганки тощо)», - наголосила вона.

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: суспільство, Україна
В тему