11 Грудня 2017
Новини

Українське сало найдорожче обходиться самим українцям

Українське сало найдорожче обходиться самим українцям

Із усіх європейських країн, найвищі ціни на сало зафіксовані в Україні

З початку року ціна на цей національний продукт зросла в Україні майже на 70%, побивши абсолютний рекорд на ціни у всій Європі.  Про це на своїй сторінці у Facebook повідомляє голова Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.

«Ціна на сало цього року встановило рекорд, піднявшись із початку року на 68%. При тому велика різниця між цінами в окремих регіонах: коли тернополянин платить за нього 46 грн/кг, то киянин – 124. Ціна на сало в столиці коливається між 100 та 150грн. При цьому ціна іноді залежить від години продажу, а не від якості», - йдеться  повідомленні.

Олексій Дорошенко пише: «Ми порівняли ціни на сало в магазинах декількох країн та з’ясували, що в Україні воно є найдорожчим. Зрозуміло, що сало є продуктом, який ми звикли купувати на ринку, але ціни на ринках у різних країнах порівняти неможливо. В Україні ціна на сало в магазині становила 157,6 грн за кілограм продукту, у Білорусі – 140,5 грн, у Литві – 138,1 грн, а в Польщі всього 58,4 грн. Польські виробники відпускають сало, із необхідними для нашої країни документами, навіть від 25грн. за кілограм».

Причиною таких цінових рекордів Дорошенко називає скорочення поголів’я свиней у селян, а також те, що цей продукт промисловим способом у нашій країні практично не виробляється.

«Відгодовування свині займає 3-5 років, тому нам доведеться нарощувати імпорт сала, насамперед із Польщі. Люди, які мають можливість платити за українське сало, будуть купувати його за смак та через гордість за наш продукт. Ті ж, хто рахує гроші, будуть купувати, обираючи за ціною. Особливо враховуючі, що п’ята частина тих, хто працює, отримує мінімальну заробітну плату, а пенсії та соціальні виплати навіть менші за 3200 грн», - констатує Дорошенко.

Також він зазначає, що уже багато написано про сало, якщо точніше, то про його зависоку ціну в країні, яка вважає цей продукт власною культурною спадщиною. «Не можу зрозуміти, чому ЮНЕСКО ще цього не визнало, як воно визнало неаполітанську піцу, узбецький плов та бельгійське пиво – культурною спадщиною людства. Вбачаю в цьому недопрацювання Міністерства культури», - йдеться в повідомленні.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна
В тему

Останні матеріали