16 Лютого 2018
Новини

Чому від грипу в Україні почали вмирати діти

Чому від грипу в Україні почали вмирати діти

Слідом за кором в Україну прийшов грип. У п’яти областях України епідпоріг перевищено на 16%. Вже зафіксовані летальні випадки – через хворобу померли двоє дітей – пише vesti-ukr.com.

Лікарі кажуть, що найгостріша фаза грипу триватиме до 8 березня. У поліклініках та аптеках вишикувалися черги, а школярі пишуть петиції з вимогою оголосити карантин.

Кількість хворих зростає

Найвищі показники захворювання на грип та ГРВІ зараз фіксують у Вінницькій, Волинській, Житомирській, Рівненській та Хмельницькій областях. Там епідпоріг перевищено на 16,8%. За минулий тиждень на грип та ГРВІ захворіло 258 036 осіб, з них 70% – діти.

За словами завідувачки лабораторії грипу НДІ епідеміології та інфекційних хвороб ім. Громашевського Алли Мироненко, цьогоріч лідирують грип «Брісбен» і «Пхукет» групи В. Крім того, присутній грип групи А – H3N2 і H1N1. «На щастя, грип В не дає стільки летальних випадків, як А. Тому сподіваємося, що до 8 березня пік захворювання мине», – каже Мироненко.

Днями в Коцюбинському під Києвом від грипу померла семирічна дитина. «У нашу лабораторію були передані зразки матеріалів дитини з Коцюбинського. При аналізі було виявлено фрагмент РНК вірусу грипу групи В», – розповів директор Київського міського лабораторного центру МОЗ Сергій Чумак. За словами Алли Мироненко, батьки занадто пізно звернулися до лікарів. «Вони звернулися на шостий день, коли хвороба вже дала ускладнення на серце», – зазначає Мироненко.

Читайте також: Створено ідеальні ліки від грипу

Черги до лікарів

У багатьох регіонах, де перевищено епідпоріг, у поліклініках черги. «Я сьогодні навіть вийти з кабінету не могла, постійно йдуть хворі діти, у більшості – ознаки ГРВІ або грипу», – розповіла дитячий лікар з Тернополя Валентина Коваленко. У Житомирській області в аптеках розбирають ліки від грипу. «В нас майже закінчилася оксолінова мазь. Багато беруть препаратів від температури, кашлю. Вдень стояла черга», – поскаржилася фармацевт аптеки в центрі Житомира – Вікторія.

У столиці ситуація, запевняють чиновники, поки не дуже критична. «Рівень епідемічного порогу нижче на 18%, але кількість хворих у порівнянні з минулим місяцем збільшилася», – каже директор департаменту міського відділу охорони здоров’я Валентина Гінзбург. У столичній швидкій також підтверджують, що викликів до хворих із ознаками грипу та ГРВІ побільшало. «У Києві зараз у дитячих відділеннях стаціонару багато пацієнтів, навіть возять з лівого берега на правий, тому що не встигають приймати», – відзначає Мироненко.

Багато шкіл закрилося на карантин. А школярі, яким «не пощастило» з карантином, пишуть петиції на сайт Київради. Вони розміщують фото напівпорожніх класів і просять закрити всі школи через «небезпечний грип».

Нагадуємо, Вже дві дитини померли від грипу

Як лікуватися

Що стосується ліків, то кілька місяців тому МОЗ дав рекомендації не користуватися відомими препаратами в разі грипу, мовляв, вони не лікують. Серед них –антибіотики, сиропи від кашлю, вітаміни, «комбіновані ліки від застуди» й інше. Хоча Мироненко попереджає: «Якщо грип протікає без ускладнень, то дітям з високою температурою її потрібно збивати, багато пити і дати організму можливість упоратися самому. Якщо у людини є хронічні захворювання і загроза патології, то можна приймати противірусні препарати, але краще лягти в стаціонар», – каже фахівець.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна
В тему