12 Квітня 2018
Новини

Новий бізнес українців: виготовлення водійських прав для поляків

Новий бізнес українців: виготовлення водійських прав для поляків

Ціна послуги 2000-3000 євро. Автоексперти кажуть, що в хід йдуть бланки з Криму і Донецька, законність яких перевірити практично неможливо. Послугами українських підприємців користуються поляки, у яких проблеми на дорогах – там позбутися прав за неправильну їзду дуже легко – повідомляє vesti-ukr.com.

В оголошенні, розміщеному на сторінці організації Ukrainskie Prawo Jazdy Legalnie в Facebook, зазначено, що купити права можна без внесення авансу і розрахуватися вже при отриманні документа. Українські права полякам пропонують будь-якої категорії – А, В, С – з можливістю обміну на польські права через шість місяців.

«Ми займаємося виготовленням прав для іноземців, зокрема, поляків. Права категорії В зробимо за три місяці. Клієнту необхідно двічі приїхати в Україну і перебувати тут від 5 до 7 днів. Для цього в Польщі потрібно відкрити візу в Україну і в'їхати не як турист, а як громадянин, який претендує на тимчасове проживання в країні. Потім ми зробимо тимчасову посвідку на проживання, прописку, ідентифікаційний код і після цього запишемо в автошколу. Через 2,5 місяця курсів буде іспит, на який також необхідно з'явитися. У нас ціна за реєстрацію становить 1000 євро, в яку входить вид на проживання, прописка, код. І 1000 євро за автошколу, медичну довідку, іспит. Ми працюємо без завдатку, оплата по результату», – розповіли в одній з таких організацій.

Мінімум три способи отримання українських водійських прав

Глава Association of Troubleshooters Сергій Креймер зазначив, що існує мінімум три способи отримання українських водійських прав нерезидентам. Перший варіант – купити абсолютну липу, яка зовні схожа на права українського зразка, проте не проведена по базах МВС. Другий – можна отримати справжні права, але на підставі фальшивої довідки про обмін прав на території України. І третій варіант – легальне отримання прав, наприклад, на території Волинської області, де це поставлено на потік і полякам пропонують видати українське посвідчення для подальшого обміну на польське.

«В Україну поляк приїжджає три-чотири рази за три місяці і отримує легальні права за дві тисячі євро. А в Польщі, щоб отримати права, йому потрібно витратити мінімум три тисячі євро. І не факт, що іспит вдасться здати з першого разу. Всі ці пропозиції для тих, у кого вже забрали права з різних причин або вони не можуть їх отримати», – говорить Креймер.

За словами експерта, система обміну водійських прав в Польщі виглядає наступним чином: в польське мінтранспорту подаються документи на обмін прав. Мінтранс відправляє два запити: до місцевого польського реєстру, щоб дізнатися, які за водієм числяться правопорушення і чи немає заборони на водіння на території Польщі. Другий запит йде в МВС України, звідки зазвичай нічого не відповідають. Раз не відповіли, то поляки вважають, що права видані легально. На підставі цього обмінюють права. Плата за обмін – близько 100 злотих.

«Але ті, хто купує українські права, як правило, не йдуть їх міняти. Тому що у них явно проблеми в Польщі, і їх позбавили там прав», – пояснює Креймер. За його словами, практично всі ці пропозиції з продажу прав для поляків – бізнес колишніх наших співвітчизників. Ряд компаній, які цим займаються, підтримуються російськими рекламними агентствами і просувають їх в соцмережах і YouTube.

У Польщі немає варіантів купити права

Керівник польської компанії PSCars Павло Качуровський, який два роки тому переїхав до Польщі, пояснив, чому українські права користуються таким попитом. «У Польщі немає варіантів купити права або заплатити екзаменатора. Необхідно багато вчити, а втратити права легше легкого. Діє система пунктів: за кожним порушенням слідує не тільки фінансовий штраф, але і нараховуються пункти (як у нас пропонували бали). Коли запас пунктів вичерпаний – прав позбавляють, а для отримання нових необхідно знову закінчити автошколу і здати іспити. Навіть за перевищення швидкості 50 км/ч загрожує позбавлення прав на три місяці, а в Польщі така кількість часу без машини – «смерть», тим більше при доступних цінах на автомобілі і паливо», – розповів Качуровський.

Бланки були вивезені з Криму і Донбасу

Генеральний директор Всеукраїнської асоціації автомобільних імпортерів і дилерів Олег Назаренко вважає, що бланки, на яких видають українські права, були вивезені з Криму і Донбасу і повинні значитися в базі МВС як втрачені, хоча, можливо, до реєстру потрапили не всі документи.

«Я вважаю, що ці пропозиції з продажу посвідчень робляться на підставі прав, які залишилися не виданими в Криму чи Донецьку. Потім в чиїсь руки потрапили чисті бланки, ось вони і організували бізнес. Видавати нові права складніше, до того ж їх можна пробити по базі. Та й навряд чи хтось захоче чекати за 3000 євро нових прав, якщо за 1000-2000 євро можна отримати кримський варіант», – говорить Олег Назаренко.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна
В тему