25 Жовтня 2018
Новини

На даху Волинської обласної лікарні встановили сонячні батареї (фото)

На даху Волинської обласної лікарні встановили сонячні батареї (фото)

За словами головного лікаря Волинської обласної клінічної лікарні Івана Сидора, встановлення сонячних батарей - досить вагома подія для медичного закладу.

«Ми довго шукали і знайшли ключ для збереження енергоносіїв. Це дуже важливе питання, адже колосальна сума коштів витрачається на оплату за електроенергію, теплову енергію, водопостачання. Ми звернулися до депутата Верховної Ради чотирьох скликань Сергія Шевчука, який очолює некомерційну громадську організацію. Він встановив на даху нашої лікарні 37 сонячних батарей. Вони дають не таку вже велику економію – в рік 300 тисяч гривень. Проте, головне, що ми започаткували цей процес», - зазначив керівник обласної лікарні.

Та додав, що хоча сонячна електростанція працює нетривалий час, але ефект уже помітний.

«Ця «сонячна» електроенергія вливається в нашу, загальну, електроенергію по лікарні. Ми вже будемо мати економію. На весну ми хочемо встановити батареї  ще на 20 кіловат. Тому  в загальному,  тільки завдяки електроенергії сонячних батарей,  будемо мати економії понад мільйон гривень. Також ми замінили всі вінка у лікарні на металопластикові. Це ще близько трьох мільйонів гривень. Усі ці справи нам вдалося зробити за залучені кошти. Власних грошей лікарня на жоден з цих проектів не давала», - наголосив Іван Сидор.

Волинська обласна клінічна лікарня

Волинська обласна клінічна лікарня фото 1

Сергій Шевчук, громадський діяч, у минулому народний депутат України, обіймав посаду державного секретаря міністерства охорони здоров'я, розповів, що вже п’ять років займається проектами, пов’язаними із енергоощадними технологіями.

«Благодійний фонд, котрий я очолюю, уже п’ять років займається проектом , який носить назву «Сонячна лікарня».  Ми пишемо різноманітні проект. Захищаємо його. Є міжнародний донор, який зацікавлений в тому, щоб б Європі були вирішенні екологічні проблеми, а з іншої сторони, опікується тим, щоб не лише мешканці західної Європи були здоровими, але й Східної. Щороку нам вдається захистити такий проект.  Зокрема, за увесь час співпраці, нам вдалося встановити сонячні батареї у трьох  десятках українських лікарень», -  наголосив народний обранець.

Волинська обласна клінічна лікарня фото 2

Волинська обласна клінічна лікарня фото 3

Сергій Шевчук зауважив, що сонячні колектори встановлені в лікарнях Києва, Донецька, у медзакладах південних областей України. Щодо Волині, то перша сонячна електростанція була становлень у лікарні у Володимирі – Волинському.

«Щодо Волинської обласної клінічної лікарні, то ми хочеться відзначити, що ми гордимося, що тут є стабільне керівництво і особі Івана Сидора. У свій час, коли я працював на Волині, нам вдалося залучити чималу суму «чорнобильських коштів». На відміну від медичних закладів в інших областях України, де гроші були бездумно розтринькані, Волинська обласна лікарня освоїла гроші із розумом», - зазначив він та додав, що саме відповідальна робота керівництва закладу, та його працівників посприяла і подальшій співпраці у напрямку втілення та реалізації цього проекту.

Сонячні батареї Волинська обласна клінічна лікарня

Сонячні батареї Волинська обласна клінічна лікарня фото 1

Зі слів начальника управління охорони здоров'я Волинської ОДА Ігоря Ващенюка, втілення такого проекту є добрим прикладом не лише для лікарні, а і для населення області та інших підприємств.

«Якщо брати конкретно для лікарні: кошти, які йшли б в димову трубу, підуть на послугу пацієнту. Це частина врятованих життів, врятоване здоров'я, комфорт для пацієнтів та стабільна робота нашої лікарні. Природні ресурси  вичерпуються і майбутнє за енергозберігаючими технологіями. Для Волинської обласної клінічної лікарні, провадження енергоощадних технологій – це хороший крок вперед», - наголосив посадовець.

Також Ващенюк додав, що втілення проекту дасть можливість побачити, наскільки такі одноразові вкладення дадуть можливість оцінити рентабельність впровадження енергоощадних технологій в медичній галузі.

Сонячні батареї Волинська обласна клінічна лікарня фото 2

Сонячні батареї Волинська обласна клінічна лікарня фото 3

«Завдяки проектам з енергоощадності, більше коштів може залишитися на потреби пацієнтів. За ці гроші можна буде придбати не лише йод і «зеленку», але й, можливо, якийсь апарат, за допомогою якого можна буде діагностувати хворобу чи навіть вилікувати недуг», - зауважив він.

У загальному на становлення сонячних батарей у Волинській обласній клінічній лікарні було витрачено понад 270 тисяч гривень.

Сонячні батареї Волинська обласна клінічна лікарня фото 4

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, Волинь, луцьк, електроенергія, сонячні батареї, Фото, медицина
В тему