5 Січня 2019
Новини

Скільки насправді потрібно святкувати Різдво

Скільки насправді потрібно святкувати Різдво

Різдво – одне з найсвітліших та найбільших православних свят. Скільки ж днів насправді потрібно відзначати народження Христа?

Від дня Різдва (7 січня) до свята Богоявлення (19 січня) розпочинається особливий період, що має назву Святки.

Святки, або ще Святі дні чи Коляда, тривають дванадцять днів після свята Різдва Христового – до свята Богоявлення (Водохреща). Цей період припадає на так званий зимовий поворот сонця. Слов’яни вірили, щов цей час починається новий сонячний рік, а отже, відбувається свято народження Сонця – найвагоміший зимовий празник, який супроводжувався безліччю обрядових дій. Таке святкування, так чи інакше, стосувалося завершення хліборобського циклу. Цю тезу підтверджують і традиційні ритуали, такі як приготування куті, посівання зерном, виготовлення дідуха.

Також на Святі дні люди з давніх часів прагнули заглянути у своє майбутнє шляхом обрядів, ворожінь, прикмет, звичаїв і заборон. Чому ворожили саме у цей період? Народ вірив, що на Коляду світ нехрещений і по землі ходять духи предків, які й відкривають завісу майбутнього.

До переходу на новий григоріанський календар, різдвяні Святки в Україні тривали з 24 грудня (6 січня) до 6 (19) січня. Це було головне зимове багатоденне свято. Протягом цього часу українці вітали один одного з народженням Спасителя, бажали доброго врожаю, щедрого року, багатства і добробуту. Аби побажання реалізовувалися, існували свої традиції і звичаї, які передавалися з покоління в покоління. Цей час був коротким перепочинком у сільськогосподарських роботах, періодом відносного достатку в більшості сімей і супроводжувався масовими народними гуляннями.

На час Коляди вся робота призупинялася. Дозволено було робити лише найнеобхідніше: готувати їжу, годувати тварин. З дому виносили всі предмети, які мали стосунок до жіночої буденної праці. За народними традиціями, недотримання цих законів було гріхом і суворо каралося.

Домівку святково прикрашали. Окрім Дідуха, у деяких регіонах України робили так звані «павуки» – конструкції із житньої соломи. Їх підвішували під стелею і освітлювали маленькими свічками. За легендою, павук заплівши вхід до печери, врятував маленького Ісуса від переслідувань Ірода.

Відповідно, Різдво потрібно святкувати 12 днів. 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна
В тему

Останні матеріали