12 Грудня 2018
Новини

Як дізнатися ім’я нареченого та дату власного весілля у ніч на Андрія

Як дізнатися ім’я нареченого та дату власного весілля у ніч на Андрія

13 грудня християни відзначають День святого Андрія Первозванного. За дохристиянськими віруваннями українців, саме у цю ніч відбуваються містичні речі та дива. Тож якщо ворожити на Андрія – можна зазирнути у майбутнє.

А починалось у цей день все з вечорниць. Молодь сходилася до однієї хати ввечері, 12 грудня, де дівчата та хлопці жартували, співали пісень та грали у різні ігри. Ближче до ночі на 13 грудня юнаки йшли робити збитки там, де жили неодружені, а дівчата ворожили на майбутню долю. Чи дієві давні українські ворожіння – можете перевірити самі.

Ворожіння на ім’я нареченого

  1. У ніч на 13 грудня покладіть собі під подушку мішечок із чоловічими іменами. На окремих папірцях напишіть 11 імен на свій розсуд, а один папірець залишіть порожнім. Вранці витягніть один із них. Яке ім'я випаде – таке й матиме ваш майбутній чоловік. А якщо ви витягнули порожній папірець – доля бажає залишити його ім'я в таємниці.
  2. Напередодні Андріївської ночі напишіть по одному чоловічому імені на кількох цибулинах. Поставте їх у ємність з водою. Яка цибулина проросте першою – того ім'я і стане вашою долею.
  3. У миску налийте води, а на краях посудини закріпіть шматки паперу з іменами хлопців. На середину води пустіть запалену свічечку у човнику з горіхової шкарлупи і чекайте, доки він не припливе до одного з країв з чоловічим іменем. Той і стане вашим обраним.

Коли вийдете заміж

  1. Спіймайте у горщик павука і прикрийте, так щоб не втік. Якщо тварина почне снувати павутину – невдовзі заручини.
  2. Якщо дівчат назбиралась ціла компанія – можна поворожити на чоботях. Кожна бере по своєму чоботу і переставляє через хату – від стіни до порогу. Чий чобіт першим закінчить естафету – той і відгуляє весілля першим.
  3. Ще один варіант із чобітьми. «Міряючи» підлогу чоботом від стіни до порога, приказуйте на один переставлений чобіт «молодець», «удівець», «буду дівувати». Який варіант застане ваш чобіт на порозі – те й чекайте найближчого року.
  4. Перед Андрієвою ніччю відламайте гілочку вишні. Але це потрібно зробити так, щоб жодна людина не бачила. Удома поставте у воду, промовивши: «Святий Андрію, маю на Тебе надію. Дай, щоб вишня зацвіла, а мою долю на поріг привела». Якщо до Різдва розцвіте – вийдете цього року заміж, а як ні – доведеться чекати наступного року.
  5. У компанії дівчат можна поворожити і на нитці. Кожна бере по шматку нитки однакової довжини і підпалює її. Чия догорить найшвидше – та дівчина вийде першою заміж. Якщо ж нитка загасне одразу або згорить наполовину – за віруваннями це не дуже добре. Але будьте дуже обережні як із вогнем, так і з пальцями.
  6. Ворожіння на квасолі. Берете лівою рукою жменю квасолі, по одній відкладаєте, примовляючи: «у дівках сиджу» – «заміж піду», і так доти, доки не закінчиться квасоля.

Ворожіння на перстенях

У ніч на Андрія, усамітнившись, подумайте про те, яких змін в особистому житті хочете найбільше. Після такої медитації візьміть достатньо глибоку мисочку та насипте в неї пшениці. Туди покладіть чотири різні перстені: простий, золотий, срібний та перстень з дорогоцінним каменем. Перемішайте так, щоб вони повністю «потонули» у пшениці.

Заплющивши очі, ще раз нагадайте собі про найбажаніше та витягніть один перстень. Простий – шукатимете свою долю, золотий – вийдете заміж, срібний – зустрінете свою пару, з коштовним каменем – вас будуть любити.

Яким буде чоловік

  1. У мисочку налийте води. Покришіть воскову свічку на шматочки, розтопіть їх у металевій ложці над свічкою або іншим джерелом тепла. Розтоплений віск швидко вилийте у миску. Він швидко застигне, а вже з незвичних форм спробуйте розгледіти обриси свого майбутнього чоловіка.
  2. Побачити обличчя нареченого можна також у сні. Перед тим, як лягти спати, поставте під ліжко склянку з водою, а зверху – дерев'яну галузку чи невеличку дощечку, яка символізуватиме кладку через річку. Після цього промовте тричі такі слова:

О дай же, Боже, молодій мені,

Щоб приснився мій суджений вві сні.

І Тебе, Святий Андрію,

Я прошу, як умію:

Святий Андрію, допоможи,

Мене сьогодні не залиши!

Ой ти, місточок, та не хилися,

А ти, Іванку, мені приснися.

Перейди річку – биструю воду,

Й веди до шлюбу мене, молоду.

Гарної забави та нехай доля вам неодмінно посміхнеться!

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна
В тему