13 Листопада 2018
Новини

На українців чекає чергове здорожчання ціни на алкоголь

На українців чекає чергове здорожчання ціни на алкоголь

Ціни на алкоголь в Україні зростуть, незалежно від мораторію на підвищення акцизу.

Про це на своїй сторінці в Facebook написав голова Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.

За словами експерта, в бюджет 2019 не заклали підвищення акцизу на алкоголь, а це означає, що в наступному році вартість всіх алкогольних напоїв буде підвищуватися тільки через зростання собівартості. Але це зовсім не означає, що уряд зробить все для наповнення бюджету за рахунок виробників горілки, пива і вина.

"Уряд зробить підняття цін з «чорного ходу», а саме - з підняття мінімальних роздрібних цін, як це сталося лише місяць тому. Верховна Рада розуміючи, що сектор не збільшує сплату податків після підняття акцизів через шалене зростання тіньового сектора, зробила канікули в рік", - написав Дорошенко.

При цьому навіть при старих умовах оподаткування цей рік показав зниження офіційного виробництва всіх напоїв, окрім пива.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому в Україні дешевий алкоголь?

"Уряд хотів підвищити акцизи з 1 січня 2019 року, під ялинку, на 9%. Це призвело б до подорожчання всього алкоголю в середньому на 6%. Але якщо тобі не дозволили підняти акцизи, то хто заважає Постановою Кабінету Міністрів підняти мінімальні ціни, з яких виробники більше заплатять ПДВ і прибуток? Тим більше, що частина акцизу йде в місцеві бюджети, а прямі податки будуть йти тільки в державний бюджет. Тобто той же продукт, тільки в профіль. А оскільки бюджет наступного року буде тріщати по швах вже в лютому, то слід чекати будь-яких неприємних сюрпризів", - сказано в повідомленні.

"І це робиться 100% не для зниження споживання алкоголю в Україні. Тому що всі, хто хоче знизити споживання алкоголю, не стимулюють перехід на пиво та вино, а в першу чергу стимулюють споживання сухого вина. А у нас мінімальну роздрібну ціну на нього піднімають так само, як і на горілку. Тому вона ще довго буде алкогольним напоєм №1 в Україні", - резюмував Дорошенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні з прилавків зникнуть шампанське і коньяк

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: економіка, Україна
В тему